De același autor
Slăbiciunile presei pauperizate și supuse unor agende diferite de misiunea ei se văd din nou acum, cu ocazia crizei imigranţilor.
În fața valului de migranți care bat la porțile Europei, românii se confruntă cu o mare problemă de informare. Ce să înțeleagă din imaginile dramatice ale maselor de oameni sosind la doi pași de granița României? Este o invazie, un exod, o migrație, sunt acești oameni niște refugiați din calea războiului care devastează de patru ani teritoriul unor țări ca Siria, sunt emigranți economici sau sunt teroriști, adepți ISIS care vor pune bomba sub Europa? Trebuie primiți sau respinși? Trebuie respectată legea (vezi Schengen) sau se poate ignora, în cazul limită al mulțimii aflate la granițe? În fața atâtor dileme, consumatorului de media i se servește o porție limitată de informație – de regulă, cea oficială, difuzată de cancelariile europene și de autoritățile autohtone – , o porție dublă de opinii contradictorii, rar susținute de expertiză, dar și o cantitate nelimitată de prejudecăți, alerte emoționale și aiureli de senzație. Sunt invocați Nostradamus, Biblia, Coranul, Baba Vanga, Web Bot, precum și generali, foști spioni, jihadiști, pentru a întări ideea că toate acestea au fost prezise și se înfăptuiesc implacabil.
Slăbiciunile presei pauperizate și supuse unor agende diferite de misiunea ei se văd din nou acum. Sunt ani de când presa noastră, cu puține excepții, a dat-o pe divertisment și părerologie, pierzându-și reflexele profesionale de culegere și verificare a informației, sunt ani de când televiziunile zise „de știri“ tratează diletant sau deloc temele de politică externă (Digi 24 ar fi o excepție), sunt ani de când accesul în profesie se face atât de ușor, încât vedem un desant de jurnaliști fără cultură generală de bază și certați cu ortografia și ortoepia. Au și facultățile de profil vina lor. Asta fiind situația, jurnaliștii sunt luați ca din oală și adesea depășiți de subiectele aduse de realitatea globală neliniștită și imprevizibilă. Transmisiile de la fața locului ale câtorva televiziuni, fiindcă nu toate își permit cheltuiala, dau și ele ce pot, riscând să adâncească prejudecățile și confuzia. Internetul oferă și el un amalgam, din care publicul va alege după cum îl ajută instrucția și cultura. Pe rețelele sociale, aceleași discuții emoționale și informații incerte. Se observă acum tendința de a apela la informația alternativă oferită de bloggeri, de martori independenți, confirmându-se mefiența publicului față de sursele media consacrate. Sursele independente par a nu fi purtătoare de restricții redacționale sau ideologii, rezumându-se să spună ce au văzut, de la firul ierbii. Preluată și de presă, relatarea lui Aurel Manea, postată pe Dystalgia, pleacă exact de la nelămuririle sale: „M-am alăturat unui grup de emigranți sirieni ca să văd care-i treaba“, mărturisește tânărul și pornește la drum pe cont propriu, sătul de pozele și dialogurile echivoce de pe Facebook. Poposește la granița dintre Grecia și Macedonia, mărșăluind kilometri împreună cu un grup de migranți, inițial fără să îndrăznească să-i fotografieze pentru a nu-i provoca. Trece cu ei prin tot calvarul, căldura de 35 de grade, lipsa apei, mizeria și putoarea, confruntarea cu poliția, gazele lacrimogene, gardul de sârmă ghimpată, plânsul copiilor. O experiență stranie, documentată cu descrieri nestilizate, uneori stângace și fotografii relevante, experiență care conține inevitabil emoția ei: „Mă gândesc cum e posibil să te poarte cursul vieții atât de departe, atât de pe lângă orice încât să ajungi în așa hal. Să mergi prin soare și căldură prin lume în căutarea oricărui bine... Și să speri că acum sau mâine acel calvar o să se termine odată pentru todeauna și să nu se mai termine, să se întindă la nesfârșit până când îți roade ultima fărâmă din suflet..., să te înrăiască și să te corupă, să devii propriu-ți potențial negativ. Mă gândesc cum ar putea rămâne cineva o persoană decentă după toate astea?“.
O altă relatare cu poze atribuită unui „turist român“ aflat în vacanță în Grecia publică presalibera.net sub titlul Refugiați cu aer de turiști. Mai puțin credibilă, fiindcă nici sursa nu e identificată, nici data nu e precizată, mărturia acreditează imaginea unor imigranți veseli, relaxați, cu bagaje minimale, bine organizați și dirijați, cu transport asigurat, pe vapor și cu autocare. Bloggerii fac adesea ceea ce presa omite: combat ipotezele false și manipularea cu date certe. Asta face Andrei Panțu pe VoxPublica, doborând, cu statistici ale Națiunilor Unite sau ale instituțiilor europene, cinci prejudecăți despre refugiații de război. Iată una: de ce vin refugiații în Europa și nu se duc în țările musulmane? Ba se duc, spun cifrele: în Liban sunt deja 1.172.753, în Turcia – 1.805.255, în Iordania – 630.224 etc. „Numărul total estimativ al celor care au nevoie de ajutor umanitar în interiorul Siriei este de 12,2 milioane. Comparați cifrele de mai sus cu cele câteva sute de mii care încearcă să ajungă în UE, și veți ajunge pe la aproximativ 0,1% din totalul populației Uniunii Europene. Nu este vorba așadar de nicio invazie“, concluzionează autorul. Merită citită toată analiza, bazată pe informații, nu pe speculații: speculații: http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/prejudecati-frecvente-despre-refugiatii-de-razboi-113776.html.