De același autor
Prezumția că manifestații de o asemenea amploare s-ar datora finanțărilor lui George Soros arată cât de anacronică și mioapă este optica unor jurnaliști.
Controversele iscate în jurul manifestațiilor contra proiectului Roșia Montană au identificat subit autorul moral al determinării manifestanților de a nu renunța: George Soros. N-ar fi fost nicio mirare dacă afirmația ar fi apărut în publicațiile zburlite ale lui Vadim Tudor, care l-au desemnat demult pe miliardarul american ca inamic public al României. Dar ele au apărut în Evenimentul zilei, sub semnătura lui Mălin Bot, un combatant intransigent împotriva mișmașului politic al puterii, și au fost repede înghițite de alți jurnaliști pe care e greu să îi bănuiești de naivitate sau de corupție, ca Stelian Negrea sau, mă rog, Ion Cristoiu. Ce susțin aceștia? Ei sunt convinși că amplitudinea demonstrațiilor anti-RMGC, desfășurate neîntrerupt de două săptămâni în București și în alte orașe, se datorează unor ONG-uri anume finanțate de Soros pentru a pune la pământ proiectul. Argumentele aduse se bat cap în cap: pe de o parte, se arată că George Soros are acțiuni la Gold Corporation tranzacționate la bursa din Toronto, deci e în business, pe de alta, demonstrează că organizații neguvernamentale, ca Miliția Spirituală, ActiveWatch ș.a., sunt finanțate din banii miliardarului ca să împiedice proiectul, eventual prin intermediul CEE Trust, un consorțiu de șase fundații, printre care se numără și Open Society Foundation. Dificil de urmărit firul logic. Prezumția că manifestații de o asemenea amploare s-ar datora finanțărilor lui George Soros arată cât de anacronică și mioapă este optica unor jurnaliști la peste 20 de ani, după experiențe dramatice ca revoluția din 1989 cu huliganii denunțați de dictator, mineriadele și Piața Universității cu golanii ei, primele alegeri libere cu manipulările grosolane împotriva competitorilor lui Iliescu și altele, mai recente, ca tentativa de lovitură de stat din vara lui 2012. Ceea ce consternează este imprudența, memoria scurtă a presei care știe că orchestrația, echipamentul propagandistic, eșafodajul manipulării nu s-au schimbat. În plus, azi se pot citi tomuri întregi în materie.
Sigur că există în mass-media din România un context nefericit, în care prostirea oamenilor în favoarea unor interese politice sau de afaceri este programatică în trusturi de presă afiliate politic. Manifestanții din București au taxat în mod repetat Antenele și televiziunea publică. Cea mai recentă porcărie a Antenei 3 în emisiunea Sinteza zilei este „dezvăluirea“ că Horia-Roman Patapievici și Mircea Mihăieș, două voci publice permanent denigrate de trustul Intact, ar deține teren la Roșia Montană, fapt pentru care au fost pictați ca adevărați „rechini imobiliari“. Ce s-a ascuns telespectatorilor este faptul că aceștia au cumpărat în 2006 câte un metru pătrat de teren, ca mulți alți protestatari, tocmai pentru a exprima dezacordul față de proiect printr-un gest simbolic. Dar acest detaliu s-a omis. Protestatarii au dreptate: „Presa română plină de cianură“.
ONG-urile sunt înfierate nejustificat în aceste zile pentru faptul că fac ce trebuie să facă o organizație neguvernamentală: scriu proiecte, depun aplicații și obțin bani pentru a le realiza. Fundația Soros există din anii ‘90 în România cu o activitate prodigioasă, publicată în fiecare an în rapoarte anuale puse la vedere pe site. Un întreg mecanism de verificări și comisii de specialitate se interpun subiectivismului finanțărilor, așa că este exclus ca protestele să fie plătite „din pungă“, prin metoda Voiculescu-Felix. Pe de altă parte, minerii protestatari de la Roșia sunt priviți cu suspiciune, ca fiind agenți plătiți de Gold Corporation. Dar și asta trebuie demonstrat cu date clare, pe care jurnaliștii sunt datori să le verifice. Jurnaliștilor care vor să afle ce e „în spatele“ oengiștilor, le stau la îndemână și informațiile de pe site-urile organizațiilor finanțatoare, dar și instrumentul cel mai uzitat în meserie: întrebarea. Active Watch tocmai a lămurit „misterul“ într-o replică. Alte ONG-uri care au sesizat culpabilizarea mișcării din stradă, mai întâi de premier, urmat de mass-media, au formulat o scrisoare deschisă pentru a cere „să înceteze denigrarea și culpabilizarea cetățenilor care își exercită drepturile și libertățile democratice în stradă“. FDSC, Asociația Pro Democrația, Expert Forum, WWF Romania, Active Watch, Asociația Miliția Spirituală, ARC, APADOR–CH, Alianța Națională a Organizațiilor Studențesti din România, SAR, Freedom House, Institutul de Politici Publice, Asociația Salvați Bucureștiul, Centrul pentru Jurnalism Independent ș.a. îi arată cu degetul pe politicienii care, „susținuți cu rea credință de o parte din mass-media, încearcă să submineze motivele reale pentru care au ieșit în stradă zecile de mii de manifestanți“, arătând că sunt alături, nu în spatele cetățenilor, „pentru apărarea unor principii și cerințe generale precum democrația participativă, statul de drept, asumarea de către guvernanți a propriilor decizii“. Prudența, îndoiala rezonabilă, cercetarea corectă a faptelor, fără concluzii pripite care generează conflict, pot menține sănătatea presei. //