De același autor
Oamenii s-au săturat de aranjamentele care fac de râs un studio teritorial cândva remarcabil.
În februarie, TVR a anunțat că evaluează managementul instituției. S-au compus regulamente, s-au alcătuit comisii, s-au publicat etapele. Se știe că instituția se găsește într-un dezastru financiar și managerial recunoscut public de actualul președinte-director general, Stelian Tănase, care a moștenit o gașcă de manageri instalați politic de PSD-PC-UNPR. Naivii au crezut că a venit momentul adevărului și că alde Zgabercea, Gherghescu, Lucaci, Nicolescu etc., precum și șefii mai mici de la editorial, producție, administrativ sau de la studiourile teritoriale vor fi evaluați pe bune. Nici vorbă! Toate regulile sofisticate, cu interviuri și rapoarte, au fost folosite, cu concursul unui consiliu de administrație politizat, să le salveze pielea unor șefi nevolnici, care au condus prost instituția, dar s-au înfruptat din salariile grase și din privilegii. Dacă s-ar avea în vedere diferențele de notare de 80 sau chiar 90 de puncte din maximum 100 la același candidat, evaluările ar trebui anulate. Oricum, ele nu spun nimic despre competențe, ci arată doar ce susținere politică are fiecare șef. Totuși, câteva contestații au încurcat minunatul proces de evaluare a managementului din TVR. Contestația depusă de Romina Surugiu, membră a CA, demonstrează că Ioana Popescu și Claudiu Lucaci, ambii șefi la Știri, au depus același raport, ceea ce inclusiv Codul Muncii interzice. Comisia de contestații a confirmat acest copy-paste pe modelul Ponta, constatând că „procesul de evaluare a fost viciat“. În locul sancțiunii cu demiterea, Consiliul de Administrație s-a zbătut să îl salveze pe Lucaci și a dispus „reevaluarea“. Adică ceva ce nu figurează în regulament.
Nu la fel de norocoși au fost salariații și sindicaliștii de la TVR Cluj, care au contestat într-un document trimis președintelui și consiliului TVR evaluarea pozitivă a directorului Romeo Couți, arătând cu dovezi că managementul său a îngropat studioul clujean. Ei n-au primit niciun răspuns. Totuși, la TVR Cluj a descins un anume Valentin Budeanu de la sindicatul reprezentativ, SPUS-TVR, a stat de vorbă cu oamenii, a văzut documente și ar fi trebuit să prezinte un raport atât președintelui, cât și sindicatului. N-a făcut-o. S-a încercat un fel de împăciuire între colectiv și director, dar oamenii nu-l mai vor pe Couți și, din discuțiile cu ei, reiese că sunt determinați să iasă în stradă. Ce îi reproșează longevivului director, care stă de 13 ani pe un scaun acum nemeritat? Multe! De pildă, că producția studioului, altădată premiată, a scăzut drastic cantitativ și calitativ, fiind privilegiați doar fidelii directorului, la deplasări, proiecte etc. De altfel, șase acoliți ai săi au trimis conducerii de la București o scrisoare plină de greșeli de ortografie, pentru a se delimita de colegii lor, peste o sută, fiindcă, zic ei, totul ar fi doar joc sindical și interese. Dar că studioul funcționează prost, asta recunosc și ei printre rânduri.
Este scandalos că TVR Cluj difuzează regional și pe TVR 3 o emisiune dedicată unui turnător la Securitate, confirmat într-o sentință definitivă a Tribunalului Maramureș: Dialogurile lui Andrei Marga. Dialogul nu e gratis, astfel încât Andrei Marga a încasat onorarii între 4.500-5.000 lei, cât două salarii de redactor. Jurnaliștii clujeni pun rușinea pe seama faptului că directorul Couți a fost cooptat drept consilier în Ministrul Afacerilor Externe (situație evidentă de incompatibilitate indicată de Legea 41/1994 a SRTV și SRR) în scurtul ministeriat al lui Marga, iar Karen Sebesi, realizatorul penibilei emisiuni, fusese nominalizat pentru o funcție în ICR, în și mai scurtul directorat al aceluiași Marga. N-a mai apucat. Pentru emisiunea transmisă de la Auschwitz, turnătorul Marga a fost invitat cu nevasta în Polonia, cu cazare asigurată de TVR Cluj la Hotel Arena Tychy. Cheltuirea bugetului auster se face, așadar, discreționar, netransparent, într-o cooperare susceptibilă de interese personale a directorului și a redactorului-șef. De pildă, TVR Cluj n-a mișcat un deget pentru a propune primăriei organizarea selecției Eurovision la Cluj, dar conducerea a recurs la minciuni când administrația locală a negat că ar fi fost contactată.
Oamenii s-au săturat de aranjamentele care fac de râs un studio teritorial cândva remarcabil. S-au adresat conducerii, s-au întâlnit cu membri ai Consiliului de Administrație, cu SPUS-TVR, au semnalat, au explicat, au avertizat. Sunt deciși să meargă până la capăt. Indiferent dacă Stelian Tănase, consiliul sau tata-moșu’ vor liniște, nu soluții clare și radicale, deci umblă pe vârfuri fiindcă se apropie momentul raportului anual și se tem că își vor pierde funcțiile.