De același autor
A dat PSD lovitura decisivă pentru prezidenţiale? E posibil. În 2000, cei care erau priviţi ca fiind anticomunişti au fost scoşi din parlament după dezvăluirile legate de colaborarea unora dintre ei cu Securitatea. Asta în favoarea celor mai apropiaţi de vechile structuri. În 2014, discursul împotriva corupţiei şi în favoarea independenţei justiţiei este întors împotriva celui ales în 2004 şi reales în 2009 în mare măsură datorită acestor teme. Şi de astă dată, profitorii politici vor fi tocmai cei susceptibili de a limita schimbările din sistemul judiciar.
Informaţiile de până acum şi atmosfera publică creată în jurul cazului Mircea Băsescu - „clanul Bercea Mondial“ vor avea consecinţe importante atât asupra alegerilor prezidenţiale, cât şi asupra continuării braţului de fier între magistraţi şi oameni politici. De altfel, cele două sunt legate, pentru că tema anticorupţiei poate juca un rol central în campania prezidenţială, iar de rezultatul alegerilor probabil va depinde şi continuarea actualului proces, în care o ploaie de dosare se abate asupra clasei politice.
Principala consecinţă a scandalului care îl are în centrul său pe fratele şefului statului are toate şansele să fie decredibilizarea întregului proces de combatere a marii corupţii. Acesta este şi scopul celor care azi instrumentalizează politic şi mediatic acest scandal, iar el va fi complet atins dacă justiţia le va da dreptate pe fondul cauzei. Până atunci, în aceste zile şi în următoarea perioadă, preşedintele Băsescu se află în situaţia imposibilă de a fi nevoit să-şi demonstreze nevinovăţia în faţa opiniei publice. A unei opinii publice care îi era deja majoritar ostilă. Din acest punct de vedere, precampania prezidenţială a PSD a dat astfel o lovitură de imagine care propulsează candidatul acestui partid în postura de mare favorit. Şi asta pentru că o strategie care putea părea depăşită, aceea de a continua să te legitimezi prin opoziţie faţă de Traian Băsescu, redevine eficientă. Iar această eficienţă politică s-a văzut deja săptămâna trecută la votarea declaraţiei parlamentului prin care se cerea demisia preşedintelui, atunci când poziţia adversarilor PSD, PDL şi PNL, nu a fost una unitară. După această experienţă şi în cadrul aceleiaşi strategii de menţinere a mobilizării anti-Băsescu, devine din ce în ce mai probabilă o a treia suspendare, făcută astfel încât referendumul de demitere să fie validat, având loc odată cu primul sau cu al doilea tur al prezidenţialelor. Acest proces ar avea un dublu rol. Primul este legat de păstrarea actualităţii temei anti-Băsescu prin utilizarea unor resurse instituţionale, permiţând păstrarea iniţiativei şi punând în dificultate legătura PNL-PDL. Celălalt rol ar fi unul simbolic, dar cu importante efecte politice şi instituţionale. Un Traian Băsescu demis ar fi un fel special de fost preşedinte, nu numai nepopular, dar care şi-a primit o pedeapsă instituţională pentru îndrăzneala de a fi promovat o formă de schimbare a clasei politice prin procurori, judecători şi cu ajutorul SRI. În acest sens trebuie citită şi actuala campanie împotriva şefului statului aflat pe final de mandat: de fapt, el nu este atacat pentru vinile sale, ci pentru că a contribuit la resetarea unor relaţii din interiorul sistemului. Este o lecţie pentru viitorul şef al statului, indiferent de numele lui.
În actualul context, apărătorii nepartizani ai continuării combaterii corupţiei în rândul elitei centrale şi locale sunt în situaţia de a avea numai variante proaste: fie relativizează gravitatea cazului Mircea Băsescu şi sunt, pe bună dreptate, acuzaţi de inconsecvenţă, fie intră în jocul mediatic şi ajută, implicit, tabăra cea mai coruptă. Indiferent de alegere, rezultatul agregat va fi diminuarea credibilităţii acestei zone chiar în pragul prezidenţialelor. În plus, marginalizarea acestui subiect şi, implicit, improbabilitatea crescândă a unei înfrângeri a PSD va încuraja tendinţa adversarilor actualei puteri de a repeta formula blatului din noncampania pentru parlamentarele din 2012.
Totuşi, isteria permanentă încurajată de campania electorală a PSD se poate întoarce împotriva iniţiatorilor, provocând o dorinţă de schimbare. Împingerea în faţă a unui candidat privit ca un nou venit în politica centrală, cum este cazul lui Johannis, poate fi în continuare varianta câştigătoare pentru adversarii PSD. În ciuda gafelor noului preşedinte PNL, rămâne greu de înţeles cum în actualul context aproape disperat pentru opoziţie, atât din partea PDL, prin Predoiu şi nu numai, cât şi din partea PNL, prin Antonescu, această candidatură este torpilată. Ca să nu mai vorbim de conducerea PMP, care îşi utilizează parcă şi ultimele forţe pentru a lăsa o amintire neplăcută.
Cazul Mircea Băsescu va avea şi efectul neutralizării impactului public al evoluţiilor din alte dosare de corupţie. Miza PSD nu e aceea de a părea un vector al independenţei justiţiei, ci de a păstra o atmosferă în care toţi sunt în „aceeaşi mizerie“. Astfel poate relativiza orice nouă dezvăluire. Iar dezvăluiri ar putea veni chiar de la Traian Băsescu. Săptămâna trecută, directorul SRI a confirmat faptul că preşedintele a fost lăsat fără informaţii în cazul fratelui său. SRI nu l-a informat, dar asta nu înseamnă că SRI nu ştia. Să înţelegem că a găsit „adrisanţi“ mai potriviţi sau instituţia a păstrat pentru sine informaţii referitoare la vulnerabilizarea fratelui şefului statului? A fost preşedintele trădat de „servicii“? Dacă da, va reacţiona, dacă nu, ne aşteaptă mari surprize. Şi mai sunt multe întrebări legate de acest caz, iar de răspunsul la ele poate depinde nu numai soarta toamnei electorale, cât şi credibilitatea instituţiilor statului. //