De același autor
Anunțul a fost făcut de Otmar Lahodynsky, până recent președintele Asociației Europene a Jurnaliștilor și reputat jurnalist austriac, care a trimis comunității jurnalistice din toată Europa un apel disperat. Wiener Zeitung este unul dintre cele 14 cotidiene rămase pe piața austriacă și unicul din categoria „quality press”. În rest, spune Lahodynsky, presa de calitate a fost înghițită de tabloidele proliferate pe internet și difuzate pe rețelele sociale.
Wiener Zeitung este proprietate de stat. În virtutea acestui acționariat, un supliment săptămânal publică anunțurile guvernului, printre care și prețul din industria țigărilor care în Austria este monopol de stat. Așadar, ziarul face un serviciu public de Monitor Oficial, pentru care primește stipendii în valoare de aproximativ 9 milioane de euro pe an. Recent, guvernul a anunțat că renunță la acest serviciu, închizând suplimentele, invocând Directiva UE 1151/2019.
Directiva europeană recomandă ca presa online să nu fie subvenționată, pentru a nu produce distorsiuni în piața media. Curtea Supremă austriacă a clarificat aceste aspecte arătând că Directiva 1151/2019 nu se referă la publicațiile care apar în print, cum este cazul suplimentului cu informații oficiale al ziarului Wiener Zeitung. Totuși, până în acest moment, autoritățile responsabile nu au retras anunțul de a desființa suplimentul.
Pentru presa vieneză dispariția suplimentului oficial înseamnă și dispariția ziarului care a traversat epoci de război, conflicte și pandemii timp de peste trei secole. Mai înseamnă șomaj pentru aproape o sută de angajați în vremurile tulburi ale pandemiei de COVID-19. Și înseamnă pierderea tradiției, a unui străbunic al ziarelor, cu o lungă existență, aproape eroică, tradiție cu care țările Europei de Est, cotropite de comunism timp de decenii, nu se pot lăuda.
Edward Steen, corespondent la European Business Review, observa că în ultimul an trei tabloide, Kronen Zeitung, Österreich și Heute, au primit reclamă guvernamentală în valoare de 60 de milioane de euro. Iar întrebarea pe care o pune este de ce se închide o publicație cu misiune publică, înscrisă și în recomandările din 2018 ale Consiliului Europei, semnate și de Austria, dacă guvernul are bani.
Wiener Zeitung a apărut inițial sub numele de Wiennerisches Diarium ca publicație oficială a Curții imperiale habsburgice și a armatei. Unele suplimente apărute ocazional publicau mondenități de la curte, dar predominau reportajele de război în conflictele cu Prusia. Ziarul a primit numele actual în 1780, iar din 1810 a devenit ziar oficial tipărit până în 1997 la imprimeriile de stat. Tirajul a crescut, conform informațiilor publice, de la 4.500 cât era în 1855, la 24.000 în prezent, păstrându-se în tot acest timp serviciile de gazetă oficială. Guvernul a fost frecvent criticat de companiile private de media fiindcă menține acest status quo al Wiener Zeitung, însă Curtea Supremă a Austriei a tranșat controversele în favoarea statului.
Wiener Zeitung se numără printre cele mai vechi ziare europene, după toate definițiile. Istoria presei este variabilă când vorbește despre „primul ziar”, însă e cert că orice cronologie începe în secolul al XVII-lea, când au apărut primele gazete, cum sunt La Gazeta din Spania (1661), La Gazzetta di Mantova (1664) sau Oxford Gazette în Anglia (1665). După Wiener Zeitung (1703), apare în Germania, în 1705, Hildesheimer Allgemeine Zeitung, în 1737 The Belfast News Letter, iar în Franța apare în 1738 Feuille d’avis de Neuchatel, azi sub numele de L’Express. The Times din Marea Britanie a fost înfiinţat în 1785, iar o publicație de weekend considerată o premieră este The Observer, înfiinţat în 1791. Secolul următor este și mai bogat în apariții de presă, pe întreg mapamondul. //
Comentarii 2
LevSt. - 04-01-2021
"...apel disperat...""... inundatie de tabloide"____----____laudabila intentia semnalarii acestei situatii, insa evolutia 'este in toate"(deci -in final- va fi ceva de genul "Romanta fara ecou"), cam acesta este viitorul presei, pe electronice statice si mobile, insa sunt sigur ca austriecii vor gasi resurse sa formeze un muzeu al ziarului respectiv, cu tiparnitze originale, poze de epoca ,etc.,etc., asa ca -cel putin personal- nu "vars nicio lacrima", la catafalcul ziarului, si o spun, pentru ca nu vreau sa devin fariseu si sa plang cu lacrimi de crocodil... Daca ar mai fi printre noi, mai degraba Junnel ar avea motive de pus cenusa in plete ( si sa declame,"O, desertaciune a desertaciunilor..."), avand in vedere ca el avea o multime de unchi si matusi , prin Viena si un "snop de certificate de bun austro-ungar"...Insa -stim bine- el "fuse cat fuse,/Si se duse", iar asta precum in celebra carte cu "Dupa 20 de ani", numai ca , "De 20 de ani"(a se citi -la poeziile .com- la "Noaptea Petuniilor", "Junnel-Colectie Mystica"un poem triple-mamouth si inca neterminat!) deci- la cazul actual- raman fara regrete, precum marea Edith Piaf, in al ei celebru si nemuritor, "Non, je ne regrette, rien!" din a carei gura, curg in rrrauri, rrrauri-rrrauri, de "rrrrr"-uri! La fel de adevarat este cu "inundatia tabloidelor", insa aceasta vine la pachet cu intreaga democratie si "dreptul la exprimare"*, iar tehnologia nu este deloc la apogeu, probabil ca multe "fapte" din filmele Sci-Fi vor deveni realitate, asa cum -de ex.- banii fizici vor disparea, ba chiar si actualele credit-carduri vor deveni desuete, persoanele vor purta in ele codurile de identitate si tranzactii, si nu gen cip-uri implantate sau inele(bratari,etc.) ultraplate (de teama caracalizarii, adica "tai capul calului, pentru a-i lua clopotul"=deget cu inel si informatii,)adica scanarea corpului uman, nu numai a retinei, tocmai pentru a avea cat mai multe caracteristici de asamblat si a nu exista riscul de confuzie.(* desi , uneori, aceiasi situatie este prezentata chiar diametral opus, cica, "punct de vedere personal", deep analysis", etc., desi -mai degraba ,problema deriva din interes si de cine plateste "analiza" respectiva, tipic situatiei este reclama la vinuri-din cand in cand- facuta de cercetatori, prof. universitari, etc., unde se vorbeste despre 'binefacerile" vinului, desi alcoolul continut este acelasi oriunde, indiferent de ambalaj, eticheta, arome, etc., etc. , adica acelasi triplu toxic, desi trebuie amintit si paradoxul francez, extins chiar si la Italia si Spania...)
RăspundeDan Plesoianu - 03-31-2021
Da, este pacat sa dispara o astfel de "institutie", dar totusi... Doar 24.000 de cumparatori?! De ce nu ne spuneti citi cumparatori avea gazeta cind era la apogeu (atunci cind nu exista, evident, internet si calculatoare)?! Altfel, si din pacate, se pare ca nu se poate altfel: "what goes up, must go down". Si asta este valabil chiar si cu oceanele si muntii...
Răspunde