Solidaritate. Scandalul Origo a scos ziariștii maghiari în stradă

Brindusa Armanca 17.06.2014

De același autor

De ce atâta zarvă în jurul unui redactor-șef demis de la o publicație online, într-o țară unde libertatea presei este sub tir de ani buni? Plecarea lui Gergö Sáling este relevantă pentru absența limitelor unei puteri politice care, cu justificarea scrutinului popular de peste 60%, își permite mai mult decât e sănătos pentru democrație.

Ancheta aruncată pe piața media la sfârșitul unii mai 2014 de publicația online Origo des­pre cheltuielile exorbitante făcute de se­cre­tarul de stat János Lázár, vicepreședintele FIDESZ, într-o deplasare la Lon­dra, a produs consecințe imediate: la nici o săptămână, redactorul-șef Gergö Sáling era demis, iar redacția de știri decimată. Portalul Origo era deja în vizorul puterii, fiind con­siderat prea critic față de acțiunile guvernului, așa că îndepărtarea lui Sáling prin „acordul părților“ n-a fost cre­zută de nimeni. Redacția de știri l-a ur­mat, prin demisie. În locul știrilor inde­pen­dente, pe portalul Origo au apărut știrile stan­dard ale MTI. Reacția jurnaliștilor n-a întârziat: peste 1.000 de persoane au protestat la în­ceputul lui iunie în stradă, parcurgând drumul de la sediul Origo până la guvern, cu lozinci fă­ră speranță ca „Țară liberă, presă liberă“. Solidarizarea a fost masivă, trecând dincolo de concurență sau de conflictele breslei. Ma­rea presă internațională a relatat cazul, am­plificat câteva zile mai târziu de altă ispravă a guvernanților: proiectul de lege a taxei pe pu­blicitate, care amenință nemilos autonomia presei private din Ungaria.

De ce atâta zarvă în jurul unui redactor-șef demis de la o publicație online, într-o ța­ră unde libertatea presei este sub tir de ani buni? Plecarea lui Gergö Sáling este re­le­vantă pentru absența li­mi­telor unei puteri politice care, cu justificarea scrutinului popular de peste 60%, își per­mite mai mult decât e sănătos pentru de­mocrație. Un scor obținut pe bune, fiindcă ungurul de rând a apreciat scăderea prețului la energie, micșorarea regiei locuințelor și diverse facilități, cum ar fi calculul avantajos la returnarea creditelor. Revista HVG des­lu­șește culisele acestei demiteri, citând surse ale publicației online 444.hu. Totul pleacă de la interesele de afaceri ale Deutsche Telekom AG, al cărei subsidiar, Magyar Telekom, deține frecvența de telefonie pentru T-mobil, cu o licență în expirare. Această „vulnerabilitate“ a fost speculată de puterea politică ungară, cu mesaje situate în vecinătatea șantajului.

Me­sagerul a fost același János Lázár, secretar de stat și șef de cabinet al premierului, care declarase RTL Klub, importantă companie TV deținută de Bertelsmann, ca inamică a Un­gariei fiindcă „amenință țara, îi șantajează pe telespectatori și pe oamenii politici“. Dem­nitarul făcuse praf câteva milioane de forinți, zeci de mii de euro, într-o deplasare „se­cretă“ în capitala Marii Britanii, pentru a-l con­vinge pe David Cameron să îl primească, se presupune, pe Viktor Orbán într-o vizită oficială. Iritat că presa a aflat și cere explicații pentru cheltuielile exorbitante din bani pu­blici, Lázár a apelat la managementul com­pa­niei de telefonie pentru a comunica niște con­diții de reînnoire a licenței T-mobil. S-a în­tâlnit, conform surselor 444.hu, cu Kerstin Gün­ter, instalată în management anul trecut cu misiunea de a obține bunăvoință politică și a cerut ca redacția să fie dresată cores­punzător, pentru a nu sta în calea intereselor de business ale Deutsche Telekom. Ca ar­gu­ment, șeful de cabinet al lui Viktor Orbán și vicepreședinte FIDESZ ar fi invocat un studiu de 150 de pagini care demonstrează că Origo manifestă atitudini de opoziție, deci nu e imparțial. Situație inacceptabilă, dacă se do­rește în continuare frecvența. „N-am niciun amestec în plecarea lui Gergö Sáling... Dacă știe cum aș fi exercitat eu influență, e datoria sa morală să spună tuturor, dar să explice și cum am făcut eu presiuni... N-am niciun ames­tec!“, a negat János Lázár dezvăluirile presei, răspândite epidemic pe rețelele de so­cializare. Kerstin Günter n-a recunoscut nici ea negocierile secrete cu șeful de cabinet.

Pe Facebook supărarea a fost virală: pagina de FB cu 45.000 de prieteni a Deutsche Te­lekom a fost invadată de trolli, iar protestul s-a extins și asupra paginii cancelarului ge­rman, Angela Merkel, în toate limbile. „Nu vă e rușine să obțineți câștiguri colaborând cu o dictatură?“, scrie indignat un protestatar, adău­gându-se celor care promit să renunțe la SIM cardurile T-mobil. Umorul își are locul său în postări: Deutsche Telekom este rugat, dacă tot îi stă în putere să destituie redactori-șefi, să îl demită și pe premier, conform Nol.hu, versiunea online a cotidianului de stânga Népszabadság. Scandalul Origo a fost intens distribuit de opoziția perdantă în toate ale­gerile, ajunsă într-o situație lamentabilă prin fracționare și lipsă de viziune. Așadar, i-a venit ca o mănușă faptul că articolul despre deplasarea costisitoare a lui Lázár la Londra circulă cu viteza luminii pe FB și Twitter, ge­nerând mii de share-uri. Semn că, până una-alta, autonomia Internetului e un pilon im­portant al libertății de exprimare pe glob. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22