Miron Cozma, circ în direct

Brîndușa Armanca 16.08.2011

De același autor

Obsedat de publicitatea câştigată pe vremea de tristă glorie a mineriadelor, Miron Cozma se străduieşte din răsputeri să ajungă pe prima pagină şi pe ecranele TV.

Miron Cozma ştie unde e subţire aţa presei actuale, care sunt slăbiciunile ei, cum se poate obţine atenţia media cu două-trei şmecherii: dă-i chestii deşuchiate, cu o Marinela Niţu cât mai sumară, mai siliconată, şi apariţia pe copertă sau la emisiunile mondene, dacă nu chiar în buricul ştirilor, este asigurată. Vino cu un scandal la o manifestare publică şi toate camerele vor fi prezente. Spune parola potrivită – jos unul sau jos celălalt - şi accesul la canalele de propagandă e sigur. Iar perioada de vară, când le crapă buza jurnaliştilor după subiecte, e cea mai potrivită pentru personaje scoase de la naftalină.

După ce s-a dat în stambă cu o căsătorie „la cacealma“, după cum scria presa la începutul anului, şi a ţinut să-şi mai adauge un dosar penal încălcând ordinul judecătoresc de a nu merge în Valea Jiului, expiratul „Luceafăr al huilei“ a oferit lumii un nou suspin poetic, în peisaj marin, sub cerul Mamaiei: 13 ani de iubire cu candida Marinelă. N-au ratat episodul nici Acasă TV, nici Antenele sau Prima TV, cu atât mai puţin presa de genul Libertatea, Click, Cancan etc. Însă subiectul s-a topit repede sub soarele verii, iar M.C. s-a trezit nebăgat în seamă. Pentru un loc mai înalt în atenţia naţiei (căreia îi promite că va candida), a venit cu scandalul: nu la Bucureşti, unde are interdicţie, ci la Constanţa, de Ziua Marinei.

Deghizat în revoluţionar şi defilând alături de o organizaţie de militari în rezervă, Miron Cozma a preluat stindardul mineriadelor de altădată şi a aruncat în mare coroanele destinate memoriei marinarilor, într-un gest de revoltă împotriva tiranilor care ar fi interzis depunerea lor după încheierea ceremoniei. Circul a continuat a doua zi la serbările oficiale cu strigăte de luptă în portavoce, jandarmi, salvare la depanarea unui leşin suspect, avându-i în centru pe cine? Pe Cozma şi pe liderul revoluţionarilor constănţeni în plin acces de turbare.

Şi aici începe nebunia: în transmisiune directă pe Realitatea TV, Cozma, deşi un simplu intrus, devine purtătorul de cuvânt al unei „revolte“ ale cărei resorturi jurnaliştii nu s-au simţit obligaţi să le lămurească: de ce nu s-a permis depunerea de coroane, cine a interzis, în ce împrejurări etc. Mai mult, ca poet şi „personalitate“, cum se autointitulează cu aplomb, o muştruluieşte pe moderatoare pentru vina de a nu face diferenţa între a „arunca“ şi a „lansa“ coroanele comemorative în apă. Şi dă-i cu lipsa drepturilor cetăţeneşti, cu dictatura, cu poliţia politică etc., temele favorite ale canalului. Mai scurt, Antenele au venit cu imagini de la o televiziune locală să arate cum făcea Cozma ordine, voievodal, cu... forţele de ordine. Antena 3 şi-a luat revanşa a doua zi, transmiţând minut cu minut circul şi pe Cozma la telefon care să explice neamului ce este democraţia.

Surzi la îndemnul unora dintre comentatorii din studio de a nu amesteca lucrurile („De când e Cozma şi revoluţionar?“, se întreba Cristian Teodorescu, în timp ce Monica Tatoiu insista asupra agendei mediatice greşite, arătând că nu pe Cozma şi-l doresc telespectatorii de Sf. Maria), producătorii Realităţii l-au promovat pe M.C. în toate programele de ştiri, de câteva ori „în legătură directă prin telefon“ pentru a da de pământ cu cei de la putere, de sus până jos, pentru a protesta vânjos şi pentru a-şi da cu părerea despre întâmplări fără a avea nicio legătură, cum ar fi crimele din pădurea Csepel din Ungaria. O bună ocazie de a da glas frustrărilor personale. Aprobat de sociologul şi psiholoaga de serviciu, tratat de prezentatoarea ştirilor nocturne cu o deferenţă de care puţini au parte, Miron Cozma s-a băgat în seamă copios, lăfăindu-se în ştiri, în breaking news, în emisiunile de pe parcursul zilelor. Poate şi-ar fi desfăşurat nestingherit întrega fanfaronadă, dacă, ghinion, n-ar fi dat de câţiva comentatori cu memorie şi atitudine. Amnezici, jurnaliştii care au relatat subiectul n-au suflat un cuvinţel despre încărcata sa biografie.

Dacă ştirile de tabloid ale PRO TV n-au acordat mai mult de 10 secunde aventurilor estivale ale cuplului monden, iar TVR Info şi alte medii au numit episodul „incident“ sau „mic scandal“ (doar la Antena 3 burtierele afişau „scandal de proporţii“), aici subiectul a concurat cel puţin pentru poziţia a doua în ierarhie, conferind unui personaj insignifiant expunere, vizibilitate şi importanţă. Odată uitate regulile simple ale jurnalismului, cele care dau criteriile de selecţie a informaţiei şi consolidează discernământul, Miron Cozma s-ar putea face iar, ca în vremurile sale bune, din ţânţar armăsar. //

Citeste si despre: Miron Cozma, mineriade 1991, Ziua Marinei, Luceafarul huilei, coroana de flori.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22