De același autor
Ponta a licitat deschis posturi pentru liberali. Primul venit pentru un iluzoriu loc de candidat prezidenţial este cel care, ca prim-ministru, „a rezistat“ un mandat în coabitare. Devenise un adevărat mit politic al antibăsescianismului. Acum şi-a regăsit locul care i se cuvine în galeria Antenei 3.
Până săptămâna trecută, nu puţini ar fi fost cei gata să asculte şi să spună mai departe povestea lui „Tăriceanu din lacrimă“. Un liberal. Un domn. Primul martir al regimului Băsescu. Credibilitatea fostului premier liberal care a coabitat cu un preşedinte acuzat de autoritarism este bazată pe un mit care a rezistat, pentru că era şi încă mai este hrănit de ostilitatea faţă de Traian Băsescu. Un singur om putea diminua abrupt aura de credibilitate a lui Tăriceanu: el însuşi. Pentru acesta, urcarea scărilor de la Palatul Victoria spre biroul lui Victor Ponta a fost, de fapt, o coborâre în infernul propriei sale lipse de caracter şi/sau de fler politic. Cu fiecare treaptă, scădea şansa ca mitul politic Tăriceanu să mai fie bun la ceva. Sigur, unii poate vor mai paria pe el. Nu destui pentru o scindare a PNL. Numai cei care refuză să vadă trista evidenţă a unei dezertări la inamicul cu care liberalii tocmai începeau un război politic extrem de dificil. Şi nu începi o carieră de pesedist de succes la 62 de ani. Din fost şi posibil viitor lider, Călin Popescu-Tăriceanu alege să fie pionul altora. Unii se pot întreba dacă nu a fost asta dintotdeauna. Nu ştim dacă este aşa, dar, atunci când mitul politic dispare, asta nu influenţează numai cariera ulterioară a beneficiarului, ci are şi un efect retroactiv. Întregul lui trecut va fi citit sub spectrul momentului care a dus la implozia mitului.
Călin Popescu-Tăriceanu a ajuns la conducerea PNL, apoi prim-ministru la sfârșitul lui 2004 în urma unei succesiuni de evenimente improbabile. A fost un efect colateral al rocadei între PNL şi PD referitoare la candidaţii Alianţei D.A. la posturile de preşedinte şi premier. Efortul depus şi meritul personal în înfrângerea lui Adrian Năstase a fost minor. Probabil că învingătorul de atunci, Traian Băsescu, l-a numit premier nu numai pentru a respecta acordul PNL-PD, ci şi pentru că Tăriceanu părea incapabil să umbrească autoritatea noului preşedinte. Şi poate că aşa ar fi stat lucrurile, dacă cel care încasa pumni mediatici de la Traian Băsescu nu ar fi ştiut să-şi transforme slăbiciunea („Moliceanu“) în virtute. Imaginea relativ pozitivă a primului-ministru liberal s-a dezvoltat încet, dar sigur în umbra preşedintelui-jucător, a fost un răspuns la nivelul unei părţi a opiniei publice la şocurile pe care preşedintele le administra sistemului politic. Tăriceanu este cel căruia îi cădeau bine costumele, era cel instituţional, era cel care dorea stabilitatea în faţa unui şef de stat care cere alegeri anticipate. În acea perioadă, PNL redescoperă liberalismul economic şi îşi arogă iniţiativa „cotei unice“. Asta deşi Băsescu făcuse imposibilul în decembrie 2004 pentru ca această cotă să devină aplicabilă din 2005. Atunci e făcută uitată şi cochetarea PNL-ului cu „social-liberalismul“ atât de seducător pentru cei legaţi de fosta Academie de învăţământ social politic „Ştefan Gheorghiu“, dar mai ales pentru multimilionarii interesaţi direct ca drumul tranziţiei către o economie de piaţă veritabilă să dureze cât mai mult. Dar aceste grupuri vor avea grijă de Tăriceanu când acesta se va lepăda integral de cel care-l numise. Tot atunci, PNL îşi redescoperă calitatea de partid istoric, în opoziţie cu „feseniştii“ din PD, şi mai ales anticomunismul, în opoziţie cu „comunistul“ Băsescu. Dar pentru asta trebuia uitat şi votul unanim dat de PNL pentru ca Mircea Ionescu-Quintus să devină preşedinte de onoare al partidului, în ciuda faptului că a fost acuzat de CNSAS de colaborare cu Securitatea. Din 2006, PNL condus de Tăriceanu uită iar de liberalism şi va apela la comunista tradiţie a epurărilor ca metodă de conducere a partidului. Epurările erau îndreptate împotriva inamicului interior care dorea să pactizeze cu cel vinovat de a fi adus PNL la guvernare. Printre aceştia se aflau şi doi foşti preşedinţi ai partidului, Valeriu Stoica şi Theodor Stolojan, primul fiind principalul artizan al unificării liberale, al doilea a salvat partidul în 2000 şi a creat Alianţa D.A. Prin acele gesturi Tăriceanu schimba cultura politică şi instituţională a PNL, care va deveni astfel un partid condus piramidal, care valorizează unanimităţile şi propune miniştri tip Chiuariu sau Adomniţei. În această galerie, numele Marianei Câmpeanu (descoperită tot de Tăriceanu) se distinge ca exemplu de liberalism socialist.
De fapt, mitul Tăriceanu s-a bazat pe resursele mediatice ale unor Voiculescu, Vântu, Patriciu, combinate cu sportul creşterii nesăbuite de pensii, salarii şi de angajaţi la stat. A fost probabil cea mai costisitoare operaţiune imagologică de după 1989. Tăriceanu nu a „rezistat“ ca prim-ministru, ci a cedat pe toate planurile pentru a-şi păstra postul. Iar trădarea PNL-ului de azi nu poate fi considerată mai gravă decât demagogica tentativă de retragere precipitată a trupelor noastre din Irak. Sau decât modul prin care a deschis seria suspendărilor de preşedinte. Indiferent de conflictul său personal cu Traian Băsescu, să ajungi să-l suspenzi fără bază constituţională pe cel care te numise era deja mai mult decât trădarea unui partid. De la renunţarea la anunţata demisie a sa din vara lui 2005, Tăriceanu a fost un aliat obiectiv al PSD. Săptămâna trecută, involuntar, Tăriceanu a făcut un frumos cadou simpatizanţilor săi din PNL: în ceea ce-l priveşte, i-a eliberat de orice iluzie. //