Shopping în magazinul media

Proiectul PressHub Market, semnalat și de European Journalism Observatory pentru conținutul său inovativ

Brîndușa Armanca 24.12.2019

De același autor

Proiectul PressHub Market, semnalat și de European Journalism Observatory pentru conținutul său inovativ, reprezintă o importantă premisă pentru autonomia presei locale, lovită în ultimii ani din toate părțile:

De ce n-ar exista, așa cum există pentru orice produs, un „magazin” din care firmele, producătorii de bunuri, persoanele publice și, în fapt, oricine să poată cumpăra cu ușurință nu doar reclamele de care au nevoie, ci și alte produse media, ca advertoriale, portrete, reportaje publicitare realizate ca la carte? De la această întrebare a pornit proiectul câștigat de Freedom House România la Digital News Innovation Found, un tip de finanțare pe care Google a început să îl practice din 2015 pentru a sprijini presa din Europa. Analizele de piață din Europa Centrală și de Est arată că sistemul creat după căderea comunismului nu a avantajat mass-media, care cu greu poate trăi exclusiv din publicitate. În România, piața publicității a oscilat între 300 de milioane de euro în anii 2009-2013 și 450 de milioane de euro în ultimii ani. Sumele sunt mici în raport cu numeroasele entități media, sute de televiziuni și stații de radio, câteva mii de publicații online și tot mai puține tipărite. Vitregite au fost presa locală și printul. Presa tipărită lua din piața românească de publicitate a anului 2008 aproximativ 15%. În 2016, nici 4%, iar în 2017 și 2018, doar 3%. Mass-media localităților mici a pierdut pariul cu independența și a ajuns să atârne de bunăvoința autorităților locale, a politicienilor cinici, a unor afaceriști locali cu interese divergente de cele ale misiunii publice a presei. Proiectul de a primi reclamă s-a depărtat cu fiecare an, jurnaliștii fiind nevoiți să alerge și după publicitate, ceea ce regulile profesionale nu recomandă.

Când a accesat fondurile puse la dispoziție de Google la inițiativa lui Gabriel Baciu de la publicația inRoman, un jurnalist hârșit în nefericirile presei locale, dar instruit în ale digitalului, Freedom House constituise deja o rețea de presă locală, în cea mai mare parte, online, dar și print, botezată PressHub și extinsă pe toată harta României. Jurnaliștii din Dolj, Iași, Teleorman, Cluj, Galați, Timiș, Bihor, Arad, Hunedoara, Neamț, Argeș, Mureș, Constanța, Vrancea, București au scris reportaje și anchete în proiecte editoriale comune ca bani europeni – Orașul uitat, Justiție curată, Partea goală a paharului etc. În afara fondurilor atrase de fundație, a apărut nevoia de a capta publicitate într-un mod mai simplu, mai direct, pentru a produce venituri proprii fiecărei entități din rețea. Așa s-a născut PressHub Market, magazin virtual unde 27 de publicații din 18 județe își prezintă oferta.

De ce este mai avantajos „shoppingul” în această formă inovativă, croită pe facilitățile digitale de care epoca noastră beneficiază? Fiindcă agențiile de publicitate sunt destul de scumpe pentru presa locală. Ele rețin procente mari, uneori jumătate, dar și mai mult, din sumele atrase din pachetele publicitare, iar interesul agențiilor mari pentru micile publicații online sau pentru posturile locale de televiziune e scăzut. Oferta PressHub Market diferă prin faptul că, lucrând cu o rețea de jurnaliști profesioniști, poate produce advertoriale sau reportaje publicitare bine scrise, poate imagina campanii sociale de mare vizibilitate în toată țara, poate asigura orice formă de advertising care se bazează pe buna stăpânire a instrumentelor jurnalistice, de la video, la produse pentru difuzarea pe rețele sociale etc. Se poate imagina că, intrat în magazinul virtual, unde se vede pe „rafturi” oferta fiecărei entități media, cu prețuri, cu descrieri, cu informații despre trafic, clientul poate să aleagă mai multe locuri și mai multe forme de a se face cunoscut prin publicitate.

Proiectul PressHub Market, semnalat și de European Journalism Observatory pentru conținutul său inovativ, reprezintă o importantă premisă pentru autonomia presei locale, lovită în ultimii ani din toate părțile: de criza prelungită începută la noi în 2009, de politicienii veroși și de baronii locali care cer obediență absolută, de absența unor structuri de apărare a presei și a jurnaliștilor, împuținați și risipiți. Rețeaua PressHub poate fi de pe acum un model de bună practică media, care, dacă dezvoltă inteligent și PressHub Market, va deveni și un model de business media colaborativ. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22