De același autor
Surpriza turului întâi al alegerilor prezidențiale din România a fost atribuită platformei TikTok. Rețeaua l-ar fi propulsat pe candidatul Călin Georgescu, cotat cu maximum 10%, pe primul loc, cu 22%. Deținută de compania Bytedance aflată în relație cu China, platforma TikTok este considerată periculoasă în mai multe țări din lume, din cauza indecenței, a promovării violenței și a știrilor false. De aceea, mai multe state au luat măsuri de restricționare totală sau de limitare a utilizării TikTok. India, Afganistan, Azerbaidjan au interzis complet TikTok. În Europa restricțiile se referă la funcționarii guvernamentali, cărora fie le este interzis să își instaleze aplicația din motive de securitate, fie li se recomandă să nu o folosească. Anul trecut, instituțiile europene, începând cu Parlamentul European, Comisia Europeană și alte instituții, au fost puse sub interdicția de a utiliza TikTok, iar o recomandare similară a fost transmisă către toate statele membre ale Uniunii Europene. Acestea sunt libere să decidă dacă vor aplica restricția.
Belgia, Estonia, Danemarca, Olanda au aplicat măsura în instituțiile guvernamentale. Alte țări ca Franța, care are un număr mare de utilizatori, peste 25 de milioane, examinează posibilitatea, la fel Germania, care are 23 de milioane de utilizatori. Alte țări, ca Marea Britanie, Canada, Australia, Noua Zeelandă, au introdus măsuri în instituții ale guvernului, în parlamente și au recomandat și altor autorități să nu folosească TikTok pe telefoanele sau echipamentele de comunicare de serviciu. În Albania, guvernul discută chiar în aceste zile cu consultanți de specialitate dacă este oportun să restricționeze TikTok și Snappchat, nu doar în instituții, ci și în uz individual. Turcia restrânge temporar pentru public, mai ales în contexte politice, Instagram, YouTube și TikTok. SUA, cu 148 de milioane de utilizatori, nu a luat încă o astfel de măsură, dar există o examinare a posibilității de a folosi o restrângere.
Austria se află într-o situație particulară, semnalată recent de toată presa: mai mulți ziariști și companii de presă au ieșit voluntar de pe X, fostul Twitter, din cauza conținutului mincinos și agresiv pe care îl propagă. Au numit această retragere #eXit. Anterior s-au retras de pe platforma X a lui Elon Musk The Guardian și publicația spaniolă La Vanguardia.
În România există o recomandare, iar pentru unele instituții parlamentare și guvernamentale o obligație, de a nu folosi TikTok și alte rețele pe dispozitivele de serviciu.
„Mediul informațional din România s-a schimbat dramatic de la pandemie încoace. TikTok a ajuns deja la aproape 9 milioane de utilizatori activi. La anul probabil că va depăși Facebookul. Deja l-a depășit la nivelul de atenție a oamenilor. Însă conținutul video e greu de monitorizat. TikTok este principala sursă de informare a românilor”, se arată într-un raport Expert Forum publicat în toamna anului 2024.
Într-un interviu dat publicației știripesurse.ro, Pavel Popescu, vicepreședinte ANCOM, a numit necesitatea de a restricționa folosirea TikTok în România „o problemă de siguranță națională”. În perioada campaniei electorale actuale, unii candidați au ridicat problema existenței unor ferme de boți care defăimează contracandidați și promovează informații false. Premierul Ciolacu a afirmat că există o astfel de fermă într-o clădire rezidențială din București. Inițial, suspiciunile s-au îndreptat spre candidatul Geoană, care a negat. Ulterior Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, a confirmat că „au fost identificate zeci de conturi”, adevărate ferme de troli și boți, pe rețeaua META, care au fost destructurate de poliție. Totodată, la Parchet a fost deschis un dosar penal. Nimic despre TikTok, care zburdă liber în alegerile din România, cu toate că toate rapoartele precizează că este principalul instrument de influență în războiul hibrid purtat de Rusia în Europa. SRI, SIE și alte prea numeroase servicii secrete fie nu văd nimic periculos, fie nu văd nimic, fie avertismentele lor nu sunt luate în considerare de politicienii aflați în poziții de decizie.