Săraca fată bogată Televiziunea Română sau cât câștigă șmecherii la TVR

Brîndușa Armanca 02.09.2014

De același autor

Audierea conducerii TVR la Comisia de cultură, culte și mass-media a Senatului cerută de societatea civilă pe tema grilei fanteziste de toamnă a pus pe tapet, la finele lui august, problema salariilor și a câștigurilor suplimentare din instituție. Pe Facebook și pe reportervirtual.ro au apărut informații din surse confidențiale despre salariile unor șefi. Curiozitatea publicului este justificată în condițiile deficitului major din bugetul TVR, de peste 600 milioane Ron, a împrumutului pe șapte ani contractat sub jalnicul management al lui Claudiu Săftoiu, al cărui echipă supraviețuiește și sub Stelian Tănase. Subiectul este cu atât mai actual cu cât actualul PDG a făcut o declarație epatantă ca să impresioneze parlamentarii și să preseze sindicatele neprietenoase: TVR s-ar putea închide în primăvară ! Învățați să se resemneze, oamenii din TVR, printre care numeroși profesioniști remarcabili dar infestați de oportunism, tac. Ei știu că TVR nu se închide și așteaptă vremuri mai faste, bombănind pe la colțuri și atât. Incompetența managerială au plătit-o déjà 619 de salariați disponibilizați sub Săftoiu, șefii au rămas aceiași, mai mulți membri ai Consiliului de Administrație, și ei responsabili de dezastru, au revenit în noul CA, iar colaboratorii externi curg. O instituție condusă bezmetic, după agendele personale ale celor de la butoane.

Sa vedem cum stă treaba cu stipendiile, pe care noul PDG salvator le voia tăiate cu 20%. Pentru că legea obligă conducătorii instituțiilor publice să își facă publică averea, se poate vedea pe site cum s-au descurcat  financiar tocmai cei care au dus TVR cu oiștea în gard. Primul în discuție este însuși șeful ei, dl. Stelian Tănase, care bate spre 4000 de Euro venit lunar, cu tot cu sporuri, cf. reportervirtual.ro. Deși contestată, cifra trebuie că se apropie de adevăr, din moment ce indemnizația membrilor Consiliului de Administrație, în cuantum de 25% din salariul PDG, este de 2600 lei lunar, cu plusuri speciale din așa numitele ”comisii de lucru”. A produs uimire venitul lui Cristian Nițulescu, fost șef și membru CA, devenit celebru la lansarea TVR3 cu oaia Pufulica: 85.000 Ron salariu plus 40.000 Ron indemnizație ceea ce duce spre 3000 Euro venit pe lună din falimentara TVR. Mai recent, Claudiu Lukacsi, șeful Direcției de Știri, a fost ”pârât” pe FB că își dă singur prime/sporuri de 1000 de Euro lunar pe lânga salariul de peste 2500 Euro.

Șefii diverselor direcții din TVR se învârt pe la 2500-3000 Euro venit lunar, la care se adaugă telefonul de serviciu, mașina la scară, călătoriile prin lume, dar mai ales avantajele sociale, influența, relațiile politice, eventual afacerile acoperite și, nu e exclus, ”parandărătul” unor contracte. În TVR sunt azi binișor peste o sută de șefi și șefuleți. Zgabercea, șeful producței în TVR, care își datorează funcția Nicușor Constantinescu, urmărit internațional, fost președinte PSD al C.J. Constanța, continuă să câștige peste 3000 Euro lunar, fără să dovedească vreo competență. Scandalos este, conform unor documente vehiculate de Sindicatul pentru Unitatea Salariaților din TVR-SPUSTV, că prin martie anul trecut, după disponibilizarea sutelor de oameni, șefilor le-au crescut salariile. Însă primele de concediu prevăzute de Contractul Colectiv de Muncă pe acest an au fost amânate pentru anul viitor. Decalajele sunt și ele scandaloase. Cei care asigură și realizează zilnic producția, jurnaliști, cameramani, monteuri, personal tehnic, artistic, administrativ, au salarii de 2000-2500 Ron, adică 500-700 de Euro. Nu criteriile profesionale stau la baza avansărilor și a majorărilor salariale. Piloșii au mai mult noroc: neveste, fii, veri, amici au poposit peste noapte la TVR odată cu șefii parașutați politic. Discrepanțe majore persistă între stipendiile oamenilor de la studiourile teritoriale și ale celor de la București, pe funcții echivalente.

Nimeni nu a corectat această nedreptate. Este încă un simptom al disprețului față de profesioniști, adesea marginalizați după de eticheta politică aplicată de șefimea politrucă. Deși declara ritos că va înainta un dosar de nereguli finaciare către ANAF deranjând ”profitori de ieri şi de azi, ... multe interese legate de TVR, clanuri, afaceri, cumetrii”, Tănase a făcut exact ce au făcut înaintașii săi: s-a dus în genunchi la Ponta să fie acceptat, a privilegiat amici și aliați politici (USL trăiește!), a exclus, a cenzurat. Aceiaşi oameni care făceau emisiuni acum 15 ani, în momentul de faţă sunt daţi la o parte şi înlocuiţi cu colaboratori externi, aduşi pe mii de euro pe lună şi care s-a dovedit până acum că au avut rezultate sub prestaţia angajaţilor TVR”, a declarat pentru Mediafax Dragoş Bocanaciu, preşedintele SPUSTV. Ziarul Bursa dădea ca exemplu contractul lui Dinescu, cadorisit cu emisiuni de 40.000 Euro lunar la televiziunea publică. Mulți necunoscuți, ca Sorin Avram de la Cotidianul, au aterizat recent. Este de înțeles ca TVR să își dorească în grilă o emisiune ca a lui Moise Guran, dar nu și producții inepte ca a lui Dragoș Pătraru de la România TV.  

Comparativ cu veniturile cu multe zerouri din televiziunile comerciale, salariile șefilor din TVR nu sunt exorbitante. Ele sunt mari în raport cu incompetența celor care răspund de soarta televiziunii publice. Sunt mari în comparație cu nivelul general al salariilor din România. Cheltuielile cu personalul au fost în 2013 de 142.957.804 lei, aproximativ 37 milioane de Euro, ceva mai scăzute decât în anul precedent, conform ultimului raport de activitate al SRTV. Casă mare, cheltuieli mari. Disponibilizările n-au rezolvat nimic, iar procesele pornite de sindicate se câștigă în lanț, adăugând alte datorii. Programele difuzate pe cele 6 canale descriu televiziunea publică de acum ca pe o fată săracă și obosită. Ea este însă generoasă cu agreații politic, cu șmecherii, cu oportuniștii. Partidocrația a dat o lovitură de grație  instituției. Sloganul de pe site-ul TVR este ”Istorie. Emoție.Viitor. Istoria televiziunii în România a început cu noi”.Tocmai cei care n-au contribuit cu nimic la istoria sa îi anulează azi dreptul la viitor.//

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22