Oscar Berger şi televiziunea de pompe funebre

Brîndușa Armanca 27.08.2013

De același autor

Falsa evlavie a oamenilor în faţa morţii e exploatată cu cinism mai ales de televiziune, pentru potenţialul de spectacol.

În zilele când se stingea Oscar Berger, omul ca­re a ţinut viu timp de 18 ani Timişoara, zia­rul-simbol al oraşului Revoluţiei, televiziunile ro­mâ­neşti se întreceau în dezmăţ croind scan­dalul în jurul unor decese. Ţin­tuit la pat, Oscar mai avea doar puterea de a se uita la tele­vi­zor şi, din când în când, de a răspunde la telefon. Ce-o fi fost în su­fle­tul lui privind ţo­păiala in­de­cen­tă din jurul lui Florin Cioabă, cu prinţi moş­tenitori, împăraţi şi faraoni, fi­indcă ri­dicolul nu cunoaşte li­mite, pri­vind apoi gâl­ceava în jurul locului de veci din familia fot­ba­lis­tului sinucigaş Costică Ştefă­nes­cu, în fine, privind marile desfăşurări de forţe jurnalistice masate la peştera Po­lo­vraci, unde mama „di­ve­lor“ Monica şi Ra­mo­na Gabor a su­ferit un acci­dent mortal, Oscar nu ne-a spus.

Ca monarhist îl amăra precis îngăduinţa cu ca­re romii uzurpă titlul de Rege, care e doar unul: Regele Mihai al României, care îl de­co­ra­se când­va pentru loialitate. Oscar Berger de­tes­ta, cu un fanatism simpatic, lipsa de sin­ce­ritate a unei prese care invocă interesul pu­blic pentru a sa­tis­face doar interese de grup sau interesul unui public decăzut, care ignoră cultul creştin al mor­ţilor. Falsa evlavie a oa­me­nilor în general în fa­ţa morţii, amestecul de cutume profane, ri­tua­luri bisericeşti şi cu­rio­zitate morbidă sunt ex­ploatate cu ci­nism mai ales de televiziune (de­şi nici online-ul sau presa scrisă n-au lipsit de la festin), pen­tru potenţialul lor de spec­ta­col. La B1 TV, Ban­ciu avea chiar o rubrică ci­ni­că, Mortul zilei, cu care s-a mai potolit abia după dușurile reci de la CNA. Oscar Berger, cu ex­perienţa sa de re­gizor (a fost co­regizor la Ci­re­şarii!) şi de pre­să, ştia că ni­ciun fel de in­te­res public nu justifică pla­sa­rea reporterilor tri­miși de re­dactorii-șefi la spi­tal, la mor­gă, la catafalc, la ci­mitir pen­tru a transmite nea­părat „în direct“ detalii close-up despre mort. O perspectivă pe gaura cheii, cu false su­biec­te pentru zile sau săptămâni întregi de isterie. Televiziune de pompe funebre, ar fi spus, da­că ar mai fi avut glas.

 

 

Timişoara adâncă se desparte pe rând de boe­mii care au alimentat „spiritul Timişoarei“. Şi au plecat destui: Iosif Costinaş, Ioan Crăciun, Geor­ge Şerban, Schwartz Calboreanu, Lelu Bi­hoi. În ziua despărţirii de Oscar, am scris pe Fa­­ce­book: „Oscar Berger, om de mare ca­rac­ter, a murit neîmpăcat azi, 23 august 2013: va­lo­ri­le pentru care a militat ziarul Timişoara au fost anulate de votul din 2012 al timişo­renilor, spu­­nea el. Nici Proclamaţia de la Ti­mi­şoara, nici mo­­narhia, nici spiritul rebel al Ti­mişoarei nu mai contează pentru majoritate. A plecat cu gân­dul plin de amărăciune că efor­tul său a fost inutil. A vrut să-şi mărtu­ri­seas­că decep­ţia în­tr-un interviu care n-a mai avut loc. Era pe sfârşite, se stingea cu gândul la ziar, spe­rând să nu moară împreună cu el. Des­ti­nul e ironic: anticomunistul Oscar Berger ne pă­ră­seşte în zi de festivităţi comuniste, pe care le detesta... Acum vreun an am încercat să-i con­ving pe niş­te prieteni ai mei şi de-ai lui Oscar să fa­cem în comun o propunere să i se acorde tit­lul de Cetăţean de onoare al ora­şului Ti­mi­şoa­ra. O merita deplin. Era printre puţinii care au crezut cu maximă candoare în spiritul ora­şu­lui şi unul, tot dintre puţinii, care se înflăcăra la orice idee de protest pentru de­mocraţie. N-am convins. Dar nici n-am in­sis­tat. Apar me­reu cauze mai actuale. Onoarea nu e printre pri­orităţi. Nici moar­tea. Oscar va fi cetăţean de onoare în Rai“.

Este ceva ce Oscar Berger n-a primit în tim­pul vieţii: sprijin şi preţuire pentru cauza sa. El dă­ruia oraşului un ziar cu a cărui su­pra­vie­ţuire şi-a identificat destinul, investindu-şi tot ce câş­tigase din afacerea de cablu, mai apoi, când banii s-au topit, din curse făcute cu au­to­ca­mi­onul în Germania. Subscripţia de criză propusă timişorenilor n-a avut succes. Noua ad­minis­tra­ţie uselistă i-a pus un bir în plus, du­blând chiria redacţiei, punându-l pe dru­muri, for­ţân­du-l să se umilească inutil. A primit me­reu sim­patie de la numeroşii prieteni şi „ha­veri“, fiind­că era una dintre apariţiile haioase, nelipsite de la evenimentele oraşului. Mai avea câteva săp­tămâni de trăit, dar a urcat în iulie la Gă­râna, la Festivalul de jazz, a făcut po­ze pentru ziar şi politică, de care era fas­cinat. Nu era un ora­tor şi nu avea deloc aerul unui patron. Aflăm tardiv că nu avea un cos­tum de ceremonie, că era incapabil să ne­go­cieze în afa­ra propriilor cre­dinţe şi că se avân­ta cu capul îna­inte în ori­ce utopie, ceea ce îl face in­com­patibil cu des­crierea unui busi­ness­man. Avea na­ivităţi şi ge­nerozităţi speciale, aşa cum le evo­că Marcel Tol­cea: „Pentru el, Ră­ul absolut a fost co­mu­nismul și multiplele sale avataruri din ime­diata noastră apropiere. Pe care s-a cre­zut sortit să le urmărească, să le atace și dis­crediteze cu o determinare fu­ri­bundă, ase­me­nea unui ne­mi­los ideolog re­li­gios. Dar și cu o solidarizare to­tală, fără nu­anțe, cu toți cei ame­nințați de sis­tem“. În ju­rul urnei cu cenuşă n-au roit te­le­viziunile flă­mânde de sen­zaţional. Jur­naliştii ca­re l-au cu­noscut l-au descris ca „ul­timul ro­man­tic al pre­sei timi­şo­rene“ (Dragoş Bo­ţa) sau „ult­imul Don Quijote al presei ro­mâ­neşti“ (Da­niela Ra­ţiu). A plecat su­părat fiindcă oa­menii con­ti­nuă să nu vadă Ră­ul din politică şi so­cietate, dar a lăsat o fantă pentru speranţă pe drumul său către „re­dacţia celestă“: „dacă își vor da seama și vor reac­ționa în con­se­cin­ță, ar mai putea exista o mi­că speranță. Din pă­cate, des­părțirea noas­tră nu ne mai dă po­si­bilitatea de a fi părtași la această eventuală speranță în principiu uto­pică“, a scris Oscar Berger în ultimul său articol pământean. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22