De același autor
Cu o lună şi jumătate înainte de primul tur al prezidențialelor franceze, sondajele ne anunță un François Fillon virtual eliminat din primul tur. Marine Le Pen și Emmanuel Macron își împart primul loc cu 26% din intențiile de vot, față de 20% pentru Fillon. Va rămâne dreapta fără candidat în turul al doilea, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria de aproape 60 de ani a celei de-a V-a Republici? Iată o premieră care era aproape imposibil de anticipat acum o lună și jumătate. Impopularitatea președinției Hollande anunța de mult o nouă alternanță pe axa stânga-dreapta. Apoi, Fillon și-a câștigat dreptul de a reprezenta centrul-dreapta. Pe 25 ianuarie, scandalul pornit de la acuzațiile că și-ar fi angajat fictiv soția a produs o dublă metamorfoză. Cea a cursei prezidențiale, care își schimba favoritul în persoana lui Macron. Și cea a lui Fillon însuși.
Candidatul dreptei a rămas Fillon și asta chiar e o știre, după ce, la începutul săptămânii trecute, se organizase o ședință a partidului Les Républicains în care se anunța schimbarea sa. Fusese izolat, părăsit de șeful de campanie, de purtătorul de cuvânt, de aliații centriști, de o mare parte dintre susținători. Totuși, a supraviețuit în mod miraculos. S-a invocat încăpățânarea sa, s-a invocat mulțimea venită să-l susțină în manifestația ultimei șanse de la Trocadero. Adevărul e că supraviețuirea sa e un nou motiv să credem că vechile metode prin care puteam anticipa diversele mișcări politice sau rezultatele electorale devin din ce în ce mai ineficiente. Impredictibilul devine norma? Mai degrabă pare că metamorfozele de care vorbeam mai înainte vin dintr-o metamorfoză mai profundă a sistemelor politice democratice. Un motiv în plus ca remodelarea peisajului politic francez să fie urmărită cu atenție.
Într-o lume a serialelor, și viața politică pare împărțită pe episoade care se termină astfel încât suspansul să fie păstrat. Serialul Fillon e unul demn de House of Cards. Fillon a câștigat alegerile primare după ce cu puțin timp înainte era pe locurile III-IV. Până în seara primului tur din 20 noiembrie nici măcar un analist nu-l considera favoritul primarelor. În câteva ore a devenit chiar favoritul prezidențialelor. Asta după ce a știut să-și facă aliați la dreapta-dreptei. Programul său, liberal economic, dar și conservator, a apărut ca fiind singurul care dorea să-și asume până la capăt critica și depășirea guvernării Partidului Socialist. Stânga a reacționat prin ziarul Libération, care l-a prezentat pe prima pagină cu o coafură à la Margaret Thatcher. Începea atunci o campanie de denigrare de inspirație îndoielnică. Dar la asta putea să se aștepte. Era o replică la radicalismul programului său. Campania urma să fie un test asupra capacității sale de a reforma. A devenit un test al capacității de a supraviețui politic.
Fillon avea să invoce un „asasinat politic“. Ultimul atac e legat de costul prohibitiv al unor costume care i-au fost făcute cadou. Lunea trecută, chiar Alain Juppé anunța că nu vrea să se întoarcă în campanie, invocând inclusiv protejarea familiei sale contra „demolatorilor de reputații“.
Ironia e că, la sfârșitul verii 2016, Fillon arunca fraza asasină: „Cine și l-ar imagina pe De Gaulle pus sub urmărire penală?“. Cei vizați erau favoritul de atunci, Juppé, și fostul președinte, Sarkozy. Fillon devine candidatul ireproșabil, candidatul moralității în politică. Dar nu va supraviețui revelațiilor săptămânale din Le Canard Enchâiné. Un timp a încercat să-și păstreze postura, dar părea rupt de realitate. A spus chiar că se va retrage dacă va fi urmărit penal. În fața realei perspective ca acest lucru să se întâmple, și-a retras promisiunea și, odată cu asta, a trebuit să inventeze un nou personaj.
A reușit să producă un Fillon al II-lea. Acesta e un supraviețuitor al luptei cu presa, cu magistrații, nu în ultimul rând cu propria sa familie politică care, practic, decisese să-l sacrifice. A fost salvat de poporul de dreapta de la Trocadero, dar mai ales de poporul de dreapta din sondaje, cel care îi asigură pragul de supraviețuire de 20%. De aici încolo, totul devine posibil?
E pariul noului Fillon care vrea să devină un cvasi-„candidat antisistem“. Fillon a impresionat prin capacitatea sa de a rezista într-o situație în care a căzut de sus. Nu era prima dată. Ca prim-ministru al lui Sarkozy a fost umilit, a fost pe punctul de a fi înlăturat. Și atunci a rezistat uimitor, și atunci sondajele, era mai popular decât președintele, l-au făcut să devină unul dintre cei mai longevivi șefi de guvern. O revenire a sa nu e una probabilă, dar e posibilă. Dar asta se va întâmpla numai dacă preaplinul de atacuri mediatice și instituționale împotriva candidatului dreptei, de la calendarul judiciar la declarațiile președintelui și primului ministru, se vor întoarce împotriva adversarilor săi. Căile opiniei publice rămân misterioase.
De unde și riscul real de a produce un electorat de dreapta mai radicalizat ca niciodată, deci mai dispus ca niciodată să o susțină pe candidata Frontului Național. Liderii dreptei au fost puși în fața unei situații aproape imposibile: să rămână fără candidat sau să-și ia acest risc. Inclusiv riscul victoriei unui nou Fillon, în care majoritatea dintre ei nu prea mai au încredere din cauza atitudinii sale din ultimele săptămâni. Nu e însă exclus să-l susțină numai ca să nu devină ei înșiși acuzați de înfrângere. Urmează în iunie legislativele, rezultatul acestora depinde și de maniera în care se pierd, sau se câștigă, prezidențialele.