Manipularea circulă pe mapamond

Brindusa Armanca 19.01.2016

De același autor

Fiindcă tot a sosit iarna aprigă pe care o anunță în fiecare toamnă presa de la noi, plus mass-media bulgarilor, ungurilor, rușilor, slovacilor, polonezilor sau cehilor, este momentul să vorbim despre manipulare.

 

Cu câțiva ani în urmă, am mers pe firul știrii publicate de Agerpres că europenii s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă „din ultimul mileniu“. Așa-zisa știre se baza pe declarațiile unor experți polonezi, care ex­­plicau prin prognoze făcute de un meteorolog italian, că s-a încetinit Gulf Streamul în Golful Mexic, în consecință, Europa va îngheța. Iarna ace­lui an și cele care au urmat au fost blânde și secetoase. Totuși, știrea s-a perpetuat, pre­sa făcându-se că ninge, când doar ploua. Mergând pe fir, am descoperit că experții polonezi nu exis­tau, că meteorologul italian nu prognozase în viața lui așa ceva, iar informația pornea de la un site rusesc, făcând un cerc european prin presa imprudentă, dornică de senzație și prea leneșă să verifice.

 

De când cu fenomenul refugiaților, diverse ipo­teze devin știri de groază. Motive de în­gri­jo­rare ar fi, dar informațiile și explicațiile ra­țio­nale așteptate de consumatorii de presă sunt înlocuite cu mari cantități de detalii ne­re­le­van­te, provocând emoție și făcând, voluntar sau involuntar, jocul terorismului. Europa are dilemele ei de securitate, agravate de dileme economice. Analize clare, documentări apro­fundate și o bună comunicare publică pot descâlci ghemul pe înțelesul tuturor. Ce pri­mim în locul acestora? Ade­sea primim manipulare în stil mare. Mona Dârțu, publicistă cu experiență în domeniul economic și al ma­na­ge­men­tu­lui de presă, publică pe pa­gi­na sa de Facebook o probă crasă de manipulare. Ziarul Fi­nanciar aduce cititorilor săi din 17 ianuarie 2016 o știre „devastatoare“: Uniunea Europeană se destramă! Titlul exact este: BREAKING NEWS. Toţi cetăţenii europeni primesc o veste de­vas­tatoare: Uniunea Europeană se destramă!. Sur­sa indicată este agenția Mediafax, pe pa­gi­na căreia titlul sună un pic altfel: Wall Street Journal: Uniunea Europeană se destramă şi revine la divizări vechi de secole. Mona Dârțu a avut curiozitatea să meargă mai departe, căutând sursa inițială în ziarul american unde, ce să vezi? Titlul articolului este un citat din tex­tul semnat de Robert D. Kaplan, Europe’s New Medieval Map. As the European Union un­­ravels, the continent is reverting to di­vi­sions that go back centuries. În traducere ar fi: Noua hartă medievală a Europei. Continentul se întoarce la divizări vechi de secole, așa cum lămurește Uniunea Europeană. Niciunul dintre textele spre care te trimite navigarea nu jus­tifică titlul alarmant că UE s-ar destrăma. Ar­ti­co­lul lui Kaplan din WSJ este un comentariu despre incoerențele și ezitările actuale ale Eu­ro­pei și despre rolul SUA în restabilirea echi­li­bru­lui. Nici concluzia sa nu este atât de ra­di­cală încât să prezică destrămarea: „Deceniile în care Europa era considerată stabilă, pre­dic­ti­bilă şi apatică s-au încheiat. Harta con­ti­nen­tului redevine medievală, dacă nu prin fron­ti­e­re, atunci cel puţin prin atitudini şi alianţe po­litice. Problema actuală este dacă UE mai poa­te spera să înlocuiască definitiv mul­ti­cul­tu­­ralul Im­pe­riu Habsburgic, care a cuprins timp de se­co­le Europa Centrală şi de Est şi i-a găzduit diversele minorităţi şi interese. Răs­punsul va depinde nu doar de ceea ce face Europa în­săşi, ci şi de ce vor alege Statele Unite să fa­că. Geografia este o provocare, nu un destin“.

 

Publicista a mai semnalat anul trecut o gravă neconcordanță între titlu și conținut, fiindcă vânătoarea de vizualizări și clickuri devine o boală cronică a presei online, cu același diag­nos­tic ca al audiovizualului în goană după au­diență. Titlurile și pozele exagerează, exhibă, pervertesc. Cât să „agațe“ atenția. Același Ziar Financiar publica în iulie 2015 un alt brea­king news, preluând un feed al Mediafax, ca­re anunța că Grecia iese din zona euro! Cu sem­nul exclamării. Pe fir aflăm că un ziar ger­man reprodusese o propunere a Berlinului, dar totul se afla sub semnul negocierii. ZF dă vi­na pe Mediafax, care schimbă titlurile atunci când transmite linkul. ZF a preluat însă o pe­tar­dă sub un titlu convenabil. Nimeni nu ve­ri­fi­că nimic? Parcă asta era treaba firească a jurnaliștilor. Mona Dârțu crede că: „Jurnaliștii care fac asta își tratează cititorii cam cum își tratează țeparii profesioniști clienții și par­te­ne­rii. Elementul-cheie e premeditarea; e ra­țio­namentul de tip «las’ că te prostesc eu și de data asta». Doar că la jurnaliști e mai grav: spre deosebire de țepari, ei vorbesc continuu de integritatea profesională“. De acord.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22