De același autor
Jocul este deschis, iar o responsabilitate imensă este acum pe umerii primarului Sibiului, pentru că poate muta decisiv. Responsabilitatea este însă împărțită cu o societate românească care va trebui să aleagă între frica de autoritarismul corupt și tentația naționalistă.
În ciuda particularităților campaniei, și în acest an alegerile prezidențiale și-au confirmat statutul de principal moment din viața politică a României. Asta ne spune procentul celor care s-au dus la vot, 53%, dacă îl comparăm cu cei 42% de la parlamentarele din 2012. La prezidențialele din 2009, la primul tur, prezența a fost 54%, dar diferența nu este semnificativă. Comparația este însă importantă pentru că, atunci, la turul doi am avut, contrar așteptărilor, o netă creștere a participării, la 58%, iar cele 4% în plus s-au dovedit decisive. Acest precedent trebuie luat în calcul când analizăm raportul de forțe Ponta-Iohannis. Prezența de 53% corespunde unei prezențe reale de 60% dintre cei care trăiesc în România. Această cifră este normală, dacă ținem cont, pe de o parte, de neîncrederea românilor în clasa politică, pe de altă parte, de metodele neortodoxe utilizate de partide pentru a depăși acest handicap. Dar cei 60% lasă liber un rezervor de votanți important, probabil în jur de 10%, care ar putea veni numai pe 16 noiembrie.
În absența acestor votanți noi, Victor Ponta își va confirma victoria de duminică 2 noiembrie. Scopul său este deci să continue această noncampanie din ultima lună fără propuneri clare, fără dezbateri, fără nerv. De altfel, creșterea tensiunii între cele două tururi din 2009 s-a dovedit o eroare care i-a mobilizat pe adversarii PSD. Este deci probabil că nu va fi repetată. Marea lui problemă și marea șansă a adversarilor este că nu mai poate face nimic important în plus: pomenile guvernamentale le-a dat, campaniile murdare le-a utilizat, ecranele televiziunilor le-a ocupat, iar suspendarea ar suna ca o mișcare disperată.
Dar gustul victoriei a fost unul dulce-amar pentru candidatul PSD, pentru că prima opțiune a strategiei acestuia era scoaterea virtuală din cursă a lui Iohannis. Dacă Ponta plus Tăriceanu (fantomaticul nou USL) aveau peste 50%, iar candidatul ACL sub 30%, alegerile erau jucate. Acum suntem într-un scenariu în care Ponta este aparent aritmetic favorit, dar nu mai are arme noi de aruncat în joc și imaginea sa se degradează după chipul și asemănarea metodelor PSD din campanie, care sunt metodele PSD dintotdeauna. Iar tocmai asta îi poate mobiliza pe adversarii PSD dintotdeauna.
Poate Iohannis să „întoarcă situația“? Dacă va continua campania în aceleași coordonate, răspunsul este negativ. Asta nu pentru că a fost o campanie proastă, ci pentru că a fost una numai „onorabilă“. Pentru a câștiga are nevoie de mult mai mult, are nevoie în primul rând să riște.
Marea victorie a ACL este că turul doi „se joacă“. Dar nu este clar ce din acest rezultat bun, de puțin peste 30%, se datorează mobilizării structurilor a două mari partide și ce se datorează candidatului ACL. Dar pentru a evalua contribuția lui Iohannis trebuie să ne întoarcem asupra dificultăților realizării alianței între cele două partide. Din primăvara lui 2007, când PD a fost dat afară din guvern cu ajutorul PSD, electoratele ambelor partide au învățat să-i deteste pe liderii concurentului „de dreapta“. Procesul de fuziune a devenit posibil cu prețul apariției unor dizidențe în ambele tabere. Din această perspectivă, calculele care au dus la alegerea lui Iohannis drept candidat s-au dovedit corecte, pentru că acesta a reușit să fie un numitor comun al unei proporții importante din votanții potențiali ai noului PNL. Iar dacă ne referim la ultimele alegeri, cele europarlamentare, vedem că Iohannis reușește cu 3% mai mult decât suma PNL și PDL de la europarlamentarele din 25 mai. Asta în ciuda plecării Monicăi Macovei din PDL, apariției facțiunii Partidul Liberal Reformator din jurul lui Tăriceanu și, nu în ultimul rând, a dispariției lui Crin Antonescu. În acest context, la care trebuie să adăugăm lipsa de experiență în campaniile naționale a lui Iohannis, rezultatul candidatului ACL era greu să fie mai bun. Dar candidatul Iohannis a fost ales mai ales pentru că era singurul care părea capabil să învingă în turul doi. Atunci structurile de partid și votul util nu mai sunt suficiente. Statutul de alternativă la Ponta trebuie dublat de calități de lider. Un semn minim ar fi trierea celor care vorbesc în numele tău. Jocul este deschis, iar o responsabilitate imensă este acum pe umerii primarului Sibiului, pentru că poate muta decisiv. Responsabilitatea este însă împărțită cu o societate românească care va trebui să aleagă între frica de autoritarismul corupt și tentația naționalistă. //