Delir în televiziune: Antena 3 protestează în stradă, B1 TV citește în stele

Brindusa Armanca 04.09.2012

De același autor

CNA nu are capitol și articole de lege pentru tembelisme. Dar pentru propaganda continuă, pentru promovarea discordiei, a limbajului urii și pentru minciună ar putea găsi remedii în Legea Audiovizualului și în rezoluțiile Uniunii Europene, pe care le-a adoptat punct cu punct.

Categoric, se apropie sfârșitul lumii! Scăpată de la casa de nebuni, mass-media aleargă des­pletită după cai verzi pe pereți, în loc să își facă treaba obișnuită, după reguli stabilite de prin secolul al XVII-lea, adi­că să dea știri și co­men­tarii corecte, pe înțelesul tu­turor. Două rătăciri, să spe­răm tratabile, arată că otră­vurilele politice au invadat și sângele diluat al presei au­toh­tone. Una la B1 TV, alta la An­tena 3.

În week-end, B1 TV amețește publicul cu o emi­siune di­fu­zată sub titlul 360 de grade. Doi invitați, care altminteri par cu mințile acasă, comentează si­tuația politică alături de o moderatoare gu­re­șă și de domnul Eugen, astrolog. La ce bun astrologul? Ca să facă, oricât ar părea de fan­tezist, astrograma partidelor și a alianțelor po­litice. Așa aflăm că alianța de dreapta de pe scena politică stă sub zodia fecioarei și are de parcurs niște etape și de învins tensiuni, iar alianța de stânga are și ea de parcurs niște eta­pe și de depășit niște tensiuni. O dilemă a avut de rezolvat astrologul de serviciu în pri­vința zodiei PNL: de unde să ia „data de naș­tere“, de la originile partidului istoric sau de la reînființarea de după revoluție? Până la ur­mă, a lăsat-o încurcată. S-a rostit și o neașteptată pre­dicție, și anume că toate par­tidele vor intra în alegeri par­lamentare, ceea ce din punct de vedere astrologic e nasol. Uite așa, timp de o oră, inep­țiile au curs fără pic de simț al ridicolului, ba despre „deprimarea“ liderului PNL, ba despre fragilitatea lui MRU și despre necesarele prudențe ale președintelui țării, totul explicat minuțios de mersul astrelor, de conjuncțiile faste sau nefaste ale lui Pluto cu Marte sau de intrarea Lunii în casa a șaptea. Nimic de zis, titlul este perfect adecvat, emi­siunea învârtindu-se în cercul acela buimac, de 360 de grade, neschimbat până acum de niciun guvern. Dar, cine știe, poate după ale­geri se ia altă decizie...

Stăruie o întrebare în legătură cu audiența destul de ridicată a emisiunilor gen horoscop, predicții astrale ș.a.m.d.: de ce s-o fi uitând lumea la așa ceva? La PRO TV, Neti Sandu zi­ce de ani de zile aceleași banalități, pe care le-ai uitat în minutul următor. Sofisticăreniile Uraniei de pe B1 TV n-au ajutat pe nimeni să se orienteze. Alte canale mai comit, în emi­siunile matinale, câte un horoscop rostit de obicei cu glas ghiduș. Este o formă de di­ver­tisment, un fel de a face haz, fie și de necaz, de stele, de soartă, de destin.

Corifeii Antenei 3, mânați probabil tot de niș­te conjuncții astrale bezmetice, numiții Gâdea și Badea, au ieșit la „revuluție“ prin jurul Pa­latului Cotroceni, împreună cu mercenarii co­lonelului Dogaru. Întrebat ce caută pe acolo, Mihai Gâdea s-a înfățișat ca reprezentant al poporului, glasul însuși al neamului năpăstuit. În loc să spună, drept, că l-a trimis șefu’. Nu cel de sus, cu care predicatorul nu mai are de mult relații, ci cel de jos, cunoscut și sub nu­mele conspirativ Felix, speriat că se golește piața și moare protestul. În vreme ce ca­ma­radul de arme, Mircea Badea, dădea din goar­nă și din megafon între două șpagaturi, Gâ­dea promitea în fața obidiților și a camerelor de luat vederi ale Antenelor că, după ce va în­țelege în adâncime fenomenul socio-cultural de la Cotroceni, va face o emisiune live din mijlocul celor 7,5 milioane. Care erau doar o sută, două. Dar asta nu contează, că de aia s-a inventat televiziunea, să facă din țânțar ar­măsar și dintr-un râgâit un uragan. Admitem că CNA nu are capitol și articole de lege pentru tembelisme. Dar pentru pro­pa­ganda continuă, pentru promovarea dis­cor­diei, a limbajului urii și pentru minciună ar pu­tea găsi remedii în Legea Audiovizualului și în rezoluțiile Uniunii Europene, pe care le-a adop­tat punct cu punct. O sugestie ar fi Re­zoluția 1003 a Adunării Parlamentare a Con­siliului Europei, unde e formulat limpede care ar trebui să fie relația dintre patroni, editori și jurnaliști. Bine, dar ăștia sunt jurnaliști? //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22