Despre curaj, putere şi necesitatea compromisului

Alexandru Gussi 09.04.2013

De același autor

Daniel Morar devine, pe bună dreptate, un Raed Arafat al apărătorilor statului de drept, iar corpul procurorilor se mobilizează pentru a-şi apăra puterea câştigată.

În toate statale definite printr-o corupţie endemică, atunci când există ameninţări la adresa perpetuării normalităţii viciate, apar şi diverse forme de violenţă. Ţinta sunt cei „vinovaţi“ că au făcut ceva concret pentru a schimba lucrurile. Ro­mâ­nia nu este o ţară a asa­si­natelor exemplare, a bom­belor sub maşini sau a ră­pirilor. Asta nu înseamnă însă că ameninţarea şi frica nu joacă un rol important în înţelegerea activităţii ma­gistraţilor, judecători şi procurori, sau a poliţiştilor. Frica nu este numai faţă de o violenţă potenţială, ci şi faţă de influenţa politică, faţă de puterea economică şi mediatică. Cei care, aşa cum se spune, „sunt chemaţi să aplice legea“, pen­tru a-şi realiza rolul trebuie să de­pă­şească bariere pe care noi le vedem sau nu, dar putem fi siguri că ele sunt pro­hi­bitive pentru majoritatea celor de pe mar­gine. În România, una dintre bariere şi con­secinţe ale zdruncinării Sistemului du­pă intrarea în Uniunea Europeană a fost asasinatul simbolic executat cu ajutorul unui terorism mediatic exercitat de cei ca­re se simt în pericol la fiecare semn că le­gea li se aplică şi lor. Victime sunt deja oa­meni (fie cei care au încercat să aplice le­gea, fie cei care i-au susţinut), instituţii (cum ar fi DNA) şi concepte sau valori (ca independenţa justiţiei).

În acest sens, putem spera că primul mi­nistru Victor Ponta chiar nu-şi dă seama ce face atunci când apără compromisul cu Tra­ian Băsescu, utilizând alibiul luptei cu Da­niel Morar şi al „victoriei“ repurtate prin excluderea acestuia dintre cei care conduc procurorii din Ro­mânia. Prin acest tip de ar­gument legitimează de la înălţimea funcţiei sale te­rorismul mediatic îm­po­tri­va lui Daniel Morar şi, prin el, împotriva oricărui ma­gistrat incomod pentru cla­sa politică. E greu de crezut că acesta a fost scopul dom­niei sale, pentru că în aceas­tă ultimă săptămână a căutat tocmai res­pectabilitatea europeană. Dar atacarea re­petată a celui care a condus DNA aruncă o lumină extrem de proastă asupra tipului de pretenţii pe care le-a avut atunci când a ajuns la acest compromis pentru nu­mi­rea procurorilor.

În plus, reacţia PNL ne arată că premierul nu a negociat şi acţionat în calitate de şef al majorităţii parlamentare şi gu­ver­na­men­tale USL, ci în calitate de preşedinte al PSD. Aşa putem înţelege şi înţelepciunea cu ca­re au întâmpinat pesediştii acest com­pro­mis făcut cu cel pe care îl demiteau în va­ra tre­cută, multiplicând fraudulos vo­tan­ţii.

De altfel, la nivel politic, acest compromis a fost acceptat numai de membrii PSD, prac­tic toate celelalte partide parla­men­tare, dar şi o parte importantă a susţi­nă­to­rilor pre­şedintelui au fost împotriva lui. Fie­care a avut motivele lui, dar faptul că premierul Ponta e pe punctul de a-şi im­pu­ne stra­te­gia ne arată concentrarea unei pu­teri din ce în ce mai mari în mâinile PSD.

Pentru a analiza logica acţiunii sau, mai de­­grabă, pentru moment, numai a de­cla­ra­ţiilor celuilalt actor al compromisului, pre­şedintele Băsescu, trebuie să ne întoarcem la Acordul de coabitare din 12 decembrie 2012. Acesta este cârja de care Constituţia noastră avea nevoie pentru a supravieţui. Mulţi oameni politici şi analişti l-au con­si­derat o foaie de hârtie fără valoare şi este adevărat că e greu ca o cârjă să aibă alţi fani decât cei care se sprijină în ea. Acel prim compromis era probabil singura mo­dalitate prin care o largă majoritate rezul­tată din alegeri putea fi limitată în avântul ei, mai ales în dimensiunea declarată făţiş a demantelării unor instituţii din zona jus­tiţiei care începuseră să funcţioneze. În ul­ti­mele zile, multe voci respectabile, care prin poziţiile lor publice îl susţinuseră pe Tra­ian Băsescu în 2012, consideră acum că acest deziderat nu va fi îndeplinit dacă pre­şedintele acceptă în bloc lista propusă de primul ministru. Pe de altă parte, am­ba­sadele cele mai vocale anul trecut susţin azi demersul lui Victor Ponta. Acestea nu vor valida niciodată fiecare nume de pe o lis­tă, dar prin poziţia lor legitimează şi ati­tudinea de până acum a preşedintelui. Fron­tul de anul trecut pare că s-a rupt. Dar as­ta nu este neapărat o catastrofă, în mă­sura în care un front este făcut pe baza unei logici maniheiste care îşi arată acum li­mi­tele. Pe fond, fiecare este în rolul lui când denunţă sau când legitimează acest com­promis, pentru că primii vizează mai de­grabă schimbarea, iar ultimii vizează mai ales stabilitatea.

Cred că marea eroare din această perioadă a fost însă tocmai ignorarea consecinţei schimbărilor din ultimii ani. Iar una dintre ele este faptul că procurorii au acumulat o putere şi o autoritate publică importantă, ei nu pot fi excluşi de la masa unui com­promis, fie el şi un compromis politic. Nu este vorba numai de Morar şi DNA, ci de toţi procurorii care şi-au făcut treaba, dar mai ales de cei care şi-au riscat pielea. Tre­buie să existe o relaţie de proporţionalitate între riscuri şi o formă de recunoaştere, chiar de putere. Unii vor spune că aceste pre­tenţii sunt exagerate, poate că este aşa, dar în zilele acestea politicul a argumentat faptul că nicio pretenţie a acestora de a in­fluenţa decizia politică nu este legitimă. Ce­ea ce nu poate fi corect în 2013, chiar da­că era aşa în 2000 sau 2004.

Traian Băsescu a fost cel care şi-a asumat riscurile schimbării, riscuri la fel de mari precum cele asumate de toţi procurorii DNA la un loc. Apoi, soluţia com­pro­mi­sului pe care l-a căutat a fost corectă. To­tuşi, la o soluţie corectă poţi ajunge prin mai multe căi. Iar modul de rezolvare ales în acest caz a făcut compromisul mult mai greu de apărat. Nu numai Daniel Morar de­vine, pe bună dreptate, un Raed Arafat al apărătorilor statului de drept, dar corpul procurorilor se mobilizează pentru a-şi apăra puterea câştigată. Şi cu aceştia so­lu­ţia ar trebui să fie una de compromis. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22