Presa a doborât doi miniștri. Deci, se poate!

Victoria de etapă a presei și a organizației civile care a pus umărul la investigație este indiscutabilă.

Brindusa Armanca 18.07.2023

De același autor

În ianuarie 2023, Buletin de București și Centrul pentru Investigații Media au publicat o anchetă marcată cu avertismente folosite de obicei la televiziune: „Informații și imagini cu impact emoțional”. Cu titlul Egalitatea de șanse gestionată din Guvern de „Sfânta Gabriela cea Vitează”, business de aur pe bani publici pentru apropiații ei și semnată de Ovidiu Vanghele și Bianca Albu, investigația dezvăluia situația sfâșietoare a rezidenților din azilul păstorit de Ștefan Godei sub protecția familiei Firea-Pandele și a instituțiilor nepăsătoare ale statului. Jurnaliștii și oengiștii de la Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) au continuat să se documenteze, au cerut reacții de la ministerele și instituțiile abilitate să vegheze asupra persoanelor vulnerabile internate în azile, dar singura consecință a fost ștergerea CRJ de pe lista organizațiilor civile cu care Ministerul Muncii colabora. Georgiana Pascu a povestit presei cum Godei, șeful azilelor din Voluntari și Afumați, a declarat că protocolul ministerului cu CRJ, organizația care se ocupă de mulți ani cu monitorizarea situației oamenilor din azile, este nul. Ministrul muncii, Marius Budăi, s-a grăbit să-l anuleze.

Anchetele nu s-au oprit: în februarie reporterii au publicat Lagărele Cristinei și „Armonia” Sfântului Gabriel cel Viteaz: ploșnițe și miros de urină și fecale. Nici acum nu au fost luate măsuri pentru a opri tratamentele inumane ilustrate cu fotografii, imagini video și mărturii. În iulie 2023 au fost publicate sub genericul Toți știau! patru articole care demonstrează legăturile de tip mafiot care o leagă pe Gabriela Firea, pe soțul ei, primar în Voluntari, pe sora și pe consiliera ei de ticăloșii care i-au înfometat pe rezidenții azilelor pentru care primeau aproape 6.000 de lei lunar de persoană. Toată presa normală la cap a preluat subiectul și l-a dus mai departe, adăugând noi dovezi că „Dumnezeul” afacerii era omul de casă și angajatul etern al Gabrielei Firea, peste tot pe unde a prins o dregătorie.

Încurcați în propriile minciuni, Budăi, Firea și Pandele au ajuns la limita admisibilă politic, în condițiile alegerilor cvadruple de anul viitor: PSD nu a acceptat să deconteze costul scandalului și i-a forțat pe cei doi miniștri să demisioneze. De data aceasta crucile, acatistele și darurile către Catedrala Neamului, de preferință din bani publici, n-au mai ajutat-o pe evlavioasa Gabriela, care se și vedea candidată la Primăria Capitalei sau chiar la președinție. Victoria de etapă a presei și a organizației civile care a pus umărul la investigație este indiscutabilă. Clasa politică, mediocră și dezinteresată de problemele oamenilor, poate oricând să revină cu aceleași personaje în alte funcții. Deja se zvonește că, mizând pe amneziile electorale, Firea ar putea figura la PSD pe listele de europarlamentari. Ca rezervă, partidul „varanului” Dan Voiculescu, proaspăt absolvent de Teologie, i-a promis susținere în candidatura pentru primărie. 

Manevrele de salvare a imaginii guvernului condus de Marcel Ciolacu fac să bântuie și în prezent echipe de control prin toată țara în azile și centre pentru seniori și copii, pentru a arăta că și alții sunt vinovați. Mai ales primarii opoziției. Instituțiile subordonate consiliilor județene, Ministerului Muncii sau al Familiei, bine garnisite cu clienți politici, rubedenii și pile, nu și-au făcut treaba ani la rând, iar acum fac exces de zel. Instituțiile ar trebui controlate și trase la răspundere. Pentru că partidele aflate la guvernare în formula USL 2 sau 3, PSD și PNL, au aruncat la ghenă criteriile de competență și onestitate, înlocuindu-le cu interesele și rețelele, adesea corupte, de partid, greu de crezut că instituțiile de control vor fi luate la bani mărunți. Îi rămâne tot presei (cu excepția „latrinelor” și a altor medii fără etică) să investigheze și acest aspect.  

Deși rare, cazuri de demisii ale miniștrilor din România am mai văzut ca urmare a unor anchete jurnalistice. După ce Emilia Șercan a demonstrat riguros cum și-a însușit ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, o lucrare a unui alt autor, ministrul a fost nevoit să demisioneze în septembrie 2022, fiindcă nici liberalii, dar mai ales președintele Iohannis, nu voiau să compromită debilul proiect „România educată”. Întors în băltoaca politică, Cîmpeanu a fost învestit cu alte mari responsabilități, ca vice la Senat și, desigur, rector pe viață la Universitatea de Științe Agricole București. Nici altui ministru suspectat de plagiat nu i-a fost moale după investigațiile Emiliei Șercan. Lucian Bode n-a mai prins mandat ca ministru la interne, după rotația guvernamentală. Deci, se poate! //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22