De același autor
Audierile din camerele reunite ale Parlamentului pentru a da aviz candidatei Monica Ghiurco la șefia TVR au reușit să fie, ca de obicei, un circ pe banii contribuabilului. După dezbateri ridicole, în care senatorii și deputații din comisiile de cultură (ia auzi?) au prins încă o ocazie să țină discursuri despre misia televiziunii publice, adusă grație nechibzuinței lor la sapă de lemn, a ieșit la iveală adevărul: nu era clar cine trebuie să voteze în locul cui. În nota de brambureală parlamentară, transformată în politică de țară, s-au luat de cap peneliștii cu pesediștii, căzând de acord în final că pot produce pe loc niscai hârtii pentru a justifica prezența unor înlocuitori la vot. Așa a ieșit un aviz negativ de toată frumusețea, cu 19 voturi la 18. La diferență de un vot, așa cum la limită fusese și votul pozitiv din Consiliul de Administrație al SRTV, 7 voturi pentru și 6 contra. Zvârcolirile pe spinarea costelivă a instituției, începute cu scrisori deschise și lamentații publice despre datorii și faliment economic, cu propuneri eșuate de modificări legislative, continuate cu desemnări politice jenante în CA, arată că interesul politicienilor pentru platforma electorală reprezentată de televiziunea publică, oricum ar fi ea, n-a scăzut. După avizul negativ și anunțul PSD că nu o va vota pe Ghiurco, Alina Gorghiu, ca lider al PNL care o susține pe candidată, s-a exprimat franc: Dragnea și PSD se tem „că nu vor avea platforma TVR ca platformă politică și de propagandă în campania politică din locale și parlamentare“. Fiindcă, nu-i așa, ăsta e scopul pentru politicienii de toate soiurile, care nu vor să piardă meciul fiindcă scapă mingea.
Surpriza adversității PSD e cu atât mai mare, cu cât Monica Ghiurco are toate datele pentru a fi îmbrățișată de acest partid care o credita încă pe vremea lui Adrian Năstase, când era acreditată la guvern. Stenogramele unor ședințe PSD publicate în 2004 arată simpatia declarată a premierului de atunci, care spunea „ea este, după părerea mea, fata asta, Ghiurco, foarte bine intenționată“. În traducere, a fi bine intenționat ca jurnalist înseamnă o cedare a independenței editoriale în favoarea partidului iubit. Știrile produse atunci sub coordonarea sa editorială sunt adevărate imnuri închinate lui Năstase și apropiaților lui. Un reportaj îl asocia pe premier cu Ștefan cel Mare, în contextul unei vizite în județul Vaslui, unde Năstase aprindea flacăra veșnică în amintirea voievodului. Reporterii își amintesc că, în 2012, ajunsă coordonator editorial sub comanda nelipsitului Claudiu Lucaci, Monica era mână forte în aranjarea convenabilă a mesajelor. Masteratul în securitate și apărare națională obținut la Colegiul Național de Apărare i-o fi fost de folos. De altfel, a fost taxată în Raportul de monitorizare a televiziunilor în campania electorală din 2014, realizat de HotNews cu susținerea Fundației Konrad Adenauer, pentru întrebările fără bază factuală puse Elenei Udrea, pe bârfe colectate din piața zvonurilor. Profilul candidatei Ghiurco la președinția TVR conține suficiente elemente pentru a câștiga încrederea pesediștilor, niște răi care acum n-o mai recunosc (dacă nu e doar joc de glezne): s-a tăvălit cu Antena 3, ba prin emisiunea lui Gâdea, ba în plimbările anteniștilor în favoarea lui Voiculescu. Comisia de Etică a TVR a analizat aceste ieșiri din decor, dar a lăsat-o neclară. S-a ajuns până acolo cu fotbalul politic, încât PMP Constanța îi atribuie candidatei o apartenență la ALDE.
Cum o fi ajuns Monica Ghiurco să câștige sufragiile PNL nu știm. Culisele încă nu sunt deslușite. Cu Stelian Tănase, doamna Ghiurco a avut conflict deschis, după ce în calitatea sa de PDG i-a scos un episod din seria Moștenirea clandestină de pe postul public la 8 minute după începutul difuzării. L-a reclamat la CNA, la organizațiile de media, la Comisia de Etică. Bine i-a făcut, avea dreptate, dar asta nu ar fi în favoarea amiciției sale cu PNL. Cât despre încrederea colegilor, care au trimis-o în CA, se înțelege că promisiunea susținută și la comisiile parlamentare reunite de a nu accepta insolvența, de a nu face concedieri, de a face din TVR „cea mai puternică platformă media... o instituție de referință“ sună bine. În meciul politic, Monica Ghiurco, care se prezintă ca „soluție apolitică“ fiindcă îi reprezintă pe salariații din TVR, cu greu ar putea scăpa de cicatricea politică primită de-a lungul anilor, în acomodările oportuniste atât de practicate în instituție. Poate e un caz de traseism jurnalistic reușit sau nereușit. O să vedem. Oricum, menținerea interimatului Irinei Radu este dincolo de lege și reclamă o decizie a parlamentului. Dar cui îi pasă de lege, când e vorba de meciul politic?