Tactica rusă de dezinformare: „Postați zilnic!”

Luna septembrie a început în SUA cu dezvăluiri fundamentate despre sistemul de dezinformare pus în funcțiune de Rusia pe teritoriul american.

Brîndușa Armanca 10.09.2024

De același autor

Departamentul de Justiție de la Washington a prezentat rechizitoriul prin care doi angajați ai platformei RT/Russia Today au fost acuzați de conspirație și spălare de bani. Ei au construit o schemă de influențare și divizare a publicului și electoratului american prin narațiuni, susținute în sute de videoclipuri și distribuite permanent pe YouTube, TikTok, Instagram, X, care conțineau mesaje împotriva Ucrainei învinovățite de războiul cu Federația Rusă, știri false privind „sărăcirea” populației americane din cauza ajutorului trimis ucrainenilor, conspirații cu țintă electorală favorabile candidatului Trump.

 

Procurorii americani au descris pe 32 de pagini amenințarea „mai mare decât a fost vreodată”, cum s-a exprimat procurorul general, Merrick Garland, a unor interferențe care atacă democrația. Cei doi agenți media, Kostiantin Kalașnikov și Elena Afanasieva, au utilizat 10 milioane dolari sub nume false pentru o mare operațiune de finanțare a companiei Tenet Media, înființată în toamna anului 2023 în Tennessee pentru a propaga conținut de extremă dreaptă pe linia Kremlinului, și au înregistrat companii-fantomă în Mauritius și Emiratele Arabe pentru a trimite banii în conturile Tenet Media. Totodată, cei doi inculpați au făcut o operațiune de spălare de bani care, asociată cu conspirația, ar putea fi pedepsită în SUA cu 20 de ani închisoare.

Tenet Media, reprezentată de Lauren Chen și Liam Donovan, a postat peste 2.000 de videoclipuri dintr-un portofoliu care a obținut peste 16 milioane de vizualizări pe YouTube. Pentru a masca legătura cu propaganda rusă, Tenet Media a declarat că patronul ar fi un investitor belgian, Eduard Grigorian, de negăsit în viața reală. Au fost selectate staruri media cu viziuni radicale pasibile de a multiplica mesajele și știrile false. The Washington Post a aflat cu cât erau plătite vedetele recrutate de Tenet Media: influencerul Dave Rubin a încasat 400.000 de dolari pe lună pentru 16 videoclipuri, plus un bonus de 100.000 de dolari, iar Tim Pool a primit 100.000 de dolari pe episod difuzat în emisiunea sa. Cele două vedete media americane au susținut că nu cunoșteau proveniența banilor.

 

După ce rechizitoriul întocmit de Departamentul de Justiție a fost prezentat public, canalul YouTube a închis canalul Tenet și alte patru canale operate de Lauren Chen. Autoritățile americane au luat măsuri pentru anihilarea câtorva zeci de domenii de internet controlate de Rusia care propagau mesaje împotriva Ucrainei într-o operațiune cunoscută sub numele Doppelganger și au amendat persoane și companii rusești.

 

Scandalul Tenet Media a readus în dezbaterea societății americane pericolul interferențelor putiniste în apropiatele alegeri, așa cum s-a întâmplat în 2016. Prezent la discuția cu jurnaliștii pe marginea rechizitoriului Departamentului de Justiție, directorul FBI Christopher A. Wray, citat de The Washington Post, a afirmat: „Vom fi permanent agresivi în contracararea tentativelor de a interveni în alegerile noastre și de a submina democrația noastră”. Au fost amintite și ofensiva de dezinformare a Kremlinului din iarna anului trecut, când echipe de strategi ruși i-au furnizat lui Serghei Kirienko, primul adjunct al șefului de stat-major al Kremlinului, precum și fermelor de troli, material propagandistic pentru descurajarea susținerii Ucrainei de către publicul american. Conținutul distribuit vorbea despre presupusul trafic de arme făcut de ucraineni, despre pauperizare și despre riscul de a fi trimiși americanii la război în Ucraina. Mesajele de fond care trebuia să fie difuzate zilnic încercau să convingă că doar anumite canale spun adevărul pe care oficialii SUA îl ascund. Canalele controlate și finanțate de Rusia au fost suficient de harnice pentru a adânci divizarea socială și a spori îngrijorarea.

 

Recent, Bill Gates, fondatorul Microsoft, și-a exprimat public preocuparea pentru fenomenul dezinformării, pe care îl consideră cea mai periculoasă moștenire lăsată tinerei generații. Împotriva încălzirii globale se vor găsi soluții practice, împotriva știrilor false accelerate în prezent de inteligența artificială, încă nu există măsuri reale, a opinat miliardarul într-o emisiune CNBC. Dezinformarea este subiectul fierbinte al seriei Netflix „What’s Next? The Future With Bill Gates” (Ce urmează? Viitorul cu Bill Gates), care va fi lansat pe 18 septembrie 2024.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22