De același autor
„Roşia Montană 2013“ este un fenomen care nu numai că reflectă nereprezentativitatea partidelor actuale, dar şi marchează apariţia străzii ca un actor politic în sine, o contraputere, menită între altele să compenseze incapacitatea opoziţiei sau a mass-media de a influenţa deciziile puterii, oricare ar fi aceasta.
Noul fenomen Piaţa Universităţii aminteşte de cel din 1990, dar este manifestarea valorilor dominate la nivelul unei alte generaţii. Similitudinile nu lipsesc, ambele fiind manifestări antisistem, care încearcă evitarea confiscării lor de către un partid politic. Ambele apar ca sărbători ale regăsirii sentimentului de a fi împreună, ale sentimentului de recucerire a spaţiului public. Ambele au reunit sau reunesc oameni şi grupuri foarte diverse. Ambele sunt dominate de participanţi destul de civilizaţi, încât să pară inutilă prezenţa „forţelor de ordine“. Ambele au apărut ca reacţie faţă de o intensă propagandă care insultă inteligenţa.
În 1990, Piaţa contesta explicit un FSN ultramajoritar. Azi, Piaţa contestă numai implicit un USL tot ultramajoritar. Iar aici încep diferenţele notabile. Prima venea după ce puterea trădase revoluţia anticomunistă. A doua vine după ce puterea a trădat revoluţia uselistă. Prima dorea să se schimbe totul. A doua are un obiectiv precis.
Prima era sărbătoarea tristă a oamenilor ieşiţi din comunism care ştiu că au dreptate prea devreme. A doua e sărbătoarea celor convinşi nu numai de corectitudinea cauzei lor, dar mai ales convinşi că aceasta nu poate să nu învingă aici şi acum.
Dacă manifestaţiile de anul trecut, din ianuarie-februarie, s-au dorit a fi o copie, care s-a dovedit nereuşită, a momentului din 1990, cele de acum se definesc tocmai prin originalitatea lor. În faţa unor autorităţi lipsite de autoritate, demonstranţii nu se lasă închişi într-un spaţiu, fie şi el simbolic, zburdă pe bulevarde, schimbându-şi orele de întâlnire şi traseele. Chiar fără organizatori formali, niciodată o serie de manifestaţii nu a fost mai bine organizată şi nu a avut o asemenea dinamică.
După succesul mobilizării din Bucureşti, dar şi de la nivel naţional, de duminică 8 septembrie, devine clar că puterea va trebui să abandoneze proiectul incriminat pentru a evita o amplificare a cestui fenomen, odată cu începerea anului şcolar şi mai ales a celui universitar.
Adevărata întrebare a momentului este ce vor face manifestanţii cu victoria lor. Aici, lecţiile din 1990 şi chiar din 2012 sunt importante. Nimic nu a fost în 1990 mai profund politic decât dorinţa „golanilor“ de a se proclama apolitici. Nimic nu e azi mai politic decât reuşita manifestanţilor de până acum de a evita o identitate politică. Dar e puţin probabil ca această reuşită să fie durabilă. Sistemul politic, deşi încurcat de natura evenimentului, nu e prins complet nepregătit. După o tentativă de a sugruma mediatic manifestaţiile, televiziunile încearcă să le recupereze promovându-i pe acei lideri care le-au făcut jocul şi în ianuarie 2012. Aşa sunt aleşi oameni care vorbesc bine şi au ideologia potrivită, precum Remus Cernea sau Claudiu Crăciun. Aceştia au certe calităţi care merg în sensul mobilizării manifestanţilor, dar în mod normal nu ar mai putea fi priviţi drept reprezentanţi ai unei mişcări antisistem, câtă vreme primul a intrat în PSD numai pentru a deveni parlamentar, iar celălalt a contribuit la transformarea „societăţii civile“ într-o anexă a cuplului Antonescu-Chiuariu, în procesul de elaborare a noii Constituţii. Aceste exemple sunt cu atât mai interesante, cu cât manifestanţii pot fi caracterizaţi tocmai prin încercarea de a depăşi paradigma conflictelor între partide sau între palate.
Numai că partidele şi palatele nu se lasă atât de uşor. Preşedintele PNL pare gata să sacrifice USL de dragul nobilei cauze. PSD este pentru prima dată în genunchi. Prezidențiabilul Oprescu e în cădere liberă, iar primul-ministru paralizat. Asta tocmai după ce PSD fusese dat pe mâna lui Victor Ponta şi pentru potenţialul acestuia de a seduce generaţiile care acum sunt în stradă. Dar nici preşedintele nu stă mult mai bine, sprintul acestuia de astă-vară fiind acum oprit din cauza aplicării unor reţete vechi unui fenomen inedit. Deşi a criticat trimiterea legii în parlament, Traian Băsescu a greşit evident, ridicând problema la nivel de referendum, aceasta fiind, în context, o tipic-falsă idee bună. În ciuda tonului mai echilibrat şi mai prudent ca niciodată, preşedintele a ratat şansa de a-şi îndrepta eroarea iniţială de a susţine un proiect de nesusţinut.
Dar nu numai politicienii fac eforturi de a se adapta situaţiei nou create. Diverse grupuri încearcă să asume energia manifestanţilor pentru a o utiliza în scopuri ideologice de tipul opoziţiei faţă de gazele de şist sau anticapitalism, ultima prin tentativa de a induce confuzia între fenomenul corupţiei din România şi economia capitalistă. Semnificativ este şi discursul care trece de la tema Roşia Montană Gold Corporation la tema anticorporaţii străine, căzând în forme de naţionalism tip „nu ne vindem ţara“.
Toate acestea sunt semnificative pentru vulnerabilităţile unei mişcări fără organizatori asumaţi, care beneficiază deocamdată de nonacţiunea celor care ar trebui să aplice legea. Condiţiile iniţiale se pot schimba semnificativ, iar în funcţie de acestea se poate schimba şi natura fenomenului. Creşterea numărului de manifestanţi a diluat influenţa pescuitorilor în ape tulburi, dar asta nu poate decât să înteţească lupta internă pentru controlul evoluţiei evenimentelor.
Deocamdată, ceea ce putem numi „fenomenul Roşia Montană 2013“ apare drept o nouă etapă a unui fenomen mai larg, pe care l-am putut observa în ianuarie 2012, atunci sub o formă bruiată de propaganda USL, apoi la localele din iunie, tot anul trecut, când votul pentru candidatul independent, Nicuşor Dan, a depăşit aşteptările multora. Este vorba despre un fenomen care nu numai că reflectă nereprezentativitatea partidelor actuale, dar şi marchează apariţia străzii ca un actor politic în sine, o contraputere, menită între altele să compenseze incapacitatea opoziţiei sau a mass-media de a influenţa deciziile puterii, oricare ar fi aceasta. Dar cu cât această veste e mai bună, cu atât cei care au crezut că pot închide la nesfârşit jocul politic vor încerca să-l combată, vor încerca să înfiereze şi să infiltreze acest nou fenomen. //