Greu de moderat: AUR versus jurnaliști

Ce îi mână pe acești acoliți ai partidului extremist AUR la conduita agresivă, generatoare de dezordine, surdă la argumente? În primul rând, politica de partid.

Brîndușa Armanca 11.06.2024

De același autor

Dezbaterile pe teme europene au fost rare în România în competiția pentru fotoliile Parlamentului European. Freedom House și rețeaua sa PressHub, împreună cu RFI și putereaacincea.ro, s-au încumetat să organizeze la Timișoara în 4 iunie, cu o participare consistentă din partea candidaților, o dezbatere sub titlul „De ce este important Parlamentul European”.

Au participat Vlad Botoș (europarlamentar USR), Dragoș Pâslaru (europarlamentar REPER), deputatul Chira Claudiu-Martin (Forța Dreptei), Siegfried Mureșan (europarlamentar PNL, online), Nicu Ștefănuță (independent, prin Daniel Budo) și Avram Fițiu (AUR). Din partea societății civile și a presei au fost prezenți Corina Turșie, lector la Facultatea de Științe Politice a Universității de Vest, membri ai Societății Timișoara, Melania Cincea și alți jurnaliști. O dezbatere similară a avut loc anterior la Iași.

„N-am pățit niciodată așa ceva, să fie ca pe stadion, la fotbal”, a declarat Ovidiu Nahoi, redactor-șef RFI, moderatorul întâlnirii, jurnalist cu experiență în chestiuni europene. Ce s-a întâmplat? Membrii locali ai AUR au venit în număr masiv cu un singur scop: să bruieze dezbaterea prin întreruperea vorbitorilor și prin susținerea gălăgioasă a candidatului propriu. Nu doar atât: au dat dovadă de ignoranță crasă în ce privește rolul Parlamentului European și al instituțiilor europene, au tropăit pe subiecte interne care țin de guvern, au cerut „să vadă banii”, au acoperit cu voce ridicată orice încercare a invitaților de a explica în termeni inteligibili ce poate face și ce nu poate face PE. La întrebările presei, candidatul AUR a arătat că nu își cunoștea propria platformă electorală, la care zice că „n-a lucrat”. Atacurile permanente la invitații acuzați că nu au făcut nimic au avut în vedere intimidarea lor și a întregii asistențe. Strigăte, acoperirea vocilor, schimbarea subiectelor au creat o atmosferă agresivă, „irespirabilă”, cum a caracterizat-o un participant din societatea civilă. Ce au vrut să știe membrii AUR: dacă invitații au votat legea care „permite bărbaților să nască” sau de ce suntem obligați de CE „să mâncăm gândaci”. În pragul isteriei, o doamnă care s-a prezentat drept consultant pe fonduri europene a făcut un adevărat show fără miză.

 

Coordonat, grupul de la AUR-Timiș a dorit aruncarea în derizoriu a dezbaterii, fără minim respect față de invitați și față de restul asistenței. Cu mari eforturi din partea moderatorului, oamenii veniți să afle ceva de la dezbatere au putut auzi ce au făcut actualii europarlamentari în mandat, de la negocierea bugetului rectificat al PE (Mureșan) la legi în beneficiul copiilor (Pâslaru), la rezoluția pentru restituirea Tezaurului României de la Moscova (Botoș), la măsuri ecologice (Nicu Ștefănuță). Cât despre mult aplaudatul Christian Terheș în absență, traseistul care s-a ales mai întâi pe lista PNȚCD, apoi pe lista PSD, iar acum e primul pe lista AUR, în dreptul său activitatea de europarlamentar este zero. Susținătorii săi de la Timișoara spun însă că el „le-a redat libertatea de a vorbi”, precum și pe aceea „de a nu se împunge”.

 

Ce îi mână pe acești acoliți ai partidului extremist AUR la conduita agresivă, generatoare de dezordine, surdă la argumente? În primul rând, politica de partid. De la bun început, singurele argumente aduse oriunde de Simion și ai lui au fost vociferările și violența, de la cea verbală la cea fizică. În al doilea rând, incapacitatea de a se adapta unei culturi a dialogului și respectului față de interlocutor. Deși nu au fost în sala de la Timișoara doar oameni fără școală de la AUR, majoritatea s-a aliat în a spulbera orice speranță că se poate discuta cu ei, dând impresia unei adunături inculte și ignorante, care respinge orice apropiere de valorile europene.

 

O mare neliniște s-a produs în sala dezbaterii atunci când s-a aflat că, spre deosebire de Parlamentul României, în Parlamentul European nimeni nu își poate face mendrele: i se taie microfonul, este scos din sală. Scandalul nu poate fi exportat în Europa. Indignarea celor de la AUR a atins cote și țipete înalte, invocând cenzura pe care UE vrea să o impună. Cu alte cuvinte, cum să nu poți să‑ți tragi palme în PE, cum să nu te poți înjura cu un preopinent în timp ce faci live? Fiindcă aceasta este normalitatea pe care AUR ar dori să o impună în țară și pe continent, la braț cu Șoșoacă. Și, uneori, la braț cu alți politicieni furioși de la PNL sau PSD, cum arată evenimente recente.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22