De același autor
Ahtiat să fie băgat în seamă, Ion Cristoiu a găsit o nouă cale pentru a-și debita seară de seară elucubrațiile: un canal YouTube. Și-a instalat, după cum singur spune, reflector profesionist, s-a plasat într-un colț să se vadă biblioteca pentru a se acredita, ca și răposatul Vadim Tudor, ca mare intelectual, și s-a luat temeinic la bătaie cu coronavirusul. Nici nu l-am fi observat dacă prietenii și admiratorii nu l-ar distribui cu hărnicie. Tema favorită este „pandemia nu există” sau, dacă totuși admite că ar fi ceva, totul e exagerat, totul e o manipulare.
În 19 iunie, după ce și-a lustruit vreo zece minute efigia autointitulându-se „doctor în manipulare”, Cristoiu a lansat avertismentul că toate previziunile unui al doilea val al pandemiei sunt o manipulare „uriașă”, că pericolul este mereu exagerat de guvernul Orban care vrea să fure sau să amâne alegerile. Dar cea mai „jegoasă” manipulare expusă este cazul Marcel Pavel infectat cu COVID-19, pe care a lansat-o Gândul și au propagat-o Antenele, pentru a se crea o „isterie națională” și pentru a băga frica în români. Scăpat de rigorile scrisului, care obligă la o minimă rânduială în gânduri, fostul șef al Evenimentului zilei ilustrează decăderea completă a logicii și a coerenței. Un cumul de frustrări greu de înțeles îl face să nege evidențele și să-și îndemne publicul să nu aibă încredere nici în autorități, nici în presă, pentru că totul este „o nouă diversiune pentru relansarea pandemiei”, zice el, cu sicrie, cu văicăreli că nu mai sunt locuri în spitale, cu doctori care arată că situația e gravă.
Rețelele sociale sunt pline de veleitari care se desfășoară pe diverse teme, aici însă apare problema notorietății câștigate de Cristoiu pe vremea când era inventatorul găinii care naște pui vii, apoi ca realizator de emisiuni și comentator pe la diverse televiziuni, care i-au întreținut, din păcate, vizibilitatea. Spectacolul din seara de 19 iunie a avut peste 56.000 de vizualizări.
Creșterea numărului de infectări în iulie i-a stimulat „noului Vadim” un alt atac la adresa realităților dovedite cu cifre: în 7 iulie, se înregistrau peste 400 de noi cazuri din aproape
12.000 de teste, erau confirmate în România 29.620 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus și 1.799 de decese. De data aceasta, Cristoiu promitea să dezvăluie ce urmărește guvernul prin revenirea pandemiei. Nu a reușit să lămurească chestiunea, pierzându-se în speculații și luat de un val de furie împotriva lui Raed Arafat și împotriva Antenei 3, care îl invită prea des în studio: „Voiculescu e însurat cu Arafat?, E îndrăgostit Gâdea de el?”, se întreba retoric, subliniind că Gâdea „a făcut școală” cu el pe vremea când el însuși era „vedetă” la Antena 3, adică între 2005 și 2009. Pe Arafat îl acuză că și-a subordonat guvernul, că „omul e bolnav”, deci trebuie luate măsuri împotriva lui: „Nu putem să îl arestăm pe Arafat? Să-l închidem? Omul e dement”. Cu o audiență mai mică, și acest episod a fost văzut de peste 38.500 de oameni care au comentat favorabil demersul, alimentându-și propriile frustrări și îndoieli.
În 11 iulie, când se raporta numărul-record de 700 de infectări, Cristoiu dădea sub titlul ademenitor Cum se manipulează numărul de infectați, pe care însă nu l-a onorat în cele cincizeci de minute de vorbărie, un atac la premier, pe care îl numea „nesimțit, tupeist”, fiindcă a criticat decizia Curții Constituționale de a lăsa guvernul fără instrumente de sancțiune în măsurile de protecție a sănătății. Cu scopul vizibil de a săpa la temelia încrederii în instituțiile statului și în echipele de medici, Cristoiu pune la îndoială informațiile și vindecările declarate de doctorul Virgil Musta, infecționistul de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, pe care îl numește „escroc”. Cu un discurs vulgar, rostește o diatribă împotriva planului de control al prefecturilor la instituțiile cu atribuții în pandemie: „România va fi controlată inclusiv… ginecologic”, avertizează Cristoiu, considerând că a controla instituțiile dacă își fac datoria și dacă se coordonează este un abuz. Fie și cu un număr mai mic, de doar 21.000 de vizionări, alegațiile lui Cristoiu sunt nocive, înscriindu-se în linia campaniilor de dezinformare susținute de numeroase site-uri pe care guvernul le-a suspendat pe perioada stării de urgență. Spectacolul revanșard dat sistematic de Ion Cristoiu, „maestrul” presei românești, cum dorește să i se spună, nu are nicio legătură cu presa, cu jurnalismul, în definiția sa corectă. //