De același autor
Prin proiectul OffshoreLeaks, jurnaliștii au pus degetul pe o rană deschisă a decăderii economiei mondiale.
Zarva mare din politica și societatea românească riscă să acopere un subiect mult mai important decât tranzacțiile politice temporare dintre demnitari sau tumbele executate de inși instalați abuziv pe scena mediatică. Talentul presei noastre de a lăsa la margine evenimente internaționale, în favoarea unor prostioare mondene, este din nou confirmat de exemple ca ignorarea pregătirii de război a Coreei de Nord, în favoarea congresului romilor din Sibiu, considerat mai spectaculos, cu EBA la mantinelă.
Ceea ce a primit numele de OffshoreLeaks, sora mai tânără a WikiLeaks, este o operațiune incredibilă de dezvăluire a celor mai bine drapate averi de pe întreg mapamondul, printr-o cooperare transfrontalieră a 86 de jurnaliști din 46 de state, care au scotocit peste 2,5 milioane de documente constând în registre contabile, acte de firmă, contracte, liste de bunuri, corespondență pe e-mail și alte documente a 122.000 de firme și fonduri ascunse în zece jurisdicții off-shore. Bazele de date și informațiile secrete au fost trimise sub anonimat unei organizații internaționale, International Consortium for Investigative Journalism, o rețea independentă de investigație transfrontalieră. ICIJ a constatat că mare parte a documentelor, deși nestructurate și diverse, se refereau la tranzacții suspecte din paradisuri fiscale ca Insulele Virgine Britanice, Singapore, Insulele Cook sau Cipru, care dă acum fiori lumii financiare.
Jurnaliștii și experții IT care au descâlcit milioanele de date informatice, provenite din 170 de țări, au avut satisfacția de a dovedi cât de nocivă este lipsa de transparență atunci când se învârt miliarde de dolari pe degete, când afacerilor licite le iau locul frauda și evaziunea fiscală. După o investigație aventuroasă de un an și jumătate, s-au putut da publicității informații cu potențial exploziv despre „medici, fermieri din Grecia, dar și familii și parteneri ai dictatorilor, escroci de pe Wall Street, miliardari din Europa de Est și Indonezia, directori executivi ai corporațiilor ruse, traficanți internaționali de arme și o firmă paravan pe care Uniunea Europeană a catalogat-o ca fiind implicată în programul nuclear al Iranului“. Cum au ajuns secretele în posesia jurnaliștilor, asta nu se va ști, parcursul urmat fiind la fel de bine securizat ca acela dezvoltat de „hacktiviștii“ WikiLeaks. Jurnaliștii cu experiență pot face analogii cu trendul provocării adevărului, impus de criza financiară globală. Marile bănci și-au făcut destul de cap, evazioniștilor le-a venit rândul să iasă la vedere cu impozite aferente averilor strânse prea lejer, puzderia de directori fictivi sub care se înscriu firmele paravan trebuie să dispară. În acești termeni pare că s-a vorbit la nivelul cel mai înalt al întâlnirilor G8, în spatele ușilor închise. Fiindcă, aflăm din estimările făcute de Stolen Asset Recovery Initiative, o inițiativă a Băncii Mondiale și a ONU, transferurile în străinătate de bani proveniți din infracțiuni se ridică până la 1.600 de miliarde de dolari în fiecare an, pe plan mondial, afectând dezvoltarea economică a fiecărui stat.
Presa autohtonă are un subiect gras de exploatat cu nume importante ca Vântu, Buzăianu, Borcea, Baaklini, Roșca-Stănescu, Marc Rich, Florin Cătălin Ivan, Kurt Maurer ș.a. cu afacerile lor din insule exotice, rezultate din cercetările OffshoreLeaks. Lor li se adaugă posesorii români de mari sume depuse în bănci din Cipru, însumând, conform ziarului Național, peste 12 miliarde de euro, adică aprox. 7,5% din PIB, cum sunt Țiriac, Copos, frații Negoiță, Cornel Nistorescu și alții din peste 5.800 de firme.
Admirabilă este conlucrarea dintre zecile de jurnaliști și experți IT (în România, parteneri au fost membri ai CRJI) care au fost nevoiți să inventeze softuri speciale, sisteme de căutare și de securizare, să sistematizeze informații disparate, uneori ilizibile, să pună cap la cap fapte bănuite, dar niciodată anchetate, informații parțiale și nume necunoscute, pentru a scoate la iveală scheme complexe de fraudă, de evaziune, de corupție, unde sunt amestecați șefi de state, magnați, politicieni, moguli media, aristocrați, traficanți. Prin proiectul OffshoreLeaks, jurnaliștii au pus degetul pe o rană deschisă a decăderii economiei mondiale. //