Anul electoral în care jocul politic se poate deschide

Alexandru Gussi 24.09.2013

De același autor

Un an electoral care, iniţial, nu se anunţa foarte interesant, plecând de la faptul că majoritatea parlamentară în principiu nu era pusă în discuţie, acum redevine foarte important.

În ultimele două săptămâni a avut loc o schim­bare remarcabilă, dar neremarcată, în peisajul politic românesc: căderea guvernului USL. În­tr-o democraţie originală era normal să avem o cădere de guvern originală: nici prin moţiune de cenzură, nici prin demisie. Şi totuşi, nu mai avem un guvern USL, pentru că USL din vremurile sale de glorie imagologică şi electorală a dispărut definitiv. A lăsat locul unei banale coa­liţii între două partide. O coa­li­ţie disfuncţională, ca mai toa­te coaliţiile de la noi. O coaliţie care va părea tot tim­pul că stă să se rupă, astfel încât, atunci când ruptura se va produce, nimeni nu va mai fi mirat. Totuşi, cheia jocului e amânarea rupturii. Şi nu pentru că unui partid sau altuia îi este greu să asume ruperea autoproclamatei „alianţe-pentru-mai-multe-cicluri-electorale“ numită USL. Ci pentru că, pe cât sunt de dulci strugurii puterii, pe atât de acri sunt cei ai responsabilităţii. În actualul con­text, în care strada s-a dezmorţit şi vechiul inamic de la Cotroceni trage din toate pozi­ţiile, nimeni nu vrea să guverneze de unul sin­gur, chiar dacă ar putea.

În această toamnă, practic, am intrat în anul electoral, unul care va avea 14-15 luni. Am putea spune: ce ghinion pe poporul acesta că are parte de alegeri prezidenţiale şi/sau par­lamentare numai în noiembrie-decembrie (1996, 2000, 2004, 2008, 2009, 2012, 2014). De fiecare dată, anul electoral începe din toam­na precedentă, pentru că devine im­por­tantă poziţionarea la începutul anului ca­len­daristic. În aceeaşi perioadă se finalizează şi bugetul, care este principala armă elec­to­rală a celor care guvernează. În această fază se pot testa strategii, idei, oameni. Acum pare că aproape orice gre­şeală mai poate fi reparată, fiind evident că, în ultima pe­rioadă, chiar se abuzează de această oportunitate. Din acest punct de vedere, era nor­mal ca falşii fraţi siamezi ai politicii ro­mâ­neşti să ia acum riscul unei despărţiri în di­rect şi la o oră de maximă audienţă. De fapt, nu s-au cer­tat. Au făcut un spectacol prin care să-şi lă­mu­rească electoratul că proiectul USL e pus în debara, de unde au fost scoase recuzitele de partid. Cuplul politic luat cu acte la jude­că­torie devine unul libertin. Euro­par­lamentarele şi prezidenţialele vor decide un nou raport de forţe, după care totul redevine posibil.

E oare acesta semnul că jocul politic s-a re­des­chis? Dacă lupta electorală se va duce în principal între partenerii din actuala coaliţie guvernamentală şi prin intermediul tele­vizi­unilor care îi susţin, răspunsul este negativ. Acum acesta pare scenariul în curs de des­făşurare.

Totuşi, există cel puţin un fenomen care poa­te deschide jocul politic. După 2004, acesta era captiv clivajului pro/anti Băsescu. Prezi­denţialele de anul viitor păreau în această logică deja adjudecate de unul dintre ad­versarii declaraţi ai actualului preşedinte: de la Antonescu la Ponta, eventual de la Oprescu la Tăriceanu şi Geoană. Nu ştiam sigur cine va învinge, dar până şi turul doi părea că se va juca între aceştia. Asta şi pentru că restul jucătorilor sunt slăbiţi, dezbinaţi, aşteptând greşeala sau mai degrabă oferta PSD sau PNL. Dar raportul de forţe actual poate fi zdrun­cinat de manifestaţiile din ultimele trei săp­tă­mâni, din cel puţin două motive.

Primul ţine de faptul că există un subiect ca­re s-a invitat în centrul dezbaterii publice şi cre­ează un nou clivaj. Şi nu vorbim de subiectul Roşia Montană în sine, ci de ceea ce el simbolizează. Adunând nemulţumirile acu­mulate în timp împotriva întregii elite politice, marşurile prin oraşele României au deja un efect de delegitimare a partidelor politice şi chiar a regimului în ansamblul său. Putem spu­ne că s-a declanşat o spirală a neîn­cre­de­rii care va fi greu de oprit pentru că ea nu es­te condusă şi orientată de televiziuni, ca anul trecut. Această spirală este în mare măsură şi rezultatul tipului de discurs, profund con­tra­dictoriu, cu care politicienii au răspuns opo­zanţilor „proiectului minier creator de locuri de muncă“. Pare că actualii actorii politici nu mai pot ieşi din stereotipuri. Alţii, nu neapărat mai buni, vor încerca să speculeze acum dez­văluita lor fragilitate. Apariţia unui pol politic anti-actuala-clasă-politică e inevitabilă, iar impactul său în sensul redefinirii întregului spec­tru politic va depăşi simpla sa forţă elec­torală.

Al doilea motiv de schimbare ţine de posibila spirală a protestelor de stradă, ceea ce va obli­ga partidele să fie mai atente cu re­ven­dicările sociale specifice. În aceste condiţii, în anul electoral care vine clasa politică are do­uă soluţii prin care va încerca să-şi recâştige liniştea. Prima este aceea a politicilor po­pu­liste. A doua este prin coagulare formală sau in­formală. Ambele vor fi dificile, în condiţiile în care preşedintele Băsescu îşi va folosi ul­timul an de mandat pentru a utiliza difi­cul­tă­ţi­le adversarilor săi şi a culege roadele des­ta­bilizării actualei clase politice, care este poate principala sa realizare.

Un an electoral care, iniţial, nu se anunţa foar­te interesant, plecând de la faptul că ma­jo­ritatea parlamentară în principiu nu era pusă în discuţie, acum redevine foarte important. Efectul este acela al reevaluării importanţei alegerilor prezidenţiale şi chiar al construirii unui portret-robot al candidatului care ar tre­bui să recredibilizeze întregul regim politic.

Existenţa unui nou peisaj politic nu duce pe termen scurt la schimbări concrete în prac­tica puterii, ci numai deschide un orizont de oportunităţi. Regimul nostru politic continuă să oscileze între modelul sud-american, cel ex-sovietic şi cel central-european, dar frec­venţa creşte. Cine are rău de mare e poftit pe ţărm. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22