Perdeaua de fum şi tigrul de hârtie

Alexandru Gussi 29.01.2013

De același autor

„O minimă legătură cu realitatea sau cu plauzibilul trebuie să rămână.“  Crin Antonescu (ianuarie 2013)

Nu întâmplător, săptămâna trecută a fost re­lansată ridicola joacă cu datele alegerilor (eu­ropene şi prezidenţiale). Ridicolă, pentru că pre­dictibilitatea calendarului electoral este un ele­ment fundamental al ori­cărui regim democratic, iar du­pă jocurile, inclusiv pe acest subiect, de anul trecut, măcar acum am putea să ne abţinem. Însă nu este în­tâm­plător faptul că această dis­cuţie, cu implicaţii majore în problema mandatului pre­zi­denţial şi implicit a dura­bi­li­tăţii acordului între pre­şe­dinte şi primul ministru, este lansat acum. USL avea urgent nevoie de o cât mai groasă perdea de fum pentru a ascunde acumularea de veşti (foarte) proaste: cele aduse de buget, amânarea încheierii acordului cu FMI şi con­troversele legate de „reforma“ în sănătate. Am putea adăuga şi altele, dar acestea sunt suficiente pentru a trage concluzia că gu­ver­nul este departe de a prinde o viteză de croa­zieră.

USL a fost şi poate să rămână o formidabilă maşinărie de câştigare a alegerilor. Dar de 9 luni vedem că guvernarea USL e departe de a fi la fel de eficientă. Deşi PSD şi PNL „s-au luat“ la tribunal, e totuşi vorba de o coaliţie. Dar inerentele contradicţii sunt amplificate vi­zibil de două fenomene. Primul este cel al lip­sei de transparenţă asupra funcţionării in­ter­ne a coaliţiei. La coaliţiile pre­cedente puteam afla ce po­zi­ţii au partidele, deciziile asu­pra principalelor subiecte fi­ind rezultatul unor com­pro­misuri despre care opinia pu­blică era relativ informată. Acum, repetatele conferinţe de presă şi intervenţii te­le­vizate ale liderilor USL ur­mă­resc să ascundă neînţelegerile de fond. USL vrea să-şi spele rufele în familie, dar această strategie de comunicare e bună numai pe hârtie, pentru simplul fapt că USL e departe de a fi o familie. Negarea contradic­ţi­ilor normale între cele două sau trei partide tinde să ducă la dramatizarea acestora. Pare că liderii USL se despart cu greu de logica conspiraţionistă în care au intrat anii trecuţi.

Al doilea fenomen, nu fără legătură cu primul, este ascunderea partidelor din coaliţie în spa­tele liderilor. Vocile diferite amintesc de di­sidenţii din vremea comunismului, ceea ce fa­ce mai clar faptul că ordinul pe unitate este cel al vocii unice. Şi aici este evident efectul pervers al dramatizării controverselor, de da­ta aceasta din interiorul partidelor. Dar există o consecinţă cel puţin la fel de importantă: apa­re ca manifestă divergenţa traiectoriilor pe care se înscriu Victor Ponta şi Crin An­to­nescu. Unul şi-a raţionalizat discursul pentru că populismul nu este suficient pentru a jus­tifica actualele politici guvernamentale. Dar, dacă Victor Ponta pare să abandoneze neo­peronismul care a caracterizat mesajele use­liste din anul electoral 2012, Crin Antonescu se demarcă de primul ministru tocmai prin faptul că rămâne fidel nobilelor idealuri ale naţional-populismului. Într-un fel, e de în­ţe­les: nefiind deloc sigur pe susţinerea USL, în­cearcă să păstreze cât mai mult din elec­toratul acestei alianţe în vederea prezi­den­ţi­alelor. În acest sens trebuie remarcată ideea, lansată tot săptămâna trecută de preşedintele PNL, referitoare la o posibilă participare pe liste separate la europarlamentarele din 2014.

Acestei ameninţări Victor Ponta i-a răspuns ca un domn, asumând ideea devansării ale­gerilor prezidenţiale. Aceasta îi fusese pro­pu­să preşedintelui Traian Băsescu într-un mod care poate fi calificat drept neruşinat la în­tâlnirea primilor patru demnitari de la Palatul Parlamentului. Apoi Frunzăverde şi chiar An­tonescu au plusat retoric: „Cu Băsescu nu se negociază. Băsescu se suspendă“.

Pe fond, primul ministru are de ales între cinismul de a-l face pe Antonescu să creadă că alegerile prezidenţiale pot fi organizate mai devreme şi iresponsabilitatea de a provoca o nouă suspendare. Nu putem decât spera că machiavelismul va învinge spiritul de ka­mi­kaze. Raţionalitatea politică ne spune că ali­anţa între PSD şi PNL nu ar trebui să se îm­piedice în orgoliile unuia dintre lideri. Inclusiv ale lui Crin Antonescu, care vrea să pară mult mai puternic decât este. Dacă actualul pre­şedinte al liberalilor nu vrea să facă din USL un instrument de guvernare, ci numai un ve­hicul pentru alegerea sa ca preşedinte, atunci se va pune singur în afara guvernării. Ceea ce îl va face ejectabil şi din fruntea partidului. Slăbiciunea preşedintelui PNL vine din faptul că, deşi contextul politic s-a schimbat dra­matic prin preluarea puterii de către USL, el rămâne prizonierul aceluiaşi tip de mesaj. În mod logic, singura soluţie pe care domnia sa o vede este întoarcerea la conflictul ins­ti­tuţional, pe care numai aparent îl denunţă, şi organizarea cât mai rapidă a prezidenţialelor. Ceea ce nu poate fi în interesul PSD, de unde so­luţia de compromis a simultaneităţii pre­zidenţialelor cu alegerile europene. O pers­pec­tivă care îi dă un moment de respiro lui Crin Antonescu în vederea congresului PNL de lu­na viitoare. Totuşi, o falsă soluţie, pentru că PSD nu are de ce să vrea scurtarea man­datului prezidenţial. Şi asta cu atât mai puţin de dragul unui tigru de hârtie. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22