De același autor
Este justificată îngrijorarea exprimată de unii oficiali europeni și de mass-media vestice privind starea presei românești. Inerția din interior este însă de neînțeles.
Una dintre cele mai active organizații ale societății civile pe teme de media și anticorupție, Freedom House, finanțează de mai mulți ani un program de susținere a jurnalismului de investigație pe care îl premiază în fiecare an. Ediția a III-a a competiției a premiat un jurnalist din Târgu Jiu care a anchetat anul trecut un posibil caz de corupție. Cerasel Cuteanu a publicat în GorjNews o anchetă care arată că Andrei Marga a fost plătit de Universitatea „Constantin Brâncuși“ fără să fi prestat niciun minut, în timp ce stătea bine merçi la Ierusalim. Sumele au fost ținute la secret (articolul avansează suma de 400 milioane lei vechi primite moca de la UCB), însă declarațiile de avere existente ale lui Marga sugerează stipendii grase, cum primea și pe vremea când era rector la UBB; ca exemplu, venituri de aproape 5.000 de euro pe lună din salariu și alte venituri câștigate de acesta, fabulos pentru România bugetară. Jurnalistul a efectuat ceea ce se numește „verificări rezonabile“, adresându-se instituțiilor care puteau lămuri suspiciunile trezite de mai multe hotărâri ale Senatului pentru aprobarea normei, plății, orarului pentru Marga. Cele mai multe instituții au trimis răspunsuri vagi sau de-a dreptul nesimțite. Excelează directorul local al Casei de Asigurări de Sănătate. Cu ajutorul neprețuit al lui Google, a ieșit la iveală că UCB a plătit asigurări de sănătate pentru Marga, aflat departe, dovadă că s-au făcut plăți către acesta. Facsimilul a fost publicat, dar asta n-a împiedicat universitatea să nege și să îl amenințe pe Cerasel Cuteanu. „Adrian Gorun (fost rector al UCB) l-a mituit cu bani publici pe Andrei Marga din martie 2011 până în iulie 2012. La schimb, Gorun a fost cooptat de Marga în conducerea Ministerului Afacerilor Externe, unde a rămas și după demiterea maestrului său“, concluzionează jurnalistul. Legătura dintre cei doi corifei ai clientelismului este mai veche, consolidată de interese și dosare, mai spune articolul. Gorun l-a secondat pe Marga în Ministerul Educației, apoi la MAE, între timp și-au înfrățit universitățile în consorțiul Transcarpatica, fără vreun folos instituțional, iar recent Tg. Jiu s-a căptușit cu un ICR local, să fie acolo. Vanitosul Marga a primit în schimb onoruri, bani și... un bust. Probabil cu cizme.
Dar ceea ce i-a pus pe jar pe diriguitorii universității din Târgu Jiu a fost premiul luat de jurnalist tocmai pentru această anchetă. Au pus mâna pe computer și au trimis o replică nervoasă directoarei Freedom House, Cristina Guseth, cerându-i să retragă imediat premiul, să aloce spațiu de publicitate pe site-ul organizației, altminteri o vor pârî la Washington. Iar jurnalistul va fi târât în instanțe până când va amuți. Ca orice instituție serioasă, universitatea a transmis „docomentul“ semnat de rector, de pe o adresă de e-mail neoficială, privată, [email protected]. Amenințările nu sunt câtuși de puțin vorbe goale, fiindcă în fieful primului ministru abuzul de putere este la el acasă. Narcis Daju, proprietarul GorjNews și al televiziunii Gorj TV, a semnalat că telefonul său și cele folosite de jurnaliști au fost interceptate fără nicio bază legală, iar împotriva unuia dintre redactori a început urmărirea penală, fiindcă a refuzat să își dezvăluie sursele, într-o anchetă privind tot universitatea gorjeană.
Freedom House a înștiințat opinia publică într-o scrisoare deschisă în care reafirmă susținerea pentru jurnalismul de investigație și pentru valorile libertății de exprimare. „Găsim ostilă atitudinea demonstrată în raport cu libertatea presei și de exprimare și respingem insinuările și acuzațiile formulate la adresa fundației... Freedom House România, la fel ca până acum, va promova și va susține libertatea presei și de exprimare și va sprijini demersurile jurnaliștilor de investigație din România“, se arată în comunicat.
Este justificată îngrijorarea exprimată de unii oficiali europeni și de mass-media vestice privind starea presei românești. Se discută aprins, se pregătesc rapoarte, se vehiculează inițiative. Inerția din interior este însă de neînțeles. //