Evaluat cu nota 6,04, directorul Muzeului de Artă din Timișoara e pe picior de plecare

Victor Neumann va trebui să părăsească funcția de director atunci când Consiliul Județean îi va comunica încetarea contractului de management.

Brîndușa Armanca 27.04.2021

De același autor

S-a încheiat evaluarea anuală pe 2020 a managerilor instituțiilor subordonate Consiliului Județean Timiș. Dintre cei patru manageri ai muzeelor și bibliotecilor analizați, unul singur a luat sub 7, ceea ce înseamnă, conform art.41 din OUG 189/2008, încetarea contractului de management.

Victor Neumann, directorul Muzeului Național de Artă Timișoara, punctat cu 6,04, a prezentat un raport pe care comisia de evaluare l-a analizat, apoi și-a făcut o imagine mai clară după interviu, așa cum cere procedura. Comisia a fost alcătuită din specialiști în domeniu, directori de muzeu din Arad și Craiova, respectiv un cadru didactic de la Facultatea de Arte și doi reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș.

Neumann a contestat procedura, pe motivul anunțării precoce a rezultatului, iar după respingerea contestației a depus o acțiune în contenciosul Tribunalului Timiș cu nr. 1833/30/2021, pentru anularea actului administrativ.

Activitate anemică în pandemie

Raportul de 14 pagini al directorului (comparativ, raportul managerului Muzeului Satului Bănățean a avut 89 de pagini, iar raportul Muzeului Național al Banatului, 63 de pagini) consemnează într-o analiză SWOT un număr însemnat de nerealizări: nefinalizarea lucrărilor de renovare a Palatului Baroc, insuficiența spațiului expozițional, personal insuficient, absența specialiștilor, a serviciilor de ghidaj și de cercetare, a laboratorului de restaurare etc. Trebuie spus că în cei 8 ani de manageriat la muzeu, directorul a rămas fără muzeografi (pe lista personalului există unul singur), specialiștii au plecat pe rând, cei rămași n-au beneficiat de perfecționare profesională, revista muzeului este neacreditată științific, iar proiectul laboratorului de restaurare, pentru care Consiliul Județean Timiș alocase 492.000 de lei, a fost aruncat la coș ca ripostă în conflictul cu restauratorul muzeului, care a câștigat în instanță mai multe procese.

Numărul mic de expoziții realizate în timpul pandemiei și, în general, lipsa de creativitate în situația specială generată de criza COVID-19 s-au reflectat în necheltuirea bugetului alocat, în proporție de peste jumătate. Deși recunoaște că în curtea interioară a muzeului „ne apărăm de rozătoare”, fiindcă este un loc insalubru care pune în pericol chiar lucrările din depozite, din suma alocată pentru reparații și pentru igienizare a fost cheltuit un procent de doar 2%.

Dintre punctele tari menționate ar fi titlul de „muzeu național” acordat de guvern la finele anului 2020, deschiderea expoziției 1+1+1 și Sigma, câteva expoziții temporare. Raportul, așa cum a fost prezentat de manager, indică o instituție în derivă.

Discreditarea comisiei și autoslăvirea

O conferință de presă organizată la Muzeul de Artă a fost utilizată de manager pentru a se ridica în slăvi, în loc să răspundă întrebărilor jurnaliștilor. În acest sens, au participat de-a dreapta și de-a stânga sa doi foști universitari, fără legătură cu activitatea muzeală, care au fost dispuși să îi laude domnului Neumann realizările academice și lucrările de istorie.

Scopul conferinței de presă a fost discreditarea comisiei de evaluare care nu a fost, în aprecierea directorului, de rangul său academic. Președintele comisiei a fost calificat ca „șofer”, un director de muzeu e considerat „invidios”, alt membru e inferior ca grad universitar, „iar un lector nu poate evalua un profesor”, cum sublinia cu năduf directorul. În 2019, același manager fugea în concediu medical de o comisie de elită care urma să îl evalueze, caz despre care revista „22” a scris.

Inadecvarea a fost cu atât mai accentuată, cu cât evaluarea despre care jurnaliștii ar fi vrut să afle mai multe: s-a referit strict la activitatea sa managerială, nu la aspectele academice.

Multe întrebări au rămas fără răspuns. Nu au fost clarificate câteva întâmplări suspecte, ca intervenția unor restauratori și fotografi din Republica Moldova și din Italia pe lucrări din depozit, străini „cu contract de voluntariat”, în vreme ce restauratorul și fotograful angajați ai muzeului nu erau chemați. Au fost negate conflicte la care, de-a lungul timpului, presa a asistat, așa cum a fost cel cu lucrările pictorului Baba împrumutate de la Muzeul de Artă din București sau incidentul cu lucrarea deteriorată a colecției Sigma.

Menționăm că dl Neumann a refuzat să răspundă la întrebările jurnalistei revistei 22 și a proferat amenințări și calomnii la adresa sa.

Managerul evaluat cu notă mică a încercat să convingă jurnaliștii că încetarea contractului este „doar o recomandare” fără consecințe. Legea spune însă altceva. Alin Nica, președintele Consiliului Județean, a confirmat pentru revista 22 că încetarea contractului se află în procedură. Victor Neumann va părăsi funcția în ziua când îi va fi comunicată încetarea contractului de management, CJ Timiș având obligația să numească un director interimar.

Totodată, este așteptat rezultatul cercetărilor CNSAS în privința activității lui Victor Neumann sub numele conspirativ „Hodoș”, așa cum a fost identificat deja de CNSAS. Solicitarea a făcut-o Consiliul Județean în martie 2021, după ce s-a constatat că directorul muzeului a evitat timp de peste 7 ani să depună declarația obligatorie de (ne)colaborare cu Securitatea. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22