Şcoală de televiziune pe Planeta Maimuţelor

Brîndușa Armanca 23.08.2011

De același autor

S-a deschis sezonul de înscrieri pentru cei care vor să devină vedete peste noapte, dar cu patalama. Cel puţin două şcoli de televiziune bucureştene oferă pe tavă, contra cost, carieră după modelul Dan Capatos, Ciutacu, Simona Gherghe, Dan Negru, Firea etc. şi până la Răzvan şi Dani sau Mircea Badea, deveniţi profesori sau invitaţi permanenţi ai viitorilor studenţi.

Cu aceste nume ilustre în corpul profesoral, nu e de mirare că una dintre instituţiile care răspândesc jurnalismul furios de televiziune ia numele de „academie“, mai exact Intact Media Academy, care îşi asumă o înaltă şi nobilă misiune: „Intact Media Academy îşi propune să adune experienţa celor mai reputaţi jurnalişti din mass-media româneşti şi să trasforme munca lor, reuşitele şi chiar eşecurile ori greşelile în cel mai complex program educaţional creat vreodată în mass-media din România. Pentru Intact Media Academy este o datorie de onoare să contribuie la formarea viitoarelor generaţii de jurnalişti de televiziune, având ca bază de pornire experienţa celor care timp de 20 de ani au creat în România această industrie“.

Ferească-ne! Practic, academia cu pricina promite, pentru suma de 1.500 de euro per solicitant, să ofere în 3 luni cheia „tainelor meseriei de jurnalist“, prezentator, cameraman sau editor de imagine, cum sună anunţul, şi o diplomă incertă pe baza acreditării obţinute de la Ministerul Muncii. Din laboratoarele Antenelor pot ieşi însă, pe lângă potenţiale clone, şi cameramani sau editori de imagine iniţiaţi, meserii pentru care nu există alte posibilităţi de formare în afara Universităţii de Teatru şi Film.

Şcolile vocaţionale sau proiectele de training intensiv pentru diverse profesii şi specializări cerute de industria de televiziune sunt perfect justificate. Şcoala BBC de radio şi televiziune, un import reuşit al României anilor ´90, a avut nu numai succes, ci şi consecinţe pozitive, în condiţiile în care studiile superioare în mass-media erau încă restrânse: cei mai buni jurnalişti de radio au trecut pe acolo, iniţial condiţionaţi de cunoaşterea limbii engleze, apoi instruiţi de traineri români formaţi la BBC. Ulterior, numeroasele facultăţi de jurnalistică, crescute în tranziţie ca buruiana şi oferind formare de nivel academic de 4 ani, cu teorie multă şi practică puţină, au acoperit cu asupra de măsură dorinţa tinerilor de a deveni prezentatori, jurnalişti de notorietate, comentatori de fotbal, vedete (la un moment dat existau aproape 50 de facultăţi de profil de stat şi private!).

Falia dintre mediul universitar şi redacţii, neîncrederea reciprocă şi lipsa de comunicare dintre ele, care au dus la îngustarea posibilităţilor de practică pentru studenţi, au făcut loc pe piaţă şcolilor vocaţionale inventate pentru a da abilităţi şi cunoştinţe minimale într-un timp scurt. Dar, aşa cum facutăţile au devenit tot mai îngăduitoare mânate de finanţarea „per capita“, şcolile vocaţionale, la rândul lor, au lăsat exigenţele şi promisiunile pentru paginile de reclamă. Din cei 93 de absolvenţi ai ultimului modul, doar 4 au fost opriţi la Antene, informează Daily Business.

Cu numele lui Tudor Vornicu ca garanţie de prestigiu, Şcoala de televiziune a lui Vlad Ionescu, asociat recent cu Mihai Craiu, şi-a început campania de promovare pentru a atrage tineri spre meserii tehnico-artistice, cinematografie sau chiar un curs de machiaj. Pe lista profesorilor se regăsesc nume importante ca actorul Florin Zamfirescu sau regizorul Nae Caranfil, alături de acelaşi Dan Negru (care a încheiat cu nota 5 licenţa la Jurnalistică), de Răzvan Popescu, „o personalitate multivalentă cu o carieră de excepţie în radio şi televiziune“, sau Corina Dănilă, „una dintre cele mai cunoscute şi versatile personalităţi de televiziune din România“. Cu o durată de 9 luni, ceva mai ieftină la dotările cu care se laudă, la 149 de euro pe lună, Şcoala de televiziune „Tudor Vornicu“ nu dă diplomă valabilă, fiindcă avocatul firmei abia urmează să depună dosarul la Ministerul Muncii.

Doar nu pentru diplomă vin oamenii, ci ca să înveţe în practică la Realitatea TV sau B1 TV! Întrebarea inevitabilă este cu cine vor face deontolgie învăţăceii la academiile TV: cu Gâdea, că tot e absolvent de Teologie Baptistă, cu Capatos, având studiile de caz în direct la Un show păcătos sau cu Creţuleasca, fiindcă se apropie campania electorală? //

Citeste si despre: scoala de televiziune, Planeta Maimutelor, trustul Intact, scoli vocationale, jurnalisti profesionisti.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22