De același autor
Arhiepiscopia Sibiului a cerut Festivalului ASTRA din Sibiu să nu difuzeze filmul fiindcă „este o nefericită încercare de a batjocori un popor și valorile lui spirituale”, nefiind altceva decât „un pretext de ridiculizare și jignire a mii și mii de credincioși ai Bisericii Ortodoxe”.
Regizorul a explicat că documentarul său nu este despre părintele Arsenie Boca, ci despre cultul generat în jurul acestuia. „Am încercat să țin o linie de mijloc, pe de o parte să respect credința oamenilor, e un drept fundamental, pe de altă parte să încerc să văd cum această construcție în jurul personajului real e manipulată și devine material pentru tot felul de conspirații”, a declarat Solomon. Argumentele sale n-au avut succes în fața preoțimii care a publicat solicitarea de nedifuzare într-o lungă scrisoare deschisă. Organizatorii Festivalului ASTRA au respins cererea. „Astra Film Festival nu a cenzurat niciodată vreun punct de vedere, cu atât mai puțin vreun film din selecția festivalului. Acesta este un principiu nenegociabil. Credem cu tărie într-o societate deschisă în care se poate discuta liber despre orice”, au răspuns organizatorii.
La Centrul Municipal de Cultură Arad, câteva amenințări au zguduit atât de tare instituția, încât a scos filmul de la difuzare. Amenințările sunau așa: „Dacă îndrăzniți să proiectați filmul, venim acolo și va fi circ, facem scandal”. S-a încercat mutarea proiecției la Biblioteca Județeană, dar și acolo a fost anulată. Autoritățile culturale ale Aradului s-au ascuns sub masă fără să își asume nimic. Aceste instituții sunt create tocmai pentru a aduce dialog și dezbateri între cetățeni, pe teme culturale actuale.
Cenzura de acest fel indică gradul ridicat de agresivitate care se exercită asupra spiritului liber și totodată lipsa de asumare a instituțiilor culturale publice, profund politizate și obediente. Felul cum partide parlamentare cum este AUR fac presiuni prin scandal, prin ieșiri agresive în apărarea „spiritului românesc”, aduce în spațiul public violență, pe de o parte, și seamănă frică, pe de altă parte.
Cazul filmului „Arsenie. Viața de Apoi” este cunoscut și fiindcă realizatorul său se bucură de notorietate. Dar se întâmplă și în alte locuri. În comuna Stâlpeni din județul Argeș există o publicație independentă numită Gazeta de Stâlpeni, care face ce trebuie să facă presa: stă cu ochii pe cei care conduc comuna. Zilele trecute, editorul gazetei, care administrează și un site de informații locale, a primit o somație de la primărie să închidă în 5 zile site-ul stâlpeni.ro, domeniu cumpărat legal în urmă cu trei ani. De ce? „Întrucât distribuiți materiale care conțin informații neadevărate și denigratoare la adresa instituției noastre, influențând negativ percepția publicului. Anumite date informatice, distribuite pe acest site, care nu au corespondent în realitate, conduc la pierderea încrederii cetățenilor comunei în veridicitatea datelor informatice despre instituția noastră și activitatea acesteia”, argumentează primăria sub semnătura primarului Gabi Șerbănoiu. Și amenință că se va adresa cu plângere la Parchet și la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, fiindcă singurul domeniu pe care îl permite este comunastâlpeni.ro.
„Un aspect care ridică semne de întrebare este cum după peste trei ani de funcționare acest site a devenit brusc o amenințare la adresa încrederii cetățenilor comunei în instituția primarului și activității primăriei Stâlpeni, așa cum susțineți în somația transmisă. În plus privind acest aspect sesizat de dvs., vă rog să îmi comunicați care sunt datele, sondajele sau care este rezultatul cercetării efectuate de primăria Stâlpeni care au dus la această concluzie exprimată oficial de dumneavoastră”, i-a răspuns Andrei Văcaru, administratorul site-ului.
Notificarea combătută punct cu punct este un abuz pe care primarii și-l permit atunci când se simt vătafi peste comună. De fapt, problema primarului este cu gazeta. Încurajat de tăcerea sătenilor, primarul din Stâlpeni s-a dorit cenzor al exprimării libere, fără niciun temei legal. Vin alegerile și, ca majoritatea primarilor de la sate, vrea un nou mandat. Deci critica îi dăunează. Iar presa, atât de rară la sate (dacă nu este newsletterul primăriei), rămâne o putere în orice context. //