Prezidențiabili americani verificați în direct

Un raport recent al Freedom House despre vulnerabilitatea alegerilor și a democrației în mai multe state de pe glob include SUA în Indexul vulnerabilității cu un punctaj similar cu al Ghanei.

Brîndușa Armanca 24.09.2024

De același autor

Analiza raportului Urmărirea alegerilor în epoca digitală arată că principalul risc în alegerile prezidențiale americane este subminarea încrederii electoratului prin răspândirea informațiilor înșelătoare sau complet false în posibilitatea unor alegeri corecte.

„Alegerile din țară sunt, de fapt, în general libere și corecte. Dar efortul persistent al fostului președinte Trump și al susținătorilor săi de a submina încrederea în sistem a contribuit la o serie de provocări democratice și a alimentat un decalaj partizan considerabil în ceea ce privește încrederea publică în alegeri”, a comentat Mark de la Iglesia, director US Democracy, pe pagina Freedom House.

Dezbaterea Trump-Harris urmărită la ABC News de zeci de milioane de cetățeni a fost ocazia în premieră de a face în direct verificarea faptelor susținute de cei doi candidați. Abordarea l-a înfuriat pe Donald Trump, care a spus că ar trebui retrasă licența postului de televiziune. Pandemia începută în 2020 a fost un mediu propice de răspândire largă a numeroase teorii ale conspirației și a știrilor false. Platformele digitale născute în perioada pandemiei pentru a facilita comunicarea la distanță au dezvoltat și motoare de fact-checking, pentru a atenua temerile populației generate de știrile false. Ulterior, cele mai serioase publicații, televiziuni și radiouri și-au elaborat aplicații proprii de verificare a informațiilor. ABC News a considerat că dezbaterea prezidențiabililor este o ocazie perfectă de a folosi aplicația de fact-checking în beneficiul publicului.

Afirmațiile îndoielnice, informațiile trunchiate, minciunile sfruntate au fost numeroase în timpul dezbaterii Trump-Harris. Majoritatea, așa cum a demonstrat fact-checkerul ABC News, i-a aparținut lui Donald Trump. Câteva exemple din cele aproape șaizeci de informații false și date inexacte comise în timpul dezbaterii au făcut deja turul planetei. Afirmația lui Donald Trump că în Springfield emigranții haitieni mănâncă pisicile și câinii locuitorilor a fost infirmată de municipalitate, dar a generat sute de memeuri și parodii pe internet. Jocul cu cifrele nu i-a impus lui Trump obligația de a fi riguros. Candidatul a susținut că SUA au dat mai mult ajutor Ucrainei decât Europa. „Am dat 250 până la 275 de miliarde de dolari”, spunea Trump. Verificarea arată că afirmația e falsă. Ajutorul european acordat Ucrainei depășește ajutorul SUA, potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială. Țările UE au alocat 110 miliarde de dolari și au promis alte 85 de miliarde de dolari, comparativ cu 83 de miliarde de dolari alocați de SUA, cu promisiunea altor 25 de miliarde dolari. Trump a mai susținut că peste 21 de milioane de migranți „se revarsă” în SUA în fiecare lună, reprezentând un real pericol. Instituțiile responsabile au înregistrat aproximativ 5 milioane de migranți acceptați în timpul mandatului lui Joe Biden. Mai mult, candidatul republican a subliniat că infractori și psihopați sunt eliberați din închisori și azile și aruncați peste graniță în SUA, o minciună absolută.

Și Kamala Harris a scos din context câteva declarații ale contracandidatului ei: „Și fiți clar în acest punct, Donald Trump, candidatul, a spus că la aceste alegeri va fi o baie de sânge dacă... rezultatul acestor alegeri nu este pe placul lui”. Trump a vorbit la un miting din martie despre măsurile pe care intenționează să le ia împotriva importului de automobile din China. De fapt, el a spus: „Vom pune un tarif de 100% pentru fiecare mașină care trece peste linie și nu veți putea vinde acele mașini. Dacă voi fi ales. Dacă nu sunt ales, va fi o baie de sânge, pentru tot – asta va fi cea mai mică. Va fi o baie de sânge pentru țară... Dar nu vor vinde acele mașini”. Harris a fost inexactă și când a atribuit proiectului Project 2025 intenția de a înființa un monitor separat al sarcinilor și al avortului. În fapt, proiectul recomandă Departamentului de Sănătate și Servicii umane să monitorizeze sarcinile și avortul.

Dezinformarea pornită de la cel mai înalt nivel este gravă, cu consecințe potențial sângeroase, așa cum au arătat evenimente incredibile din istoria recentă a SUA. „Conspiraționismul privind integritatea alegerilor se poate transforma în violență politică reală, așa cum am văzut la 6 ianuarie 2021. (...) Amenințarea unei violențe similare persistă – în special în cazul pierderii lui Trump anul acesta, având în vedere că acesta a refuzat din nou să accepte rezultatele certificate de instanță”, avertizează analizele publicate de Freedom House.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22