Maia Sandu și victoria bunului-simț

Victoria zdrobitoare a Maiei Sandu este o gură de aer proaspăt pentru mișcarea reformatoare de la Chișinău. Cu un parlament ostil și puțini aliați, Maia Sandu va avea însă un mandat dificil.

Alexandru Damian 17.11.2020
SHARE 9

De același autor

Maia Sandu a câștigat alegerile din Moldova și pentru că a avut o campanie cu mult bun-simț și decență, elemente mai degrabă rare într-o țară deprimată de cum au evoluat lucrurile în ultima decadă, fie ei ani dominați de partide pro-rusești sau așa-zis pro-europene. A avut și șansă, căci cel puțin două evenimente au ajutat-o semnificativ în confruntarea cu Igor Dodon: victoria nesperată din turul întâi, pe fondul spargerii frontului pro-rusesc de către Renato Usatîi, ceea ce a crescut imediat speranța și mobilizarea electoratului pro-european pentru turul doi, unul mult mai pretențios decât cel pro-rus, dar și prezența foarte ridicată a diasporei moldovenești la vot. A fost emoția necesară pentru o prezență masivă în turul doi de care a profitat din plin.

Între cele două tururi, un Igor Dodon descumpănit a făcut și foarte multe gafe. A numit electoratul din diaspora unul „paralel”, a organizat mitinguri la Chișinău cu Bogdan Țîrdea pe post de portavoce, unul dintre cei mai puțin credibili politicieni din Moldova, unde și-a amenințat oponenții politici că „vor primi peste bot”, dar l-a și determinat pe primarul Ceban să-și ia concediu de la Primăria Chișinău pentru a-i face campanie. Enervarea electoratului din Chișinău s-a acumulat între cele două tururi, iar prezența la vot a capitalei a fost mult peste media pe țară (53% vs 49%). 1 din 5 voturi a venit din Chișinău, un oraș care a votat masiv cu Maia Sandu (60% vs 40), aceasta câștigând inclusiv sectoarele tradițional pro-ruse.

A fost o campanie murdară, coordonată de Igor Dodon și Partidul Socialiștilor, cu multe știri false, dezinformări sau denigrări în ultimele două săptămâni. Toate acestea s-au întors decisiv împotriva acestuia. Un Igor Dodon iritat a preferat să mizeze pe radicalizarea propriului electorat, o tactică pierzătoare într-un final. A pierdut și pentru că propriul electorat a fost mai degrabă dezamăgit de prestația sa ca președinte, una lipsită de orice performanțe notabile.

Ce înseamnă victoria Maiei Sandu

Este victoria Maiei Sandu un moment decisiv pentru Republica Moldova? La fiecare scrutin electoral s-a vorbit despre un moment decisiv, de cotitură pentru Republica Moldova. E cazul să renunțăm la această retorică și să ne obișnuim cu ideea că alegerile din Moldova vor fi pe muchie o bună perioadă de-acum înainte. Moldova este o țară împărțită între Est și Vest, cu părți importante ale populației orientate spre Est, în special în Nord și Găgăuzia, dar și în multe raioane vecine cu România, dar cu o economie dependentă de comerțul cu statele vestice și ajutorul financiar al Uniunii Europene, Statelor Unite sau României. Și cu o tânără generație pro-europeană și pro-românească din ce în ce mai implicată civic.

Victoria Maiei Sandu este, în primul rând, o gură de aer proaspăt pentru mișcarea reformatoare de la Chișinău, una descurajată complet de evenimentele ultimilor ani. Situația Moldovei rămâne însă extrem de complicată, cu un Parlament dominat de Partidul Socialist și sateliții săi, dar și de deputații încă fideli oligarhilor Plahotniuc și Șor. Chiar și în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate, puțin probabile, de altfel, scorul Maiei Sandu nu se va reflecta neapărat în scorul Partidului Acțiune și Solidaritate, căci eșichierul pro-european este extrem de divers, existând suficient de multe antipatii chiar și între partidele pro-europene sau pro-românești.

În realitate, alegerea Maiei Sandu dă semnalul că puterea nu mai este concentrată în mâinile unui singur grup de interese, că inclusiv puterea oligarhilor moldoveni de a controla votul s-a redus simțitor în ultimii ani, mai ales după fuga lui Vladimir Plahotniuc. Deși puterea dată de Constituție președintelui din Republica Moldova este limitată, Maia Sandu va avea pârghii pentru a impulsiona reformele de la Chișinău. Mișcarea reformatoare începută în 2016 și apărută în jurul Maiei Sandu și-a dat testul de maturitate și l-a câștigat într-un timp relativ scurt.

Cum s-au împărțit voturile

Pe fondul unei prezențe masive la vot, cu populația de sub 40 de ani mult mai activă, Igor Dodon a câștigat voturile doar în raioanele rusofone nordice, în Găgăuzia, dar și în Transnistria. Și cam atât. Votul covârșitor obținut de acesta din Găgăuzia și Taraclia, de 92-95%, a venit în pofida faptului că regiunea Găgăuziei este cea mai mare beneficiară netă de fonduri europene după Chișinău. Iar în Transnistria, cea care a speriat atât de mult înainte de alegeri, Dodon a obținut 85%, deci semnificativ sub voturile dinspre regiunea găgăuză.

Maia Sandu a câștigat într-o manieră autoritară votul din diasporă (93%), Chișinău (60%), dar și din majoritatea raioanelor moldovenești din centru. A beneficiat din plin de prezența la urne a electoratului tânăr, iar în diaspora, doi din trei votanți au avut sub 40 de ani. La Chișinău, doi din cinci. 63,5% dintre tineri au votat față de o prezență medie la urne de 52%.

Provocările Maiei Sandu

Așteptările de la mandatul prezidențial vor fi ridicate. Și cel mai probabil nu vor ține cont nici de aritmetica parlamentară de la Chișinău, nici de cine va domina componența guvernului. Maia Sandu va avea parte doar de o scurtă perioadă de euforie, apoi va trebui să înfrunte realitatea clasei politice de la Chișinău, una care nu este dominată de idei reformiste sau bună guvernare.

Marea provocare pentru Maia Sandu va fi, probabil, susținerea unei reforme sustenabile a sistemului judiciar, unul aflat în sfera de influență a lui Plahotniuc și Dodon. Lupta anticorupție nu există la Chișinău, marile dosare de corupție sau crimă organizată au fost clasate, iar încrederea populației în justiție este la un minim absolut. Moldova s-a afirmat mai degrabă printr-o ineficiență cronică în a soluționa problema corupției, Uniunea Europeană întrerupând de câteva ori asistența financiară din această cauză.

Maia Sandu are puțini aliați la Chișinău. Relația cu celelalte partide pro-europene sau pro-românești s-a răcit, animozitățile cu Andrei Năstase fiind cele mai evidente. Nici relația cu liderii unioniști de la Chișinău nu sunt excelente, Octavian Țîcu declarând înainte de primul tur că Maia Sandu este cel mai facil adversar al lui Dodon, mai ales pentru că „Moldova nu este pregătită să voteze o femeie”. Și dacă acestea pot fi reechilibrate, mai ales după victoria categorică în fața lui Igor Dodon, Maia Sandu poate conta cel mai mult pe partenerii internaționali – fie ei dinspre Statele Unite sau Uniunea Europeană. Aceștia sunt, probabil, atuul Maiei în următorii patru ani.

Palmă serioasă pentru București

Pentru București, victoria Maiei Sandu ar trebui să fie o palmă serioasă. România a susținut în ultimii ani la Chișinău partide doar aparent pro-europene, a investit masiv în oligarhul Vladimir Plahotniuc și a fost una dintre ultimele țări care au recunoscut guvernul Maiei Sandu din 2019. În pofida declarațiilor recente de dragoste, Maia Sandu a fost ignorată ani la rând atât de Ministerul Afacerilor Externe, cât și de Administrația Prezidențială. Falimentul politicii românești la Chișinău este unul destul de evident.

Atât MAE, cât și Administrația Prezidențială au fost puțin interesate de noile mișcări politice pro-europene de la Chișinău, inclusiv de partidul Maiei Sandu, atâta vreme cât politica de la Chișinău era dominată de Plahotniuc și asociații. Nici după fuga acestuia, Bucureștiul nu și-a revenit din șoc, iar Maia Sandu n-a fost niciodată printre preferații Bucureștiului. Suportul primit de Maia Sandu dinspre instituțiile de la București a fost minim. Klaus Iohannis s-a remarcat mai degrabă printr-un dezinteres total față de Moldova, iar dacă ar fi să căutăm poziționările sale publice privind situația de la Chișinău din ultimii ani, probabil le-am număra pe degetele de la o mână.

Partidele de la București s-au poziționat ușor diferit. Dacă Partidul Social Democrat și sateliții săi, Pro România și ALDE, au avut poziționări dezastruoase pentru parcursul european al Moldovei, PNL și USR PLUS, chiar și PMP uneori, cu unele rezerve aici, au fost aproape de Maia Sandu și mișcarea reformatoare de la Chișinău.

Foarte mulți analiști și oameni politici din România și-au redescoperit recent apetitul pentru alegerile din Republica Moldova și s-au declarat susținători ai Maiei Sandu. Mulți dintre cei care o atacau anii trecuți la București se prezintă acum ca mari susținători ai acesteia și ai parcursului european al Chișinăului. Maia Sandu ar trebui să aibă grijă la declarațiile de dragoste dinspre București, căci ascund de multe ori o doză serioasă de ipocrizie. //

TAGS:

Comentarii 8

LevSt. - 12-01-2020

Maia Sandu: Domnul Basescu ar trebui sa reia procedura si sa depuna actele de la inceput pentru a-i putea fi redata cetatenia(…)___—-___”Semne “bune”, anul are”, chiar daca este vorba de sfarsit de an, se pare ca MS are apetit pentru”izma si marar”(vezi parabola biblica), daca la asta se rezuma inceputul carierei ei de presedinte, adica o preocupare iesita din orice ratiune, doar pentru o singura persoana (cetatean al altei entitati), care nici macar nu a cerut azil politic sau economic, de unde respectiva preocupare ar fi avut justificarea umanista…Prin asa declaratii MS nu face altceva decat sa alimenteze idea ca este habarnista , dar populista, si -posibil- ca Gorgon sa capitalizeze si aceasta situatie(oricum , sunt sigur ca el nu doarme) si sa o faca pe MS, precum la Bilete de Papagal- sa “mai traga odata” adica sa mai incerce inca o tura, mai precis sa nu accepte iesirea sa din scena, pe motive multe, inclusiv ca MS nu este calificata ci doar infantila…Asa ca, MS s-ar putea sa ajunga chiar mai “bien” decat atunci cand a fost PM, adica “n-a cantat decat o vara”, s-ar putea ca acum nici sa nu ajunga in vara, ci “sa iasa in primavara, facuta turta de ceara”…

Răspunde

LevSt. - 11-28-2020

dupa cum "adie"(deocamdata) crivatzul, se pare ca in cateva saptamani "roza vanturilor", va sari de pe catzei...Iar daca se vorbeste de bun-simtz, mai jos , o mostra panonica...:" Rusii nu pleaca din Transnistria. Moscova transmite ca retragerea trupelor ‘va afecta reglementarea pasnica a conflictului'(…)____—–____ se pare ca incepe „sfarsitul inceputului, lunii de miere”…Nu ca ar fi sah-mat, dar -pentru MS- este o mutare amenintzatoare si cred ca, direct la regina…/// -II-Soros a transformat Europa intr-o “camera de gazare”, sustine directorul unei importante institutii culturale ungare. (Sambata, 28 Noiembrie 2020, ora 20:12)”…Ungaria si Polonia se vor sustine reciproc…”___—-____ chiar si o aluzie tangentiala la camere de gazare, pentru un supravietzuitor al acestora, este o aberatie enorma si de un cinism greu de intalnit…Iar daca cele doua tari se incapatzaneaza sa ramana separate, Polonia are sanse mari sa fie ajutata de USA, insa Ungaria recenta are alte proiecte, nu prea legate de USA, asa ca -pana la urma, ca efect colateral- Romania ar iesi in castig, adica chiar mai poate cere niste dreptruri teritoriale, Ungariei, in respectiva circumstanta…

Răspunde

LevSt. - 11-25-2020

Sondaj facut la Moscova: 70% dintre respondentii rusi spun ca si-ar dori un presedinte precum Maia Sandu.(…) ___—-___cel putin -in acest caz- sunt mai rau decat Toman Necredinciosul, inteleg “lapte si miere” dar si presarat cu miezuri de nuci, scortzishoara si alte mirodenii, mi se pare prea mult…Mai degraba trebuie sa fie bombonica diplomatica aruncata MS, pentru a o forta sa NU forteze lucrurile prea tare, spre West…

Răspunde

Emil - 11-23-2020

Romania si Moldova ies in lume tot prin Rusia, nu prin hoții de bani din Teleorman sau hoții de case din Sibiu. Rusii ne-au scos din comunism, rusii ne baga in capitalism.

Răspunde

Mircea Ordean - 11-23-2020

"Maia Sandu și victoria bunului-simț" / Eu unul ma feresc a folosi vorba de "bun simț". E interpretabilă, respectiv se afla întotdeauna la noi, nu la inimicii noștri...

Răspunde

LevSt. - 11-20-2020

Igor Dodon: Pentru Romania e mare fericire ca un cetatean al sau a devenit presedinte al Republicii Moldova.Aici nu e nimic straniu. (Vineri, 20 Noiembrie 2020, ora 12:32)(…)___—–___ ce devine straniu, este ca ” prea mult lapte, prea multa miere” si inca care curg chiar si din la bocca Gorgonului, si nu cred ca este „la bocca della verita”, pentru mine inca persista idea ca se cloceste ceva, adica se va destupa izvorul cu fiere…/// -II-Arhiepiscopia Tomisului contesta in instanta decizia CJSU Constanta prin care au fost interzise pelerinajele religioase: “Autonomia BOR are caracter absolut”Arhiepiscopia Tomisului impreuna cu mai multe persoane, printre care generalul Mircea Chelaru, profesorul Florian Colgeac,…” “…avocat d. p-sOSOACA… dar si ca autonomia Bisericii Ortodoxe Romane are caracter absolut in ceea ce priveste continutul convingerilor religioase si modalitatea lor de manifestare. (…)___—–____”trei, drace si totzi trei!/Cu inca vreo doi , pe langa ei…iata un moment si o situatie in care guvernul (in specail catzaitul la minte!) poate trimite in judecata niste dobitoci plini de venin, nu prea am gasit ceva despre “profesorul” colgeac-sau colceag ? (probabil, original, hogeac), ma intreb ce fel de profesor este, probabil de teologie, de se baga intr-un rahat ca asta…Despre chelaru se stie, un escroc inca platit regeste de stat, desi condamnat tocmai -culmea!-pentru sabotarea statului( a armatei- fura si vindea izmenele trupelor, la talcioc!), despre “DRACUL cel batran cu infatisare de urangutan supersalbatec, ce sa mai adaugam, interesant ca prin gura avocatei lor, ei isi exprima “crezul”(cel real) adica AUTONOMIE ABSOLUTA IN MODALITATI DE MANIFESTARE, adica ei sunt o entitate suprema si -realmente- pot distruge pe oricine/ orice altceva, doar pentru ca vor…Dar acum sunt speriati ca o sa le scada veniturile NEMUNCITE SI NICI MACAR IMPOZITATE, practic acestia-popimea- sunt cea mai intinsa-si singura ca- patura sociala, care creeaza grosul evaziunii fiscale, in Romania…

Răspunde

LevSt. - 11-19-2020

Maia Sandu, catre ambasadorul Rusiei la Chisinau: “Este misiunea mea sa scot tara din izolare internationala si sa dezvoltam relatii bune cu Federatia Rusa”___—-___trebuie -deocamdata- sa acceptam ca in aceasta declaratie este vorba doar de pura diplomatie, dar DACA chiar MS ar fi partea “neasteptata”???!!!

Răspunde

LevSt. - 11-17-2020

"...mandat dificil...""... declaratii de dragoste dinspre Bucuresti..."____-----____in tot acest political game exista o doza de risk, MS doar trebuie sa nu mai cada in contemplare si auto-adulatie , dimpotriva sa fie activa si extrem de ferma si inca cu pasi rapizi in actiuni, timpul conteaza f. mult: Victoria Maiei Sandu trebuie consolidata( Cristian Hrituc)(...)"Klaus Iohannis va face o vizita oficiala in Republica Moldova, la invitatia noului presedinte Maia Sandu.(…)___—___ corect, victoria trebuie consolidata iar MS are doua optiuni serioase in mandatul ei, insa INAINTE DE TOATE, nu trebuie sa repete greseala facuta ca si pm, motiv pentru care ” a cantat numai o vara”(adica cateva luni), deci trebuie sa reziste ispitei de a cadea-din nou- in autoadulatie si contemplare(de „vedeta”), iar cele doua optiuni -dupa mine, la fel de bune- sunt ori accelerarea reformelor pentru aderare si integrare in UE(„bate fierul cat e cald”), ori realizarea MARII ASTEPTARI, alipirea la Romania, caz in care trebuie sa declanseze imediat, un plebiscit pentru ca- in viitor(daca raspunsul popular este „Da”)- se DELIGITIMEZE orice incercari de separatism…Aparent- prin aceasta invitatie-se poate spera ca MS inclina spre a doua varianta, ramane de vazut daca-si poate invinge si orgoliul de invingator si sef suprem al unei natii, macar pentru cativa ani.../// Cum comenteaza locuitorii Moscovei pierderea alegerilor de catre Dodon: “Moldovenii sunt orientati mai mult spre Europa, in Federatia Rusa sunt pe locul doi”(…) -II-Liderul separatist de la Tiraspol, mesaj dupa ce Maia Sandu a castigat alegerile: Sunt gata sa cooperez(…)____—-____ daca nu este in situatia ” pentru o gura de oxigen” (adica trage de timp pentru a vedea ce si cum), acest lider pare ca-i da aripi Maiei Sandu, iar declaratia sa chiar poate fi onesta, bazata pe 2 lucruri verificabile si stabile -in timp-, primul este faptul ca multi cetateni din zona(probabil tot tineri) sunt plecati din tara pentru a face bani(prin munca sau oricum) NU in Rusia , CI tot prin Occident,cea ce obliga la un rationament simplu, adica acolo este vaca de muls si de ce nu am aduce-o acasa, si nr. 2, este vorba de “zvonurile” precum ca Putin se va retrage( eventual in senat) sau/si ca ar suferi de o afectiune asociata senilitatii, deci stalpul de otel al nationalismului rusesc se poate indoi oricand, iar acest lider separatist, fiind -probabil- realistic, accepta situatia, care pare a fi favorabila chiar lor, cetatenilor prorusi, si cu care -insasi rusii moscoviti- par a fi intelegatori, cu demersul lor proeuropean…

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22