O campanie prezidențială cu actori depășiți de evenimente

Alexandru Gussi 28.10.2014

De același autor

Victoria oricăruia dintre candidați va fi mai degrabă rezultatul unei conjuncturi și al slăbiciunilor adversarului decât o victorie a propriei strategii electorale.

Cei mai mulți specialiști în comunicare ca­re evaluează campania electorală su­bli­nia­ză nivelul slab al acesteia. Se referă, de­si­gur, la campaniile oficiale ale candidaților. Asta pentru că, dacă eva­lu­ăm ultimele săptămâni din punctul de vedere al suc­ce­siunii evenimentelor care pot avea un impact asupra rezultatului final, acestea au fost mai numeroase ca ni­ciodată. De parcă se apl­i­că o lege a compensației. Sau poate, pur și simplu, campania din 2014 s-a dus mai mult ca oricând cu al­te mijloace decât cele care sunt teoretic spe­cifice campaniilor electorale normale.

Deși se aruncă multe cuvinte dure, o par­te importantă a publicului nu le ia în se­ri­os, considerând că totul nu este decât o ma­re piesă de teatru. Sentimentul de inau­tenticitate este puternic, pentru că vine din instinctul produs de o experiență de 25 de ani cu partide mai mult complice de­cât inamice. Anul acesta există însă o di­fe­rență majoră: principalii contracandidați nu mai dictează agenda publică. Ei par și sunt efectiv „depășiți de evenimente“. Ins­tituții ca DNA, ANI, Înalta Curte, SIE, pre­ședintele transformă ceea ce ar fi putut fi fundalul campaniei electorale în esența aces­teia. Victoria oricăruia dintre candidați va fi mai degrabă rezultatul unei conjuncturi și al slăbiciunilor adversarului decât o vic­torie a propriei strategii electorale.

Dintre toate evenimentele instituționale, cel care poate avea consecințe electorale ma­jore este implicita amenințare pro­ve­ni­tă din continuarea și mediatizarea pro­ce­sului fraudării referendumului din 2012. Mulți se vor gândi acum de două ori, iar asta îl poate costa pe Ponta. Dar în con­trapartidă avem, tot la Înal­ta Curte, istoria termenelor judecării incompatibilității primarului Sibiului re­cla­mate de ANI. Acest subiect - piatră de moară a cam­paniei lui Iohannis – s-ar fi putut transforma în avan­taj, dacă ar fi fost tranșat rapid, ceea ce nu se va în­tâmpla, Înalta Curte de­ci­zând să păstreze termenul de 18 noiembrie, după alegeri. Iohannis nu a părut grăbit, ceea ce ascunde fie tea­ma de a pierde procesul, fie o strategie al cărăi sens acum ne scapă.

Asistăm cu toții la o confruntare care poa­te fi comparată cu o partidă de șah, din ca­re nu vedem decât piesele care sunt sco­a­se din joc, vedem rezultatul mișcărilor, fă­ră a vedea mișcările. Principalele victime sunt din rândul conducerii PSD, care a fost decimată. Iată un partid aflat la putere, aparent favorit și la câștigarea pre­zi­den­țialelor, care dă multora senzația că se află „în anul moții“. Actualul său șef speră ca în ultimul moment să se salveze din acest avion al condamnaților, prin ca­ta­pultare, tocmai în funcția supremă în stat. Nu e de mirare spectacolul tragicomic al ne­încrederii reciproce și al luptei de pu­tere din PSD. Am putut afla că Vanghelie l-ar cam aresta pe Ghiță și că acesta din ur­mă, din postura de „autosuspendat“, își declară candidatura la șefia PSD într-un tandem improbabil cu Dragnea. În tra­du­cere liberă: lupta PSD-DNA va continua, pâ­nă la dispariția (nu formală, ci ca esen­ță) a uneia dintre cele două structuri. DNA a făcut în campanie mult mai mult de­cât opoziția politică. Și, cu siguranță, nu de dragul acesteia din urmă. E su­fi­ci­ent să privim scena de la mitingurile ACL. Dar pericolul reprezentat de aceștia este in­finit mai mic. În primul rând, au avut gri­jă să moară primii. PDL și PNL au mu­rit decent fiecare în brațele celuilalt, iar nou-(re)născutul PNL încă nu există cu adevărat. În al doilea rând, sunt prea slabi ca să nu fie dependenți de PPE, ca să nu le fie frică de ce zic instituțiile europene și Ambasada SUA. Mai bine decență de import decât deloc!

Deși tensiunea este încă departe de cotele atinse la prezidențialele din 2009, trebuie să observăm o mult mai clară asumare ins­tituțională a dimensiunii isterice a cam­pa­niei. Nu numai că televiziunile unor oa­meni politici promovează o poveste de ti­pul implicării unui candidat în „vânzarea de copii“, indirect se sugerează chiar tra­ficul de organe, dar purtătoarea de cuvânt a PSD promovează intens acest tip de atac. Un PSD care deține azi puterea în par­lament și în guvern revine deci la me­to­dele din 1990. Prin fluturași otrăviți am aflat și că numai partidul fondat de Iliescu garantează primirea pensiilor. Astfel de campanii au toate șansele să provoace efec­tul invers celui scontat. De altfel, întreaga campanie PSD se limitează la ținerea în viață a unor sentimente din 2012, în timp ce electoratul a evoluat de atunci și, spre exemplu, are mult mai multă încredere în DNA decât în partidul condus de Ponta.

Dar puterea mediatică a PSD se manifestă cel mai spectaculos atunci când vorbim des­­pre deocamdată reușita îngropare a su­biectului Ponta - ofițer acoperit. În mod nor­mal, nu ar fi trebuit să treacă zi fără ca presa să-l relanseze. Tema este esențială pentru tipul de carieră privilegiat în in­te­riorul sistemului nostru politic. E simp­to­matic faptul că la acest capitol până și fos­tul prim-ministru Ungureanu a abandonat logica luptei împotriva PSD, de dragul lo­ialității față de sistem. Dar subiectul nu poa­te fi cu adevărat închis, o dovedește și prea puțin comentata opinie separată a ju­decătorilor Zegrean și Morar, care au con­trazis majoritatea formată în CCR cu oca­zia respingerii unei contestații la adresa ve­rificării eligibilității lui Ponta. Atunci când președintele CCR, dublat de un om cu credibilitatea fostului șef al DNA, con­si­deră juridic necesar un răspuns de la SIE privitor la posibilul statut de ofițer activ al lui Victor Ponta și ceilalți judecători se opun, ceva ne spune că discuția pe acest subiect nu se va opri aici. //

CITIȚI ȘI

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22