De același autor
Amploarea incredibilă a rezistenței civice din piețele orașelor României a produs efecte neașteptate și la nivelul mass-media.
Întâi de toate, a pecetluit natura propagandistică a două canale de știri, RTV și Antena 3. Ambele au fost utilizate de principalii vectori ai puterii – Dragnea, Grindeanu, Tăriceanu – pentru a-și transmite mesajele, susținute și amplificate de agenți manipulatori deghizați în comentatori. Interviurile recente ale lui Dragnea de pe RTV sunt dintre cele mai penibile din istoria scurtă a mass-media autohtone, prin inautenticitate: întrebări prestabilite, nimic deranjant, puse de o moderatoare stângace. Bagatelizarea numărului de participanți la proteste, utilizarea unor imagini violente din arhiva războaielor civile, exagerarea numărului de participanți pro-PSD, declarații vechi ale penalului Ghiță, reluate fără a se menționa data, instigarea prin burtierele alarmiste („Scenariu apocaliptic pentru România“, „Milioane de voturi în pericol“, „Comandouri la manifestații“ etc.) reprezintă forme periculoase de manipulare, nesancționate de CNA. Sancțiunea a dat-o piața: RTV și Antenele și-au obturat siglele, pentru a nu suporta oprobriul manifestanților, care le-au reproșat cu gesturi simbolice minciuna și dezinformarea. Reprezentanți ai Antenei 3 s-au plâns la CNA, o autoritate atât de îngăduitoare cu derapajele lor, că li se întâmplă „lucruri ciudate“ pe teren, că sunt împiedicați să lucreze și au cerut ajutor. Unele companii își retrag publicitatea. Celor două canale li s-au raliat câteva publicații online și print, precum și TVR prin câteva emisiuni și invitații lor, toate săpând la temelia credibilității presei. Bogdan Lefter observa pertinent că, în momentele când puterea politică se află în cumpănă, mesajele presei instrumentalizate politic devin ezitante, în așteptarea semnalelor de la politicienii pe care îi servesc. Pentru o zi, Antena 3 „s-a dat cu poporul“, însă s-a repliat după ce guvernul a dat semne că nu renunță. Declarația recentă a lui Dragnea că protestele sunt organizate de forțe străine a intrat imediat în ecou pe canalele de propagandă.
Manifestațiile, devenite acum antiguvernamentale, au pus o lumină puternică pe clivajul adânc dintre clasa politică aflată la putere și cetățeni. Dialogul pare imposibil, fiindcă democrația este înțeleasă diferit de cele două forțe: PSD și ALDE absolutizează votul, trimițând cetățeanul la culcare pentru următorii patru ani, oamenii din stradă vor să apere valorile democrației în mod activ și să împiedice abuzarea justiției și a strategiei anticorupție. Consecințele asupra sistemului mediatic sunt inevitabile. Puterea a pus pistoalele pe masă împotriva jurnaliștilor incomozi prin declarațiile publice ale ministrului de Interne, Carmen Dan, care a alcătuit o „listă neagră“: „Acțiunile de protest de ieri au fost promovate pe rețelele de socializare, mai ales pe pagina Corupția Ucide. Cu această ocazie, am remarcat implicarea unor persoane publice care au susținut aceste proiecte: Mircea Marian, Ovidiu Vanghele, Nicușor Dan, Cătălin Tolontan, Lucian Mândruță, Clotilde Armand, Robert Turcescu, Andrei Gheorghe, Emilia Șercan“. Ministrul de Interne își depășește atribuțiile, a punctat Valentin Jucan, membru CNA. „Cetățenii îl plătesc pe ministrul de Interne ca să-i găsească pe huligani în piață, nu pe jurnaliști pe Facebook“, a reacționat Tolontan.
Există o repercusiune terapeutică a energiilor pozitive din marile proteste: jurnaliștii sunt încurajați să revină la instrumentele și la etica profesiei, așa cum s-a văzut la conferința de presă Dragnea-Grindeanu din 2 februarie 2017, unde liderii au fost încolțiți de întrebări substanțiale și insistente. Internaționalizarea evenimentelor, prezența a zeci de televiziuni în Piața Victoriei și atenția presei străine a dat jurnaliștilor români un plus de curaj să relateze, să investigheze, să ofere publicului cele mai relevante informații și imagini. Creativitatea protestelor a constituit un subiect de interes, iar imaginea sutelor de mii de lanterne mobile aprinse la unison în Piața Victoriei duminică seara a făcut înconjurul lumii. De la Revoluția din 1989, România nu s-a bucurat de o acoperire mediatică pozitivă de o asemenea anvergură. BBC, France 24, CNN, Al Jazeera, Russia Today, Euronews, The New York Times, Der Spiegel, The Guardian, Reuters, DPA etc. relatează periodic despre evenimentele din țară, explicând corect fenomenul: „Guvernul României a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru a dezincrimina abuzurile de putere, o lovitură pentru efortul de ani de zile împotriva corupţiei din ţara est-europeană“, nota The Washington Post.