De același autor
De data asta sunt de acord cu Ion Cristoiu: linșajul mediatic nu este jurnalism. A spus-o în emisiunea XPress difuzată pe B1 TV, după ce Antena 3 l-a făcut albie de porci fiindcă nu a înghițit minciunile cu „libertatea presei“ versus ANAF. Un studiu al profesorului clujean Ion Novăcescu, publicat în Sfera politicii nr. 174, anterior volumului recomandat de Cristoiu despre linșarea lui I.C. Brătianu (se întâmpla în 1919, când ziarul Adevărul l-a tocat pe premierul liberal neîncetat timp de 333 de zile), dă o definiție linșajului mediatic înțeles ca „operaţiunea mediatică nonjurnalistică deosebit de agresivă, amplă şi uneori de lungă durată, promovată de către una sau mai multe instituţii media, coalizate sau nu, care acţionează premeditat, ori reactiv, împotriva unui individ, de obicei cu statut de persoană publică, în scopul compromiterii şi distrugerii credibilităţii şi reputaţiei sale. Scopul şi motivaţia unui linşaj mediatic le reprezintă eliminarea de pe scena publică (sau pur şi simplu dintr-o anumită funcţie, structură etc.) a unei persoane care împiedică sau deranjează satisfacerea unui anumit interes, fie acela privat sau de grup“. Este de reținut că acest act e o confirmare agresivă a vanității unor impostori politici din presă, care distrug credibilitatea și imaginea unor inamici, făcând uz de acoperirea libertății de exprimare prin campanii otrăvite. Practic, linșajul mediatic, condus conștient și deliberat de nonjurnaliști deghizați, este echivalentul execuției medievale în piața publică, când condamnații trebuiau scuipați înainte de decapitare.
Antena 3 practică de mulți ani linșajul sub tandra protecție a CNA. În iarna lui 2014, peste 600 de jurnaliști au semnat un protest împotriva degradării jurnalismului, semnalând linșajul la care a fost supusă Andreea Pora de către Antene. CNA a catadixit să aplice o amendă de 50.000 lei pentru bălăcărirea jurnaliștilor Pora, Cristoiu, Turcescu. Votul a fost la limită. În primăvara lui 2014, un miting de solidaritate cu Andrei Pleșu, batjocorit tot de Antena 3, a scos oamenii în stradă sub sloganul „Deschideți cărțile / Închideți Antenele!“. Nimic nu i-a oprit însă pe impostorii care cer solidaritate pentru apărarea libertății presei într-un caz simplu de executare a unei sentințe definitive. Numeroși jurnaliști au fost subiect de linșaj, iar pentru efect chiar copiii acestora au fost ținte, vezi cazul recent Oana Stancu vs. fiica lui Dan Tăpălagă.
Atacurile la justiție, la judecătorii, procurorii, miniștrii care n-au făcut sluj în fața infractorului Voiculescu reprezintă un capitol distinct și fără capăt din istoria linșajului mediatic antenist. Monica Macovei, Laura Codruța Kövesi, Camelia Bogdan etc. sunt permanent pe rol. Politicienii care nu frecventează „latrinele TV“ au locul lor: Traian Băsescu și familia sa sunt subiect predilect. Straniu este că președintele actual, făcut vânzător de copii, linșat fără scrupule în campanie, a ținut să apere libertăți cu care impostorii anteniști nu au nicio legătură. Limbajul urii a fost din plin exersat pe biografiile unor intelectuali de marcă: Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu, Gabriel Liiceanu, Mircea Mihăieș ș.a. Ion Novăcescu numește linșajul mediatic „Forţa Întunecată a Celei de-a Patra Puteri“ și descrie acest ritual ca „executarea în piaţă a inamicului public, după ce, în prealabil, acesta a fost declarat persona non grata şi «condamnat» de către «sentimentul public», fabricat artificial şi manipulator în laboratoarele instituţiilor media“. Linșajul mediatic se produce în absența celui executat simbolic, fiindcă, zice Cristoiu, „refuzul de a prezenta și punctul de vedere al celui atacat e practică obișnuită la Antena 3, înlesnită de complicitatea CNA, instituție putredă de PSD-ism“. Niciodată întrebat, fără putința de a-și apăra imaginea, viața privată și alte drepturi atât de detaliat înscrise în noile Coduri, subiectul linșajului nu are altă cale pentru a-și apăra onoarea decât chemarea în instanță. Ceea ce procurorul-șef al DNA a făcut și a câștigat: Antena 3 trebuie să îi plătească 250.000 lei daune morale pentru defăimare . Asta trebuie să facă toți cei târâți în noroi de presă: să se adreseze instanțelor. Antenele ar trebui să aibă câteva sute de procese, cum au avut C.V. Tudor și România Mare. Daunele sunt azi plătite de urmași. Frumoasă moștenire!