La un pahar cu purtătorii de cuvânt

Brîndușa Armanca 15.10.2013

De același autor

Convertiți din jurnaliști în purtători de cuvânt la guvern, Administrația Prezidențială, ministere, instituții ale administrației centrale sau locale, comunicatorii n-au viață ușoară în „bucătăria devastatoare a acestei funcții“.

Guvernarea actuală are, la nivel înalt, o defec­țiune în comunicarea publică, excesivă, vul­ga­ră, contrariantă. De regulă, ies la rampă „șe­fii“. Purtătorii de cuvânt sunt aleși în răspărul regulilor de aur ale PR-ului pro­fesionist, care cer: capacitate de a intermedia relațiile din­tre oficiali și jurnaliști, prom­p­titudine, prezență de spirit, dis­ponibilitate pentru dialog, politețe, imparțialitate în ra­porturile cu ziariștii, cu­noaș­terea mass-media și a do­me­niului comunicării, charismă, res­ponsabilitate, onestitate ș.a.

Guvernul s-a pricopsit cu un prezentator trans­ferat din televiziunile lui Voiculescu, în per­soa­na lui Andrei Zaharescu, probabil prin pro­to­co­lul politic care include trustul Intact ca aport al Partidului Conservator la USL. Gafele lui au devenit subiecte de haz pe Facebook. Năucit de harababura guvernării, de schimbările bruș­te în decizii, de poltroneriile șefului Ponta, dar și inapt pentru comunicarea fără prompter, Za­harescu s-a trezit descoperit în fața în­tre­bă­rilor presei. Replici de genul „ce-aș putea să vă răspund“ sau „nu știu ce să vă spun“, în­so­țite de o mină confuză, fac deliciul jurnaliștilor care nu-i menajează pe foștii colegi trecuți în garnizoana puterii. Pentru inaptitudinea sa ca purtător de cuvânt (deși are la bază studii de ac­torie), Zaharescu a fost recent recompensat cu o funcție bine plătită în plus față de cea de demnitar: membru în CA al E.ON Gaz Dis­tri­bu­ție SA. Va fi la fel de com­pe­tent. Cu un astfel de purtător de cuvânt care nu mediază și nu remediază nimic, pre­mie­rul îndrăgostit de propria-i imagine se poate lăfăi singur pe toate ecranele tele­gu­ver­nării, fiind liber să facă de­cla­rații im­proprii și con­tradic­to­rii.

Se întâmplă și la case mai mici: primarul municipiului Timi­șoa­ra a anulat, narcisistic, instituția purtătorului de cuvânt, pentru a nu pierde niciun minut ba­ia de imagine care devine mai importantă de­cât administrația în sine. Intră în istoria locală cu fraza „nici purtătorul de cuvânt al pri­mă­riei, dacă ar fi angajat, nu e plătit ca să-și piar­dă vremea cu prostiile dumneavoastră (ale zia­riștilor). Întâlnirea cu mass-media îi dă oca­zia de a-i muștrului personal pe jurnaliștii care nu-l adulează. Blocajul în comunicare es­te iminent, fiindcă dacă primarul nu e, nimeni nu e abilitat să dea informații. Viceprimarii se feresc, cât pot, să calce porunca.

Opusul lui Zaharescu, Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al PSD, abordează stilul im­per­ti­nent. Pentru el și implicit pentru partidul de ima­gi­nea căruia e responsabil, Monica Macovei e „cel mai aprig adversar al României“, Videanu e „că­pușă“, Mihai Răzvan Ungureanu „minte“, iar Traian Băsescu e nedemn, ilegitim, sfi­dă­tor, terminat etc. Ivan s-a făcut remarcat în Parlamentul European nu prin rapoarte sau ac­țiuni în favoarea României, ci prin aceeași comunicare de mahala, care îi priește par­ti­du­lui său, acuzând-o pe Viviane Reding, comisar european pe justiție, că face declarații „ires­ponsabile“ și, culmea adversității, poartă un sa­cou portocaliu! Ineleganța lui Ivan (ca­te­go­ric suit pe divan) încalcă un cod al relațiilor cor­diale din forul european. Ecou al preșe­din­telui PSD, purtătorul de mesaj compensează prin tupeu ignoranța în materie de comu­ni­ca­re publică.

Convertiți din jurnaliști în purtători de cuvânt la guvern, Administrația Prezidențială, mini­s­tere, instituții ale administrației centrale sau lo­cale, comunicatorii n-au viață ușoară în „bu­cătăria devastatoare a acestei funcții“, cum o califica Adriana Săftoiu în dialog cu 16 foști pur­tători de cuvânt dintre care 11 jurnaliști, ea însăși trecută prin această experiență. O defi­niție subtilă și simpatică oferă Emil Hure­zea­nu, în postfața volumului Vocile Puterii, pro­fesiei care „reformulează, restaurează, depa­nează, cosmetizează, ameliorează o față urâ­tă, neprezentabilă sau nerecomandată a rea­lității pentru a fi mai pe placul și spre folosul bilateral: al micului zeu cu picioare de lut, căruia i se poartă cuvintele, împreună cu al ma­relui consumator excesiv și atotputernic care este opinia publică în democrațiile lim­bute“. Cel mai greu este să faci față rigorilor diplomatice impuse de rang, să spui doar cât ai voie și totuși să nu minți, să porți relaxat uni­forma strâmtă a funcției, este concluzia lui Ionuț Popescu, purtător de cuvânt al Cabi­ne­tu­lui Isărescu. Sau și mai greu este să în­țe­legi conflictele interne, să nu le lași să trans­pire în presă, pentru a nu compromite guver­narea, să faci imagine unor oameni politici ca­re cred că știu ei mai bine cum să comunice, au mărturisit Răsvan Popescu, martor a două guvernări, sau Claudiu Lucaci, subminat de pro­priul departament. Nu e ușor de atins si­gu­ranța de sine a lui Bogdan Baltazar, un ade­vă­rat decision maker în primul guvern post­de­cem­brist, eleganța lui Mihnea Constantinescu, a Iolandei Stăniloiu sau precizia Virginiei Gheor­ghiu, purtători de cuvânt aproape uitați, dar urmați întrucâtva prin sobrietate și gra­matică de câțiva comunicatori tineri ai Preșe­dinției, ca Valeriu Turcan sau Bogdan Oprea. La un pahar de vorbă, s-ar pune întrebarea: de ce o fi amuțit complet Adriana Săftoiu de când e purtător de cuvânt al PDL? //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22