De același autor
Chiar dacă politicienii puterii acuză o imixtiune în „treburili interne“, rapoartele internaționale includ repetat dependența editorială a unor trusturi de presă de voința determinată politic a patronilor.
În vara anului trecut, când ActiveWatch organiza o conferință de presă în apărarea jurnaliștilor Carmen Valică, corespondent Radio România la Bruxelles, Liliana Ciobanu, corespondent CNN, și a spaniolului Raul Sanchez de la El País, „înfierați securistic“ de oficiali pentru a fi întinat imaginea României, autoritățile noastre au dat cu tifla. Iritați fiindcă tocmai pierduseră bătălia referendumului, politicienii cocoțați la putere au dat vina pe jurnaliștii care relataseră corect întâmplările neverosimile ale operațiunii de demitere a președintelui, apoi au trecut la amenințări și presiuni. Pesedistul Dan Șova, senator pe atunci, azi ministru, a cerut pedepsirea exemplară a jurnalistei Carmen Valică pentru că ar fi dezinformat-o pe Viviane Reding, comisar european, în legătură cu presiunile puterii asupra Curții Constituționale. Senatorului i s-a alăturat cu mânie și liberala Norica Nicolai, europarlamentar. Jurnalista a fost rechemată, anchetată și absolvită. Dar a picat „testul de voce“, un instrument ingenios de a neutraliza jurnaliștii de radio. Pe Liliana Ciobanu au acuzat-o prin oficiosul Cotidianul că lucrează pentru „agenturi“ străine, iar pe Raul Sanchez că ar fi „agent de presă al regimului Băsescu“. Ondine Gherguț, de la România liberă, a primit amenințări cu moartea. Tocați de Antene, blamați în publicațiile de propagandă ale USL, jurnaliștii au avut de înfruntat o perioadă grea de hărțuire. Au reacționat Asociația Presei Străine din România, alte câteva ONG-uri și jurnaliștii pe bloguri. Mircea Toma, de la ActiveWatch, declara că „este construită o imagine a unei rețele de conspiratori. Este vorba de lucruri extrem de grave“.
O parte dintre aceste întâmplări îngrijorătoare au ajuns în Raportul Departamentului de Stat al SUA pe 2012, care consemnează presiuni similare exercitate și asupra corespondenților de la CNN, The Economist, RFI, The New York Times, Deutsche Welle, Le Monde. Sunt semnalate unele condiții restrictive ale libertății presei, cum ar fi pedeapsa cu închisoarea pentru ofensă adusă autorității sau însemnelor. Chiar dacă politicienii puterii acuză o imixtiune în „treburili interne“, rapoartele internaționale includ repetat dependența editorială a unor trusturi de presă de voința determinată politic a patronilor. Raportul MCV din ianuarie atrage atenția asupra fenomenului, OSCE o spune pe față, numind trustul Intact. Ei și? pare a fi reacția curentă a clasei politice. Propagandistul șef al trustului, Mihai Gâdea, intrat într-un proces de reabilitare, este invitat în emisiuni de cultură la televiziunea publică pentru a filosofa adânc despre libertatea presei cu fraze ca aceasta: „Libertatea e o chestiune despre care s-a vorbit și s-a scris mult“. Bravo!
Depășit de situație, grupul minoritar din Consiliul Național al Audiovizualului se adresează forurilor europene pentru a obține ceea ce ar trebui să fie normal: respectarea legii și a normelor. Din nou. În urmă cu un an cauza era o ordonanță a guvernului care tăia din prerogativele de sancționare ale CNA, modificând peste noapte Legea audiovizualului, pentru a proteja Antenele. De data aceasta ar fi vorba de ilegalități. Trei membri ai CNA au sesizat săptămâna trecută Comisia Europeană fiindcă președinta CNA, Laura Georgescu, a falsificat o decizie adoptată de Consiliu. „Doamna Georgescu a trimis la Monitorul Oficial, pentru publicare, un text parţial diferit - şi fals - de cel adoptat în unanimitate de CNA în şedinţa publică din 28 martie 2013 cu privire la Decizia de modificare a Codului de Reglementare în domeniul audiovizual. Prin aceasta, preşedintele CNA a falsificat parţial textul acestei Decizii, fals preluat în textul publicat de Monitorul Oficial, care a intrat în vigoare cu falsurile respective“, spun Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea în adresa transmisă vicepreşedintei Comisiei Europene și comisar european pentru Justiţie, Viviane Reding, vicepreşedintei Comisiei Europene, comisar european pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, secretarului general al Comisiei Europene, Catherine Day, şi comisarului european pentru Educaţie, cultură, multilingvism, tineret şi sport, Androulla Vassiliou. De ce se apucă niște membri CNA, demnitari ai statului, să se adreseze forurilor europene, n-au altă treabă? Acuzați că fac rău României, izolați în interiorul organismului de reglementare de către majoritatea dresată politic, cei trei membri CNA spun că demersurile lor interne n-au niciun efect. La începutul anului trecut, Dan Grigore, un mare artist, și-a dat demisia în semn de protest la subordonarea politică a CNA. Ei și? este răspunsul oficial. Oare demersurile externe vor avea efect? Poate. Se mai consemnează în rapoarte, se mai cer explicații care nu dor prea tare, decât atunci când se lasă cu tăieri de fonduri. Însă vremurile din anii ‘90, când România ciulea urechile, cu ciudă, dar le ciulea, la ce spune Europa, au trecut. E cu sacii în căruță, adică în NATO și în UE. Ei și? pot spune oficialii europeni și euroatlantici la împărțeală. //