De același autor
Publicăm în continuare un apel al lui Adam Michnik, directorul cotidianului polonez Gazeta Wyborcza, apărut la sfârşitul lunii iulie în mai multe publicaţii importante, precum Le Monde, Die Welt, El País, La Stampa etc.
Ipocrizia, prostia și tăcerea elitei intelectuale, a artiștilor, a oamenilor de știință și a mijloacelor de comunicare în fața ofensivei victorioase a regimurilor totalitare nazist și stalinist vor rămâne pe veci în memoria noastră. Inerția în care s-a complăcut, în timp ce Austria, Cehoslovacia și țările baltice erau anexate, va fi întotdeauna o rușine de neșters pentru Europa. Nimeni nu a pledat cu mai multă înflăcărare pentru pace și drept internațional decât Hitler și Stalin și nimeni nu a comis atâtea crime ca acești dictatori.
Astăzi, Europa vede politica imperialistă agresivă a lui Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, și tace. Occidentul îi tolerează în tăcere politica agresivă care violează cât se poate de explicit suveranitatea altor state: a Moldovei, a Letoniei, a Georgiei și – mai ales – a Ucrainei.
Atitudinea Uniunii Europene este o copie în format mare a celebrei neutralități elvețiene. În ce privește elitele politice, dar și mediile de afaceri. Numai că Europa nu este Elveția. Europa a fost teatrul a două conflagrații mondiale sângeroase.
Prin urmare, noi – intelectuali, ziariști, oameni de știință – avem datoria să fim vigilenți și să punem în gardă opinia publică. Să fim gâștele Capitoliului din zilele noastre. Nu trebuie să ne legănăm cu vechile iluzii, trebuie să respingem conformismul liniștitor. Avem datoria să vorbim limpede și, astăzi mai ales, cu toată forța.
Să nu-l identificăm pe d-l Putin cu națiunea rusă, așa cum nu am acceptat să-l identificăm pe Brejnev cu nația rusă, atunci când a pus la cale războiul din Afganistan. Vocea Rusiei, adevărată, autentică era pe vremea aceea Andrei Saharov, marele disident, cinstit și curajos. Saharov care, câțiva ani mai târziu, în Parlamentul rus, numea războiul din Afganistan „războiul rușinii“.
Conflictul care are loc în momentul de față în Ucraina, care a început cu anexarea Crimeii, provocările care nu mai încetează în estul acestei țări sunt rușinoase, tragice și primejdioase. În Rusia le răspund, ca un ecou, violări permanente ale libertăților democratice dictate de guvernul d-lui Putin.
În cazul de față, o politică de conciliere nu poate duce la nimic. Vladimir Putin nu este un om politic de factură europeană. D-l Putin nu practică decât aventurismul permanent. Sunt semne îngrijorătoare că a deschis deja cutia Pandorei. Aventurieri șovini și naționaliști, amatori de cuceriri sângeroase ies din Rusia și se îndreaptă spre Ucraina. A-i înarma pe acești bandiți, a le furniza echipamente militare de ultimă generație este o crimă.
Îi chemăm pe conducătorii, pe responsabilii țărilor din Uniunea Europeană să stăvilească politica agresivă a președintelui Putin. Am aflat din experiență că a dialoga cu președintele Putin este o pierdere de vreme. D-l Putin nu dă înapoi decât atunci când i se opune unitate și fermitate. D-l Putin își bate joc de adversarii slabi și inconsistenți. Este convins, se vede clar, că țările Uniunii Europene se mulțumesc să vorbească și nimic mai mult. În timp ce Kremlinul depășește tot mai multe linii roșii.
Vladimir Putin continuă să furnizeze estului Ucrainei arme și mercenari. Continuă să-și maseze trupele de-a lungul frontiere ucrainene. Dar Ucraina are dreptul să opteze pentru apropierea de democrațiile europene. Și ucrainenii au dreptul să trăiască într-un stat care se comportă cinstit. Este foarte posibil ca viitorul Uniunii Europene să se joace astăzi în estul Ucrainei.
Cei 28 ar face bine să pună în mișcare toate mijloacele de presiune de care dispun. Ar face bine să nu-i mai livreze Rusiei materiale militare și să adopte, în privința ei, sancțiuni economice și politice. Singurul răspuns la criza ucraineană este solidaritatea împotriva lui Vladimir Putin.
Traducere din limba franceză de LUMINIȚA BRĂILEANU