Sabia cu două tăișuri: revolta jurnaliștilor împotriva sistemului

Se întâmplă lucruri alarmante în societatea românească: o neliniște ațâțată de nerușinarea clasei politice face ca jurnaliștii să părăsească rezerva propriei misiuni, de a informa publicul, și să treacă la acțiune.

Brîndușa Armanca 17.05.2016

De același autor

 

Liviu Avram, redactor-șef adjunct al ziarului Adevărul, a încercat în mod admirabil să de­termine desfășurarea alegerilor locale în două tururi. S-a înscris pur și simplu în cursă ca să se poată adresa Curții Cons­ti­tuționale. CCR a respins se­si­zarea, dar cel puțin a în­cer­cat. Partidele au dat din gură prin liderii lor, văicărindu-se că e atacată democrația prin Legea electorală actuală, dar n-au acționat la timp, de­monstrând încă o dată că le guvernează demagogia. Moi­se Guran, realizatorul po­pu­larei emisiuni Biziday, mutată de la TVR la Di­gi 24, chema săptămâna trecută oamenii la protest: „Să ieșim în stradă, dacă asta au vrut. De data asta cu o cerere mai concretă decât schimbarea clasei politice pe care am cerut-o după Colectiv. Să cerem dizolvarea par­la­men­tului. Se poate. Să cerem gu­ver­nu­lui, urgent (de data asta urgența unei or­do­nanțe este de ordin medical), o nouă Lege a sănătății, reor­ga­nizarea Ministerului Să­nă­tății, noi reguli pen­tru direcțiile de sănătate pu­blică, spitale, laboratoare și așa mai de­par­te. Ca jurnalist, fac un apel la societatea ci­vilă... să se implice în organizarea unor astfel de pro­teste, paș­ni­ce, civilizate, care să aducă în stradă cât mai mulți cetățeni serioși, plă­ti­to­ri de taxe, de CASS, oa­meni cu co­pii, sau fă­ră, dar oameni in­teresați de în­­să­nă­toșirea la pro­priu și la figurat a acestei so­cie­tăți afla­te în moarte cli­ni­că“, spunea jurnalistul pe blog. Cătălin To­lontan, redactor-șef la Gazeta Sporturilor, a ieșit pu­blic, du­pă ancheta falșilor de­zin­fec­tanți din spitale care a dus la demiterea mi­nistrului Sănătății, pen­tru a sublinia vinovățiile și corupția nea­su­ma­te de guvernele perindate la putere. DNA nu va salva niciodată Ro­mâ­nia și nicio țară nu se sal­vează așteptându-și sal­vatorii“, e în­dem­nul său indirect la mo­bilizarea societății civile. Ici-co­lo, în presa de provincie, se aud voci din rân­dul jurnaliștilor cerând cetățenilor să iasă din iner­ție și să respingă actualele găști po­li­ti­ce mar­ca­te de co­­rupție, cupiditate și interese oculte.

 

Ce i-a apucat pe jurnaliști, asociați de obicei cu una sau alta dintre taberele aflate în com­pe­tiția electorală, dedublați adesea în con­sul­tanți politici pentru unii candidați, în disprețul eticii profesionale? N-au dispărut aceste rele conduite din mass-media, care își caută scu­ze în slaba finanțare și pumnul patronal, dar fe­nomenul chemării la acțiune lansate de jur­naliști cu influență există. E un fel de dis­pe­ra­re în fața clasei politice penale care își cro­ieș­te netulburată privilegii, schimbă legi pentru a anihila lupta anticorupție, elimină com­pe­ten­ța, competiția cinstită, accesul la decizie. Es­te și deziluzia în fața apatiei sociale. Jur­na­lis­tul este și el cetățean. „Mi-ar fi rușine să mă uit în oglindă sau în ochii copilului meu da­că aș accepta că războiul e pierdut, dacă aș fi eu însumi un defetist așteptând să-și în­țe­lea­gă înfrângerea“, mărturisea Moise Guran.

 

Încurajările și chemarea la acțiune împotriva sis­temului n-au avut cine știe ce ecou, însă au dat idei mediilor implicate politic până în gât. Ce-ar fi să dăm jos Guvernul Cioloș, și-or fi spus Antenele, România TV și altele la fel, angajate în dărâmarea justiției, a DNA, ANI etc. Mai ales după ce președintele Iohannis s-a dezis la Ti­mi­șoara de Guvernul Cioloș, a început și Rea­li­ta­tea TV prin vuvuzelele sale atacul la teh­no­crați. Mobilul este preluarea organizării ale­ge­ri­lor de către partide, PSD fiind în pole po­si­tion. Sincronizarea presă-politicieni a fost per­fec­tă: penalii Dragnea și Ponta au scos sabia din teacă declarând la Antena 3 că tehnocrații sunt foarte slabi, nu își iubesc țara, iar acest gu­vern „catastrofal“ trebuie dat jos, iar mass-me­dia aservite s-au mobilizat pentru a ma­ni­pu­la oamenii să iasă în stradă. Nu pentru de­mo­crație, ci pentru interesele găștii politice. Do­uă televiziuni au ignorat o vreme demiterea mi­nistrului Sănătății, pentru a continua ata­cu­rile la adresa premierului, o alta a minimalizat prezența oficialilor Guvernului Cioloș la De­ve­se­lu. În horă se prind adesea voci consacrate, ca C.T. Popescu sau Ion Cristoiu (mai nou spe­cializat în atacul la DNA), care, pentru a face mai spectaculos scrâșnetul, dau cu guvernul de pământ făcându-l vinovat de toate relele și uitând de păcatele celor anterioare. Critica e bună, dacă e pusă în contextul corect. Ie­și­rea în forul civic a jurnalistului comportă ris­cu­rile sale: viclenia politicienilor poate trans­forma orice intenție onorabilă într-un instru­ment de prostit lumea în folos propriu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22