Prostituţie TV cu premii APTR

Brîndușa Armanca 07.06.2011

De același autor

Asociaţia Profesioniştilor din Televiziune - APTR organizează de 21 de ani o competiţie de producţii TV şi realizatori de emisiuni pentru a stabili ierarhii valorice. Merită admiraţie consecvenţa care face din Premiile APTR cel mai longeviv concurs de televiziune din România. Organizatorii, reputatata Lucia Hossu-Longin şi regizorul Dan Necşulea, precum şi juriul declară că scopul competiţiei este de a scoate în evidenţă talentul, calitatea programelor, excelenţa profesională. În ultimii ani însă, selecţia a produs mai degrabă confuzie decât ordine valorică, într-un peisaj jurnalistic şi aşa dominat de mercenari şi „golănaşi mici“, de divertisment prost, de moderatori toleranţi sau complici cu nesimţirea unor invitaţi, de analfabetism profesional şi vulgaritate, adunate în contul televiziunii româneşti actuale.

Cel puţin contrariantă este şi lista premianţilor anunţată la Gala APTR de anul acesta: să-i dai lui Ciutacu premiu pentru emisiunea Vorbe grele (oricare ediţie) înseamnă să glorifici golăneala în jurnalismul de televiziune, aşa cum Premiul special al juriului acordat lui Mihai Gâdea pentru Sinteza zilei, de pe Antena 3, anulează criteriul decenţei, pentru a premia manipularea şi cinismul. Nu există criterii de valoare care să aşeze pe acelaşi nivel talk-show-ul Fără frontiere, realizat de Luca Niculescu, cu talk-show-ul grotesc intitulat La ordinea zilei, unde Dana Grecu pare să aibă permanent pioneze fierbinţi pe scaun, iar Radu Tudor trage concluzii stupide pe ton profesoral. Şi totuşi, aceştia din urmă primesc din nou nu unul, ci chiar două premii, depăşiţi doar de colegele lor Alessandra Stoicescu, care a binemeritat un premiu „de excelenţă“ (pentru teledon, zice juriul), şi de Gabriela Vrânceanu-Firea, beneficiara premiului de moderator în prime-time, dar rămasă în istoria televiziunii de tranziţie pentru prestaţia ca la uşa cortului în dialog coprofag cu deputatul Cristian Boureanu. Tot în prime-time. Şi, în topul evaluării APTR, „cenzuraţii“ Oana Stancu şi Adrian Ursu, încununaţi cu un premiu care face praf memoria lui Jean Louis Calderon, simbol al curajului jurnalistic, acordat acum unor mercenari vexaţi.

Un juriu care îi are în componenţă pe Nicolae Breban, Manuela Cernat, Dan Piţa şi cândva radicalul Sorin Ilieşiu intoxică telespectatorul credul cu false valori şi legitimează tot ceea ce ar trebui criticat şi sancţionat: oportunismul plătit gras, dispreţul faţă de public, compromisul cu interesele patronale şi agendele politice (vezi declaraţiile lui Iulian Negrea, stenogramele lui Vântu, obedienţele din TVR etc.), mitocănia, ignorarea deontologiei profesionale. Nu se poate face abstracţie de isprăvile jurnalistice ale unui realizator TV atunci când este analizată emisiunea înscrisă în concurs, cum zice regulamentul, într-un soi de jurizare autistă, bazată pe „materialul clientului“ şi pe conjuncturi. Ce mai înseamnă „profesionist“ dacă APTR premiază impostura nu accidental, ci repetat, an de an, de la Dan Diaconescu la Mircea Badea, Gâdea, Ciutacu ş.a.m.d., în vreme ce Consiliul Naţional al Audiovizualului nu mai pridideşte să le sancţioneze prestaţiile? Nu mai departe în luna mai Sinteza zilei şi moderatorul premiant au adus Antenei 3 o amendă de 12.000 lei pentru acuzaţii nesusţinute de dovezi „de natură să afecteze şi să distorsioneze opinia publicului... afectând dreptul publicului la o informare corectă şi obiectivă“ (Decizia 338/2011). Sau alte 12.000 lei plus 20.000 lei amenzi pentru felul cum premianţii Dana Grecu, Radu Tudor, Victor Ciutacu şi mai apoi Gabriela Vrânceanu-Firea au tratat subiectul „scandalul vămilor“, alterând grav informaţiile. CNA a „premiat“ cu amenda de 5.000 lei tendenţiozitatea emisiunii 100 de minute din 22 martie a Alessandrei Stoicescu, realizatoare care a dus astfel pe culmi excelenţa în televiziune (Decizia 298/2011).

P.S.: Am scris cu strângere de inimă articolul: am primit eu însămi de mai multe ori premii APTR când lucram în televiziune, au contat pentru biografia mea profesională, dar am avut şansa unor vecinătăţi onorante şi a unui context mediatic mai sănătos. //

Citeste si despre: Premiile APTR, televiziuni romanesti, premiu de excelenta, ignoranta deontologica, materialul clientului.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22