„Hossariada“Se acordă lui BOGDAN HOSSU, liderul Cartel Alfa

Rodica Palade | 01.03.2011

SHARE 10
Părea cel mai rezonabil dintre liderii de sindicat. Prompt şi avizat în răspunsuri, dar foarte diferit de alde Marica, Petcu etc., cei cu averi imense adunate pe baricadele luptei sindicale. Până într-o zi, când l-am văzut pierzându-şi firul, strâmbându-se, gemând şi oftând. Cum zic golanii de la scara blocului, Bogdan Hossu „dăduse în bâlbâială“ când reporterul PRO TV îl întreba de împărţeala necurată a averii UGSR, la începutul anilor ´90. „Lucrurile sunt foarte complicate“ - a bâiguit neobişnuit de stins Bogdan Hossu, luat în vizor, alături de alţi „haiduci sindicali“, Victor Ciorbea şi Miron Mitrea, în emisiunea „România, te iubesc!“, care a pornit pe urma celor peste 300 de milioane de dolari, 21.000 de imobile, case de odihnă, baze sportive, cluburi, sedii ş.a., adică a averii UGSR.

L-am văzut pe Bogdan Hossu şi la mitingul de pomină din 24 septembrie, când conducea coloana în care erau şi poliţaii cu pistoale (caschetele urmau să şi le arunce peste gard, la Cotroceni). Era un ceva nefiresc în acel marş, faţă de toata seria, nu mică, a protestelor de anul trecut. Un soi de violenţă urâtă, uşor de recunoscut pentru cineva care a trăit în Bucureşti toate mineriadele. Dar cel mai nefiresc era însuşi Bogdan Hossu, pus în fruntea ameninţătorilor poliţai. Aşa încât nu ne mai mirăm de ultimele sale ieşiri: dacă premierul îşi va asuma răspunderea pe Codul Muncii, sindicatele ar fi gata „să iasă în stradă cu pietre şi să arunce după el“, mai ales că „o firmă de construcţii s-a oferit să sponsorizeze Cartel Alfa cu trei tone de pietre de mărimea unui ou XXL“ - tuna Bogdan Hossu, amintind de asalturile minereşti, conduse de Miron Cozma în anii ´90. Cum ceilalţi şefi de sindicat şi-au arătat în oglinda ANI faţa hâd-lacomă de îmbogăţiţi, e dezamăgitor să-l pierzi şi pe Bogdan Hossu, care alege azi detestatul, anacronicul model Miron Cozma.

Citeste si despre: Cartel Alfa, sindicate, ANI, UGSR, Marica.

TAGS:

Comentarii 10

Marian - 03-09-2011

Unde erau sindicatele cand se faceau privatizari frausuloase? Cudata este cat de scurta poate fi memoria oamenilor! Erau pe strazi! Faceau greve, blocau sosele, interpelau ministri, ne bateam cu thomson (fmi), cu vacaroiu si cu altii! In plus trebuia sa facem fata, ca si acum, unei campanii mediatice prin care eram acuzati ca nu intelegem nevoia de restructurare a economiei! Degeaba spuneam ca in numele restructurarii se faceau doar doua lucruri, respectiv; se dadeau oameni afara de la locurile de munca si se taiau intreprinderile ptr a fi vandute ca fier vechi! Au fost ucisi lideri sindicali ptr ca incercau sa se opuna, au murit alti de "moarte buna", altora li s-au inscenta tot felul de vinovatii! Nimic deosebit fat de ceea ce se intampl si acum ptr faptul ca nu acceptam o modificare a CODULUI MUNCI ce va face ca relatiile de munca sa fie de tip feudal! Si acum...ni se spune ca vorbim timpenii si ca de fapt ne aparam interesele noastre de lideri sindicali! Ne consoleaza insa faptul ca va veni timpul in care vom fi iarasi acuzati pentru faptul ca nu am facut nimic ptr a impedica, de exemplu, modificarea codului muncii! PANA LA URMA...SOCIETATEA ARE CEEA CE MERITA!

Răspunde

Oancea Servilia - 03-04-2011

Pentru dl. Ernest Mayer. Nu stiu cum a obtinut dl. Hossu cele 14 ha dar pot sa-i spun d-lui Ernest Mayer ca familia mea a obtinut cele aproximativ 20 ha in 2 randuri, odata dupa 1990 si apoi dupa legea Lupu din 2000, facand cereri la comisia de fond funciar si dovedind cu acte vechi ca acele proprietati ne apartin. Si consider ca toti proprietarii, deci si dl. Hossu, trebuie sa-si primeasca proprietatile inapoi! Servilia Oancea

Răspunde

Gedami - 03-04-2011

In general, noi ca oameni, picam foarte usor in plasa generalizarii, a culpabilizarii unei rase, credinte, popor, etc. Ca romani, inclinatia este si mai accentuata, deoarece istoria recenta ne-a invatat ca, de regula avem dreptate. Gresesc politicienii ? Toata clasa politica este vinovata, declamam cu totii, uitandu-ne cu scarba la imaginile din parlament unde se doarme pe rupte, sau la declaratiile lipsite de orice substanta ale liderilor si membrilor principalelor partide. La fel se intampla si cu sindicatele. Incalciti in jungla creata de existenta unor lideri ca costin, marica, (cacofonia si litera mica sunt intentionate si chiar obligatorii in aceste cazuri) etc, generalizam si il includem si pe d-nul Hossu. Ca de obicei, aici doar domnia sa si justitia pot face lumina: d-nul Hossu explicand public, iar justitia facandu-si datoria. Ceea ce, pe buna dreptate, ne poate impinge spre o generalizare a tuturor liderilor de sindicat, este logica intrebare: unde au fost pe timpul lui iliescu ? Cate caschete au aruncat in curtea lui ? Unde au fost cand s-au privatizat marile intreprinderi ale tarii, adica exact atunci cand s-au pus bazele concedierilor (meritate in unele cazuri, dar in foarte multe fara nicio justificare)? Va fi foarte greu oricarui lider, fie de sindicat, fie politic, sa scape din plasa culpabilizarii colective si nu va reusi sa o faca fara a-si etala probitatea si nu sforile cu care este dirijat de catre alte partide.

Răspunde

Geffox - 03-04-2011

Citesc 22 tocmai ca sa evit acest gen de acuzatii-insinuari incropite din sferturi de poveste si impresii. Am retinut doar ca B.H. s-a bilbiit (ceea ce e o apreciere subiectiva) vorbind de UGSR, ca a condus cetele de politisti protestatari si a zis-o pe aia cu ouale XXL. Subtirel.

Răspunde

ernest mayer - 03-03-2011

@alumaniu .Cum a reusit Hossu sa ajunga in posesia pamantului(14 ha)?Stiti ca sunt multi care nu si-au primit proprietatile?Cate dosare sunt la CEDO?Nu l-am auzit ,niciodata,vorbind despre asta.O sa-mi spuneti ca nu este problema lui,dar sa-mi spuna si mie cum a reusit.L-a ajutat Iliescu-ratanul ?

Răspunde

alumaniu - 03-03-2011

Il cunosc pe Bogdan Hossu si ii stiu si "averea" pe care o are. Este apreciat in organismele internationale ale sindicatelor si nu numai ale sindicatelor - si asta deranjeaza. Va e usor sa acuzati "iesirile" nervoase ale unui om care de multi ani militeaza pentru o societate a dialogului si respectului social. Analizati inainte polemica pe care sindicatele o are cu guvernantii (vezi Botis sau Ialomiteanu) si pe urma sa comentati atitudinea lui hossu. Uitati-va in societatea noastra cum, mai ales la stat, toate avansarile si angajarile sunt facute in mod grobian. Toate institutiile sunt mobilate cu directii de resurse umane care nu fac altceva decat sa imbrace cu legalitate asa zisele concursuri, (unde se mai tin si nu actioneaza provizoratul). Dar voi ziaristii sunteti impartiti dpdv politic si nu vreti sa analizati cauzele care au dus societatea in acest punct. Va referiti doar la atitudinea lui Hossu nu si la cauzele care au generat aceasta atitudine. Si cu actualul cod al muncii angajatorul face ce vrea, dar vazand ca sindicatele s-au desteptat, guvernantii vor modificarea acestuia. De ce nu lucrati sa gasiti ce sindicate erau pe peroane sa sustina un miting electoral sau altul? va este usor si poate aveti si o obligatie sa anulati si dramul de credibilitatea care l-ar avea vreun opozant al actualului regim. Cat priveste averea (cele 14 hectare la care media facea caz) lui hossu poate va amintesc faptul ca este descendent din familia cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu si nu din familiile securisto- comuniste care conduc de 65 de ani romania si, prin jaf, detin astazi puterea economica, incercand sa simuleze ca suntem o tara cu pluralism politic si economie de piata........... si binenteles presa libera. S-auzim de bine!

Răspunde

ernest mayer - 03-02-2011

Sa-l pierdem pe Hossu !Daca era mai bun decat ceilalti nu statea /rezista langa ei.Il "scuipau "imediat dintre ei.El este "urma care scapa turma ".Ce firma ,ce sindicat?Aproape toti ,sunt niste borfasi .

Răspunde

dorin valeriu - 03-02-2011

De atunci a mai participat si la aniversarea lui Vanghelie. Involutie...

Răspunde

Si mie mi s-a parut .. - 03-02-2011

.. cel mai apropiat de modelul sindicalistului sadea ( fara vicioasele partipris-uri politice ale celorlalti) - C. Horatiu

Răspunde

Lear - 03-02-2011

E pacat, pentru ca si mie Bogdan Hossu mi s-a parut de-a lungul anilor cel mai "articulat" lider sindical. Nu doar cel mai onest, dar si cel mai bine ancorat in realitatile politico-sindicale romanesti.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22