De același autor
Tânărul Emmanuel Macron (39 de ani) a devenit la începutul acestui an favoritul prezidențialelor franceze, după ce o impresionantă serie de personalități politice fie au fost eliminate din cursă, fie au fost compromise: de la președinții Sarkozy și Hollande la ex-prim-miniștrii Juppé, Valls și Fillon. Fără partid structurat, încercând să depășească logica axei stânga-dreapta, voluntar, proeuropean, optimist, arătând bine și vorbind bine, Macron pare a fi personajul de care Franța avea atâta nevoie. Și, totuși, lucrurile sunt mai complicate.
Ambiția sa prezidențială și mesajul său centrist-antisistem s-au născut undeva în inima sistemului politic francez, într-un birou al Palatului Elysée. Macron ajunsese acolo după o carieră exemplară: Sciences Po, ENA, Banca de afaceri Rotshchild. În 2011 a ales să-l susțină pe Hollande, atunci un outsider, la primarele socialiste. În 2012 a fost recompensat cu un important post de consilier al președintelui francez, iar în 2014, la nici 37 de ani, devine ministrul Economiei și Industriilor. Acum un an și-a dat demisia pentru a-și câștiga independența necesară unei aventuri prezidențiale. Era bine plasat pentru a înțelege că starea economiei și impopularitatea lui Hollande nu-i vor permite acestuia să câștige un nou mandat. Alternanța era inevitabilă.
Culorile lui Macron
Dar pentru a avea o șansă trebuiau să se îndeplinească trei condiții. Prima era să fie luat în serios chiar de sistem. Sistemul economic avea nevoie de reformiști, sistemul mediatic căuta să lanseze produse noi. Macron răspunde acestor cerințe. Devine rapid un star mediatic, făcând sute de coperți de săptămânale prestigioase, de emisiuni politice etc. Un exemplu: deja pe 13 aprilie 2016 coperta Paris Match îl înfățișa împreună cu soția sa cu titlul Împreună pe calea către putere.
A doua condiție era ca mesajul său să răspundă unei părți a electoratului. Pentru asta și-a construit un mesaj care răspunde dezamăgiților de centru-stânga și de centru-dreapta. Un mesaj oportunist, care conține elemente de stânga și de dreapta, dar care transcende cadrele obosite ale doctrinelor clasice. Discurs pozitiv, al deschiderii, al mobilității, discursul lui Macron e pe fond o nouă formă de progresism, una epurată de clișeele vechi și plină de clișee noi, (încă) seducătoare.
A treia condiție era legată de contextul politic, de forța adversarilor săi. La nici 40 de ani, fără să fi fost niciodată ales ca primar sau parlamentar, cu o experiență politică limitată, Macron rămâne departe de portretul-robot al unui șef de stat francez. Îl poate însă salva slăbiciunea adversarilor săi, de la un Fillon aflat în permanentă defensivă și cu un partid divizat, la un Hamon mergând prea spre stânga și o Marine Le Pen căreia îi lipsește dinamica de campanie. Dar elementul principal al dinamicii Macron vine dinspre explozia Partidului Socialist (PS). Astfel, Macron a devenit încă de la primul tur „votul util“ al electoratului de stânga.
Macron și Hollande
Jurnaliștii de la Le Monde, Gérard Davet şi Fabrice L’homme (autorii cărții Un président ne devrait pas dire ça..., Stock, 2016), au scris că președintele s-a declarat „trădat“ atunci când Macron a demisionat pentru a se lansa spre ceea ce atunci părea o improbabilă campanie prezidențială. Înainte de asta le spusese că „Emmanuel sunt eu“, iar unui consilier că „Emmanuel e copilul pe care ai vrea să îl ai“. Deși, tot potrivit Le Monde, actualul președinte în privat se plânge că a fost „trădat cu metodă“, e convins că „Macron e de stânga, a fost totdeauna de stânga, Macron e un autentic om de stânga“. În Le Figaro, Jean d’Ormesson crede că, deși l-a trădat, Macron îl poate în continuare servi pe Hollande: „Brutus rămâne iubit de Cesar. Macron e revanșa și consolarea lui Hollande“.
E o revanșă atât față de opoziția de dreapta, care nu pare în stare să provoace o alternanță clasică, cât și față de opoziția internă, față de socialiștii frondeurs care, din majoritatea parlamentară, au contribuit la lipsa de autoritate și de lizibilitate a politicii din actualul mandat prezidențial.
Macron nu l-a ucis politic pe Hollande, ci a înțeles din timp ce poate face pentru a-i succeda. Președintele actual preferă să-i transmită puterea celui mai bun produs al generației Hollande, chiar cu prețul, acum inevitabil, al prăbușirii Partidului Socialist. Hollande, prin eșecul mandatului său, dar și prin erorile centrului-dreapta, revoluționează peisajul politic francez.
Androginismul macronian
Macron a intrat la 24 de ani în PS, totuși spiritul său rebel s-a afirmat din 2002, când l-a susținut pe euroscepticul Chevènement, în detrimentul lui Jospin. De atunci, Macron a evoluat, primul salt fiind susținerea acordată proeuropeanului social-liberal Hollande la alegerile primare din 2011. La alegerile prezidențiale, Hollande a avut un discurs mult mai stângist, totuși, când în 2014-2015 are loc „inflexiunea social-liberală“ a guvernării, un actor principal e chiar Macron. De altfel, rezultatele reformei pieței muncii de atunci încep să se vadă. Mult prea târziu pentru președinte, dar la timp pentru Macron.
Programul său merge în sensul amplificării acestor reforme, adică în sensul unui social-liberalism care îngrijorează opinia publică mai puțin decât liberalismul programului economic al lui Fillon. Macronismul trăiește mai ales din demarcarea de adversari. Hamon merge prea la stânga, Fillon prea la dreapta, astfel macronismul ar fi o justă măsură care împrumută de la adversari tot ce au aceștia mai bun.
Galaxia Macron
Fenomen unic în istoria celei de a V-a Republici franceze: în jurul lui Macron vin oameni din zona comunistă (Robert Hue), socialistă (cu multele sale nuanțe, inclusiv Delanoë și Valls), centru (Bayrou, care până acum revendica un monopol al centrului), liberali (Madelin), gaulliști (De Villepin) și mulți oameni care susținuseră candidați de dreapta, chiar dacă în trecut fuseseră de stânga (Attalli, Minc). Un prea-plin în care din ce în ce mai mulți socialiști apropiați de Hollande care incomodează postura centristă și ideea de „ruptură“.
Marcel Gauchet, de multe ori critic cu Macron, îi recunoaște totuși o formă de „vocație gaulliană“ plecând de la capacitatea mișcării sale, En Marche, de a depăși logica stânga vs. dreapta și logica partidelor. Macron se impune datorită unui sistem de partide în ruină, așa cum o făcuse De Gaulle în 1958? Comparația pare forțată, căci sistemul politic fondat de De Gaulle chiar asta urmărește: să ruineze partidele în favoarea unui monarh republican. Iar Macron, deși le spune apropiaților că se simte predestinat, e departe de a avea statura unui posibil (re)fondator. Fie și numai din cauza unui program înecat în nuanțe.
Dar atunci de ce Macron se dovedește un asemenea magnet pentru politicieni cu identități diverse și provenind din generații diferite? Oportunismul e o explicație prea simplistă. Sigur, există o dimensiune oportunistă vizibilă, plecând de la faptul că majoritatea susținătorilor au apărut după ce Macron a devenit favorit. Totuși, e mai veche ideea că Franța nu poate fi reformată plecând de la majorități axate pe unul dintre cele două partide care se succed de mult la guvernare. Ar fi necesară o formă de guvern de uniune națională, dar în contextul francez aceasta pare imposibilă. Macronismul e substitutul unei forme de uniune națională.
Victoria la alegerile prezidențiale nu ar fi însă o garanție că ar putea apărea o majoritate parlamentară stabilă care să meargă în aceeași direcție. Alegerile parlamentare din iunie pot teoretic da o majoritate ipoteticului președinte Macron, dar coerența și anduranța acesteia apare deocamdată îndoielnică.
O altă tentație mai veche a dreptei a fost să aștepte ca stânga franceză să aibă și ea un moment centrist de tip Blair sau mai ales Schröder. Reformele făcute de fostul cancelar german sunt de aproape 20 de ani citate spre exemplu de la centru-stânga până la dreapta. Macron poate merge în această direcție și poate ar reuși acolo unde un Chirac sau un Sarkozy au eșuat.
Riscul major ar fi însă ca alternativa la o astfel de majoritate să fie monopolizată de Marine Le Pen și de aliații ei. Aceștia, după cinci ani de macronism centrist, ar putea revendica cu succes o parte a electoratului dreptei. O alternativă ar fi ca Macron să revină la matcă și să refondeze stânga franceză în jurul unui nou partid social-democrat.
Fenomen european
În Le Point, Philippe Tesson vede în Macron un produs al „misticii alegerilor prezidențiale“. Totuși, dincolo de tentația cezaristă, macronismul și reinventarea centrului nu e numai o realitate franceză. Are o dimensiune europeană, fiind un răspuns deloc paradoxal la creșterea populismelor antieuropene de dreapta și de stânga.
Noul centru e locul în care se refugiază cei care văd că populiștii se apropie de putere. E un antiextremism care împrumută însă o dimensiune populistă-antisistem. De fapt, sunt anticorpi sistemici care nu mai găsesc resurse în vechile partide și apelează la societatea civilă, la tehnocrați, la resursele noii clase de mijloc mondializate și tehnologizate. Vor putea aceștia salva democrațiile europene și cu ele proiectul european? Nu victoria lui Macron ne va putea spune asta, ci ceea ce acesta ar reuși să facă. Macron e un pariu riscant, cu reverberații europene pe termen lung.