De același autor
Circulă în piața media și pe coridoarele puterii vestea că TVR s-ar putea uni cu radioul public. O posibilă soluție la gravele probleme financiare ale televiziunii, datorate unui management rău, dar niciodată sancționat, de-a lungul anilor.
Deși vorbește despre „modelul BBC“ ca despre cartea sa de căpătâi într-ale televiziunii, Stelian Tănase face vizite politicienilor care au pus căpăstru mediilor publice, tratându-le de 20 de ani ca pe niște metrese de șanț și tolerând gestionarea cel puțin defectuoasă, dacă nu și frauduloasă, a bugetului. Actualul șef interimar al TVR nu face un secret din faptul că soarta televiziunii publice este la mâna lui Victor Ponta, ceea ce este un precedent interesant: se intenționează modificarea Legii 41/1994 de organizare și funcționare a TVR și SRR prin ordonanță de urgență, pentru intrarea în insolvență a instituției și cine mai știe pentru ce altceva. Fiindcă puzderia de OUG, cu care Guvernul Ponta doboară orice record, bate totodată și recorduri ale netransparenței. Tot cu mâna întinsă la stat, și Claudiu Săftoiu, îndatorând TVR pe 7 ani cu încă 10 milioane de euro, pe lângă cele aproape 150 de milioane pierderi acumulate. A dat afară oameni, și-a făcut numărul de prostii manageriale, a majorat salariile clientelei în penultima sa zi de PDG și s-a cărat. Netulburat și nepedepsit. Nici Consiliile de Administrație, alcătuite pe criterii politice din mereu aceiași oameni de-a lungul a 2-3 mandate, n-au fost trase la răspundere. Dimpotrivă: pentru prestațiile sale de un amplu penibil, părintele oii „Pufulica“, Cristian Nițulescu, a încasat anul trecut 125.000 de lei în calitate de șef și membru în Consiliul de Administrație. 2.500 euro pe lună în România e un venit frumușel. Incompetența este bine plătită în mediile publice, fiindcă nici la radioul public ierarhiile valorice profesionale nu stau altfel. Neputincioși, plătitorii de taxe n-au altă soluție decât să urmeze îndemnul lui Nițulescu de pe TVR 3: „De fiecare dată când avem probleme sau ne enervăm, o mângâiem pe cap (pe Pufulica) să ne calmăm!“.
Deși pare un calcul pragmatic, de unificare pentru eficiență a două instituții publice, unde SRR a încheiat cu ceva profit (în 4 aprilie 2013, pe site-ul SRR apărea 9.225 lei profit net distribuit salariaților și 62.970 lei profit ținut rezervă), iar TVR e pe minus, „soluția combinată“ trebuie analizată rezervat. O privire în curtea vecină nu strică. Ungaria a modificat de la 1 ianuarie 2011 Legea presei, punând întreaga presă sub aceeași pălărie, Autoritatea Națională pentru Media și Comunicare în Masă, numită politic. Mediile publice – radio, TV și Agenția Națională de Ştiri – au fost comasate, după reduceri de personal de 40%, fiind dirijate de MTVA, o structură care decide integral conținutul și întregul proces de producție. Astfel, controlul editorial a devenit absolut, în ciuda protestelor de stradă ale jurnaliștilor maghiari și a rezoluțiilor Comisiei Europene și ale PE. La concedierile în masă au plecat mulți jurnaliști considerați incomozi. Nici la unguri n-au plecat, cum nici la restructurările lui Săftoiu, pilele politice, nevestele, amantele. În trei ani, s-a ajuns la o uniformizare a informației care este identică pe toate canalele publice și corespunde cerințelor politice ale FIDESZ: „Același jurnalist face radio, TV și știre de agenție, deprofesionalizarea e vizibilă, iar telespectatorul nu primește nimic nou. Te uiți la știrea de pe MTV sau o asculți la radio Kossuth și ești liber 3 zile“, ne declara nu de mult jurnalistul Petru Câmpian, fost redactor la Radio Szeged. Dar, dincolo de aspectele care privesc libertatea presei, mai sunt și afacerile, pentru care politicienii sunt în stare de orice: „Suspectez că această comasare, pe lângă scopul de a subordona complet mass-media publice, are și un substrat comercial, și anume vânzarea clădirilor situate central, foarte valoroase, care ar aduce guvernului foloase substanțiale“, opina în 2011 László Cselényi, fost președinte la Duna TV. Cum Victor Ponta pare să îl „plagieze“ pe tizul Viktor Orbán (că pe Viktor Ianukovici l-a ratat) în tot felul de măsuri, poate e și asta o idee.
Pe mâna cui ar încăpea TVR, dacă s-ar produce comasarea, totuși puțin probabilă în acest moment, când vin alegerile? Pe mâna președintelui pus de PSD la radio, Ovidiu Miculescu, omul de încredere cu profil tipic: conform documentelor date în vileag de Adrian Moise de la Sindicatul Unit al Salariaților Radio-România, Ovidiu Miculescu a semnat în 1987 un angajament de turnător cu Securitatea sub numele de cod „Adrian“. Iar mai recent, Agenția Națională de Integritate a confirmat elemente de incompatibilitate cercetate în Dosarul 7593/S/II/2013. Pe Adrian Moise l-a costat locul de muncă în radio și un șir de procese. Ovidiu Miculescu a rămas „infailibil, inamovibil, impenetrabil... și de neclintit“, cum scria Andrei Pleșu. Până când mediile publice vor rămâne la cheremul politicienilor, așa va fi. //