De același autor
Peste o oră începe congresul PSD, o să dea la televizor, bătrânul vrea, şi el, să-l vadă la cârciuma din sat. Liviu Dragnea, încă numărul 1 în partid, vorbeşte, de pe scena Sălii Palatului, despre intenţia de a modifica legile justiţiei, dar şi despre faptul că îşi doreşte o lege nouă prin care şefii de instituţii care „vorbesc de rău” România în străinătate să fie pedepsiţi.
E pentru prima dată în istoria postdecembristă când un partid nu mai fuge de ceea ce, cel puţin în mentalul colectiv, aminteşte de comunism. Pentru prima dată când un lider PSD spune deschis, cu nonşalanţă, chiar de pe o scenă, că vrea o lege pe care o putem considera a cenzurii. Aşadar, un atac direct la libertatea de exprimare. Cei care-şi „nesocotesc” ţara prin comentarii trebuie puşi la zid. Mai, mai că există tentaţia arderii pe rug a acestora, în piaţă. Nici Iliescu, nici Năstase, nici Geoană n-au spus-o aşa. Prea multă libertate de exprimare, tovarăşi!
Dar nu doar despre pedepsirea aşa-numitei defăimări a României este vorba aici. Congresul de sîmbătă aduce aminte, până la detaliu chiar, de congresele conduse de Nicolae Ceauşescu, de atmosfera partidului unic. Chiar şi locaţia: Sala Palatului, nu orice sală. Mii de membri de partid în sală, disidenţa aproape că nu există. E fie lipsită de credibilitate, fie tardivă. Da, despre Bănicioiu era vorba. Despre el şi despre alţii ca el, la care liderul suprem face aluzii, cum că nu s-ar mai exprima pe placul lui. Au devenit indezirabili cei de genul lui Codrin Ştefănescu. Mii de oameni stau în picioare atunci când trebuie, aplaudă când trebuie. Şi, totuşi, de ce aşa? De ce un congres megaloman la Sala Palatului? De ce o lege care prevede cenzura? De ce o justiţie după chipul şi asemănarea PSD? De ce tendinţa de a îngropa separaţia puterilor în stat? De ce partidul în toate, ca şi când ar fi partidul unic? Miniştrii şi premierii sunt evaluaţi de partid, examinaţi de partid şi, în cele din urmă, maziliţi de partid. De ce aşa? Poate fiindcă PSD e în picaj, fiindcă partidul alunecă în sondaje. Ca un detaliu de atmosferă, merită amintit că opoziţia e încă anchilozată, lipsită de lideri autentici, suficient de curaţi şi suficient de curajoşi ca să-l conteste pe Dragnea. În vremuri tulburi, cu tensiuni majore, mocnite în propriul partid, PSD se întoarce la electoratul fidel, la bazinul nostalgic. Acesta din urmă devine suveran.
De pe scenă, din dreapta şi din stânga lui Dragnea au lipsit, la congresul de sâmbătă, Mazăre şi Ponta. Fostul mare Che Guevara al Constanţei, „autoexilat”, acum, în Madagascar, şi fostul mic Titulescu, cel care, pentru a-i face pe plac lui Mazăre, s-a costumat în Mao Tze Dung. Probabil că în PSD, oricât de reformat şi hiperreformat s-ar da el, spiritul comunist încă pulsează. Fierbinte. Intens. În fiecare constănţean care l-a votat pe „Che Guevara”, în fiecare român care a votat cu micul „Mao”. Acum, în fiecare social-democrat care încă îl tolerează pe Dragnea, care perorează împotriva americanilor, a olandezilor, a duşmanului de ţară, a lui Soros. Naţionalismul comunist e încă aici, dă în clocot. Partidul e deasupra oricărei instituţii, a oricărui cetăţean.
De fapt, ceea ce face acum Liviu Dragnea urmează fidel modelul de succes patentat, cu aproape două decenii în urmă, de Radu Mazăre, la Constanţa. Model care i-a adus lui Mazăre patru mandate de primar şi care a făcut din el cel mai iubit fiu al urbei, purtat pe braţe, la propriu, de bazinul fidel al electoratului pesedist cu nostalgii comuniste. Ce-l determină pe Dragnea să mizeze, mai mult ca niciodată, pe acest model? Probabil că disperarea. Doar electoratul pentru care comunismul n-a murit poate fi, acum, salvator.
Bătrânul se întoarce acasă plin de noroi. Comuna n-are toate străzile asfaltate. Reţeaua de canalizare şi cea de alimentare cu apă n-au ajuns până la casa lui. E sâmbătă, 10 martie. Doar că acum e anul 2018. Comunismul a fost, de departe, cel mai odios sistem. Iar asta s-a întâmplat aproape ieri, atât de recent...
Comentarii 8
BASCA - 03-19-2018
Nostalgicii comunisti sunt majoritari din pacate,ei vad odioasa perioada prin ochii tineretii lor pierdute.Comparatia cu timpurile de azi le iese pe minus.In capitalismul asta de cumetrie, multi si-au vazut limitele iar instinctul de anteprenoriat,dupa zeci de ani de interzicere a proprietatii private,s-a stins.A fi pesedist astazi, inseamna gargara si supunere interesata,doar la vot pot fi invinsi.
Răspundeemil - 03-18-2018
@Maria R, vicleniile primitive si caracterele josnice au blocat progresul natiunii noastre.
RăspundeMIHAI 2 - 03-18-2018
@Maria R. Internetul, Facebook ul si toate din categoria asta nu se afla in mana lui Dragnea, ci in mana lui Hans Klemm Smatphone urile nu se afla nici ele in mana lui Dragnea ci in mana romanilor care pot sa le utilizeze - nu ale batranului manipulat din articol. Nu s-a plans nimeni la ultimele alegeri de vreo frauda - deci democratia si pluralismul au functionat onorabil. In acest context simplu fapt ca PSD ul castiga de fiecare data alegerile, iar cand nu le castiga , apar ulterior dezvaluiri despre cum l-au furat grupari infractionale gen PDL Basescu - deonstreaza ca exista un sistem deocratic functional pe care PSD ul are interesul sa il tina functional, iar aia care se dau raniti sunt de fapt cei pe care POPORUL NU II VOTEAZA.
RăspundeMIHAI 2 - 03-18-2018
Comunistii ne ascultau si telefoanele.
RăspundeMaria R. - 03-16-2018
Și cine a împiedicat 29 de ani edificarea pluralismului politic adevărat și a democrației?
Răspundeion ion - 03-16-2018
In concluzie ,comunistii trebuie sa ne scoata din noroaie.Ceilalti nu au nici o obligatie.Corect .
RăspundeEu, martor - 03-16-2018
Bun a fost comunismul, buuuun ! Da' totul se plateste. Ne-a dat becuri si ne-a luat mintile cu propaganda, adica cu chestia aia in care vezi negru si-i zici alb. Ne-a dat electricitate si ne-a luat libertatea, in locul ei ne-a dat frica de delatiune. De vecin, de rude, de ce zicem in fata copilului. De puscarie, de darea afara din slujba. Fara somaj. Ne-a dat scoli (in care se invata de zor socialismul stiintific) si ne-a bagat la inchisoare elitele (cele care nu au apucat sa fuga). Ne-a dat carte si ne-au spalat creierile. Spalate-s si acum. Ne-a dat locuri de munca deplasindu-i pe oamenii de la tara intr-o industrie facuta de dragul locurilor de munca. Toti la un loc in fabrica erau mai usor de controlat. Treaba taranilor era facuta de copii pe gratis in timpul anului scolar. Ne-a dat locuinte la blocuri darmind centrul istoric al orasului (in Galati de pilda). In anii '80 multi au murit in aceste blocuri intoxicati cu gazele care nu se dadeau decit noaptea si atunci cu pauze. Da' de ce lasau prostii gazele descise noaptea ? De-aia, ca aveau prea multe grade sub 0 iarna in case. Sa mai continui ? Ma apuca greatza.
Răspundeemil - 03-16-2018
Nu uitati un lucru, comunismul a scos romanii din bordeie cu festile si i-a mutat la blocuri cu becuri electrice. Cine vrea plurarism politic si democratie trebuie intai sa le construiasca si apoi are.
Răspunde