Criza de conştiinţă a intelectualilor de dreapta şi stahanovismul iresponsabilităţii

Alexandru Gussi 16.10.2012

De același autor

Principalii purtători ai discursului orientat către valori care au intrat în PDL nu au putut influenţa decisiv redefinirea acestui partid şi nici nu au putut transforma ARD în mai mult decât o alianţă electorală.

Înainte de a intra în miezul campaniei elec­­torale, cei care mai au încă iluzii în le­gă­tură cu partide şi oameni politici e bine să le abandoneze, până când realitatea nu-i va obliga la inutile de­za­mă­giri. În acest sens, este sem­nificativ faptul că, în ul­ti­ma perioadă, mai mulţi sus­ţinători ai PDL sau ai pre­şedintelui Băsescu au pu­blicat ceea ce poate fi in­ter­pretat ca fiind adevărate ma­nifeste în care se de­li­mi­tează de ARD sau de ac­tualul PDL. Fenomenul nu este nou, dar există o anu­mi­tă accelerare a acestuia şi o impresie că până şi cei mai fermi adversari ai USL nu consideră că ARD este capabilă să-i re­pre­zinte politic. Pentru a exemplifica, voi amin­ti aici numai analiza lui Dragoş-Paul Aligică despre Cartelul politic trans­par­ti­nic şi liberalizarea pieţei politice ro­mâ­neşti, din precedentul număr al acestei reviste, şi de recentul editorial al Blogary.ro, Care este proiectul ARD? De ce să vo­tăm ARD?.

Momentul politic actual este marcat de mo­dul în care USL şi ARD au înţeles să-şi selecteze candidaţii pentru locurile pre­su­pus eligibile pe 9 decembrie. Acesta nu face decât să confirme indiferenţa par­ti­de­lor faţă de electorat şi faţă de com­pe­ten­ţele candidaţilor. În niciun an nu a fost mai evidentă distanţa dintre micile oli­gar­hii care conduc discreţionar partidele şi principiile pe care le invocă la nevoie. Iar această distanţă se anunţă mai costisitoare pentru ARD, electoratul potenţial al aces­tei alianţe fiind mai sensibil la un discurs orientat către valori. Iar cei mai sensibili sunt chiar cei care produc sau legitimează un astfel de discurs. Dis­tanţa pe care, implicit sau explicit, o iau aceştia faţă de ARD fiind reprezentativă pentru moralul întregului electorat potenţial al noii alianţe, dar mai ales pu­tând avea un efect de mul­tiplicare, ducând la de­mo­bilizare chiar în perioada electorală.

În analiza lui Dragoş Ali­gi­că, „partidele politice în România sunt organizate şi funcționează pe baze ce sunt structuralmente setate astfel încât (…) operează în virtutea unor principii interne tacite care le fac să fie orientate împotriva statului de drept însuși, dacă şi când acesta stă în calea obiectivelor partinice sau a ambițiilor personale ale li­derilor lor“. Ascultând un astfel de ver­dict, nu mai ieşi din casă pentru a alege din­tre aceste partide.

Articolul semnat Bleen, publicat de Ma­dame Blogary, spune şi mai crud ceea ce Aligică păstrează la nivelul implicitului. Bleen se adresează direct către ARD: „nu aveți proiect politic, nu aveți proiect gu­vernamental, nu aveți proiect pre­zi­den­țial, ne cereți să votăm împotriva USL pen­tru că a dat o lovitură de stat și vor­biți public de alianțe cu partidul care a inițiat și condus lovitura de stat pentru care trebuie să votăm noi împotriva USL. Adică USL e nefrecventabil pentru noi, pe caz de lovitură de stat, dar e frecventabil pentru voi?“. Acest adevărat rechizitoriu este un excelent rezumat al poziţiei acelei părţi din societatea civilă care a aşteptat ca PDL să se deschidă şi s-a trezit cu un rebranding ratat şi cu aceeaşi logică pro­vincială şi de cetate asediată din care PD nu a putut ieşi după 2005.

Dar acest eşec nu este numai al vechiului PD, este şi cel al prea centralizatului şi în acelaşi timp prea timidei încercări de în­noire a acestui partid. În plus, cei pa­ra­şutaţi s-au comportat ca nişte in­di­vi­du­a­lităţi aflate în concurenţă, nu ca un co­mando unit, aşa că au putut fi repede luaţi prizonieri. Un bilanţ serios nu trebuie fă­cut decât după alegeri, dar avem deja ele­mente semnificative, atâta timp cât Sever Voinescu a fost împins să nu mai can­di­deze, iar prim-vicepreşedintele Cristian Pre­da îşi exprimă neputinţa de a influenţa partidul din interior, regretând public re­tra­gerea fostului purtător de cuvânt al PDL. Teodor Baconschi, trecut şi el prin postul de prim-vicepreşedinte, este trimis pe frontul din Est pentru că în Vest con­ducerea PDL l-a preferat pe un Viorel Ba­dea, care avusese chiar în 2012 un stagiu la USL. Încă nu ştim exact care va fi im­pactul comisiei de etică a Monicăi Ma­co­vei, dar este puţin probabil ca aceasta să schimbe în mod semnificativ datele pro­blemei.

Principalii purtători ai discursului orientat către valori care au intrat în PDL nu au putut influenţa decisiv redefinirea acestui partid şi nici nu au putut transforma ARD în mai mult decât o alianţă electorală. Acest eşec al ultimilor ani nu numai că nu poate fi ignorat de către susţinătorii ex­teriori ai acestei zone politice, dar este na­tural ca aceştia să fie în primul rând al contestării acestei situaţii. Este normal să se întâmple asta pentru că ar fi dramatic ca eşecurile individuale sau partizane să an­treneze căderea în desuetudine a unor valori des invocate, dar rar aplicate şi să ducă la demonetizarea direcţiei pro­euro­pene în spaţiul public românesc. Pe de al­tă parte, tocmai aplicarea coerentă a aces­tor valori cred că sugerează necesitatea amânării acestei crize publice de con­şti­in­ţă a intelectualilor „de dreapta“. Da, este nevoie ca de aer de „liberalizarea pieţei politice“. Da, ARD nu propune un proiect. Ambele articole citate mai sus aşteaptă un ecou, dar conţin şi argumentele pentru ca­re acest ecou nu va veni niciodată. De fapt, nu e vorba decât de o aşteptare re­torică. Am ieşit deci din faza aşteptării şi am intrat în aceea a unei depresii morale ce se iluzionează că poate fi constructivă, dar care începe să reconstruiască ceva din pietrele podului care încă nu a căzut de tot.

Culmea este că liderii USL, ca nişte sta­hanovişti ai iresponsabilităţii ce se stră­duiesc în fiecare zi să fie, rezolvă pe mo­ment această criză morală. Putem privi îna­poi şi chiar înainte cu mânie, dar în prezent mi-e teamă că, de dragul limitării unui dezechilibru politic prea accentuat, suntem iar nevoiţi să-i sprijinim pe chiorii din ţara orbilor. Cu speranţa că va fi ul­tima dată. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22