Marian Vanghelie. Programul unui pesedist autentic (în citate)

Alexandru Gussi 18.02.2014

De același autor

Primarul de trei ori ales al Sectorului 5 este şi preşedinte executiv al organizaţiei Bucureşti şi vicepreședinte al PSD. Dar, mai ales, este un reprezentant al ceea ce aş numi „Romanian poscommunist dream“.

Unul dintre cele mai răspândite sentimente co­lective în România de azi este acela al „rup­turii de realitate“ de care ar suferi ceilalţi. Membrilor clasei politice li se pare că cei care îi critică sunt „rupţi de rea­li­ta­te“. „Poporului“ i se pare că cei care îi conduc sunt rupţi de realitate. Ambele ca­tegorii îi privesc pe intelectuali ca fiind şi mai rupţi de realitate. În general, fiecare e în rea­li­tatea lui şi îi desconsideră pe ceilalţi. Excesul de co­mu­ni­care a ucis comunicarea ve­ri­tabilă. Fiecare e în lumea lui.

Rolul politicienilor în de­mo­craţie este tocmai acela de a transcende în­feudarea diverselor categorii sociale. În mă­sura în care oamenii politici sunt repre­zen­ta­tivi, lupta politică nu duce la gâlceavă socială, ci, din contra, este o modalitate de a ins­titu­ţionaliza contradicţiile normale dintre di­ver­sele grupuri sociale. Astfel, nu „excesul“ de democrație, ci absenţa unor politicieni re­pre­zentativi poate duce la conflicte sociale. Este riscul major la care România se expune azi.

Conflictele de pe scena politică din ultimul timp au două consecinţe majore: creşterea puterii PSD şi declanşarea competiţiei interne din partid. Ieşirea publică a lui Marian Van­ghelie de luni, 10 februarie, este interesantă atât pentru a înţelege ce este PSD azi, cât şi ca o tentativă autentică de a comunica din­spre elita politică spre cetăţeni.

Primarul de trei ori ales al Sectorului 5 este şi preşedinte executiv al organizaţiei Bucureşti şi vicepreședinte al PSD. Dar, mai ales, este un re­pre­zen­tant al ceea ce aş numi „Romanian poscommunist dream“. Acesta a fost invitat săptămâna trecută la emi­si­unea Jocuri de putere, mo­derată de Rareş Bogdan, care l-a prezentat pe liderul par­tidului de guvernământ ca pe un posibil viitor proprietar al postului respectiv, Realitatea TV.

Într-o limbă română cu destule greşeli, dar îmbunătăţită faţă de începutul anilor 2000, Marian Vanghelie şi-a îmbrăcat afirmaţiile în neobişnuit de multe nuanţe. Voi încerca să reiau mesajul său, făcând poate o nedreptate acestor nuanţe, dar concentrându-mă pe me­sajul principal, care, chiar dacă a fost pre­zentat cu mănuşi, acestea erau de box.

Pentru Marian Vanghelie, în ţară lucrurile nu merg bine. Dar nu din cauza conducătorilor de azi sau de ieri: „Până la urma urmei tre­buie cu toţii să înţelegem că nu ne ajută ca ţară şi ca naţiune să plimbăm toţi con­du­cătorii pe la televizor cu cătuşe şi să con­si­derăm că în felul acesta se rezolvă pro­ble­mele în România“. Cei vinovaţi trebuie să plă­tească, dar „mă uit şi în Europa şi în America, sunt nişte etape care conform democraţiei trebuiesc parcurse“, „ne uităm cu toţii şi suntem îngrijoraţi“, „ideea de a te lua din casă şi după aceea să poţi să-ţi dovedeşti nevinovăţia pare un pic inechitabilă, nu pare coerent şi corect“. „De aia am şi ieşit.“

În legătură cu Năstase, dă exemplul pro­ble­melor lui Helmut Kohl, „după care a venit un socialist“ şi, totuşi, „până la urmă s-a pus un punct“. „Nu cred că era pentru binele Ger­ma­niei să-şi aresteze un cancelar.“ „Nu vreau să iau apărarea vinovaților, dar schim­barea şefilor, bucuria nebunilor.“ „Stânga cu dreap­ta fac guvern şi în Germania, şi în Europa“, iar „Noi nu ne înţelegem... în ne­bu­nia asta al­ţii conduc, alţii beneficiază de hao­sul nostru“. „Cred că nu ne îndreptăm... că­tre o de­mo­cra­ție reală. Este nevoie de po­li­ticieni, avem ne­voie de partide.“ Dacă nu, „să punem pe ci­neva pentru 50 de ani şi... nu mai avem voie să spunem nimic despre justiție, nu mai avem voie să spunem nimic despre Bru­xelles“. Adevărata soluţie este „să depăşim certurile“, „nu mi-e frică de că­tuşe“, dar e timpul „să ne oprim din nebuniile astea“.

Avertismentele sunt grave, pentru a sublinia asta, în tot acest timp degetul arătător de la mâna dreaptă este îndreptat ameninţător că­tre telespectatori: „Să nu ne bucure că azi vedem pe unul la puşcărie... poimâine că al­tul este condamnat zece ani... pentru unii din­tre ei, doar pentru că sunt politicieni... ajung judecătorii să-i condamne de frică ca să nu se subînțeleagă că sunt mână în mână“. „Atenție pentru jocurile astea, s-a întâmplat în Italia şi n-a ajutat pe nimeni.“

 „Să susţinem investitorii... nu să-i arestăm pe ai noştri, că o să ajungem să nu mai avem nici un investitor în România, să ajun­gem să fim toţi o ţară de săraci.“ „Năstase a greşit, a vrut să mute problemele de aşa-zisă corupție către judeţe.“ „Baronii sunt cei care câștigă alegerile... tot ce e pozitiv vrem să omorâm.“

Preşedintele Băsescu este lăudat în mod re­petat, dar întrebat de moderator dacă acesta riscă să „ajungă în situaţia lui Adrian Năstase, dacă nu îşi negociază bine ieşirea din Palatul Cotroceni“, răspunsul lui Marian Vanghelie este că „pe nebunia care este la noi în ţară... din păcate se poate întâmpla orice“. „Nu cred că s-a procedat corect cu Adrian Năs­tase, dar ar fi și mai nebunește să continuăm aceste lucruri.“ Trebuie să îndreptăm greşelile „şi mai ales să căutăm soluţii să nu se mai întâmple a doua oară“.

„Lumea interlopă e pe diverse paliere, de la cei de duzină până la cei mai mari. Până la urma urmei, un lider, un prim-ministru, un ministru de Interne trebuie să înțeleagă sis­temul ăsta, trebuie să înțeleagă că noi avem o lume interlopă care nu ne afectează atât de mult societatea românească, nu dispar co­pii, nu împuşcă pe X sau pe Z, nu se întâmplă lucruri cum se întâmplă în alte ţări... datorită acestei lumi interlope mai bune sau mai proa­s­te, că și ea se raportează tot la societatea noastră, nu vă supărați, ca şi clasa politică, ca şi clasa intelectuală, avem un noroc că la noi în România n-au putut să vină mafii din afară.

Lăudabil efortul de comunicare al lui Marian Vanghelie. Programul posibilului viitor pre­şe­dinte, măcar executiv, al PSD este clar. Ar fi bi­ne ca şi alţi politicieni să fie la fel de sinceri. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22