De același autor
Marele PNL a fost un proiect care a început cu un succes fulminant: în câteva luni, depășind speranțele majorității susținătorilor săi, câștiga alegerile prezidențiale și aparent se afla în pragul schimbării majorității parlamentare. 2014 a fost cu siguranță cel mai fast an din istoria PNL: a ieșit din combinația cu PSD, a scăpat de un președinte-demagog, a înghițit un partid de mărime comparabilă, totul pentru a-și trimite noul președinte la Palatul Cotroceni. În acest timp PSD guverna, dar era fugărit de procurori, în criză de imagine, trăise eșecul Ponta-naționalismului și părea pândit de schisme și/sau revolte interne.
De la instalarea președintelui Iohannis până la alegerile locale s-a scurs aproximativ un an și jumătate. O perioadă în care PNL a trecut de la extaz la agonie. De la o victorie aducătoare de speranțe la actuala situație, în care PNL a pierdut net localele și are șanse minime de a inversa lucrurile la parlamentare. E aici util să amintim câteva cifre: cele mai relevante pentru votul politic sunt cele de la votul pentru consiliile județene, unde PNL a obținut aproape 32%, față de 37,6% ale PSD, dar aici trebuie adăugat și scorul remarcabil al anexei liberale a PSD, ALDE, 6,3%, devenită un candidat serios la intrarea în parlament. Dincolo de raportul de forțe electoral, trebuie subliniat că cel instituțional, care reflectă și capacitatea de a se alia, creionează o situație și mai grea a PNL, care a reușit să promoveze numai 7 președinți de CJ, controlând direct sau prin alianțe 9 județe, asta în vreme ce PSD are 29 de președinți de CJ și domină în 31 de județe. Harta s-a înroșit, ceea ce poate fi decisiv pentru capacitatea de a mobiliza electoratul la toamnă. Dacă adăugăm o capacitate de alianță mai mare PSD, probabilitatea formării după parlamentare a unei majorități dominate de PNL este minimă.
Dar asta nu înseamnă că ea nu există. PNL încă mai poate spera să provoace în acest an o alternanță politică la nivel parlamentar. Președintele îi poate aduce la guvernare, dar nu indiferent de rezultatul alegerilor. Încă se mai poate evita ca majoritatea ce se va forma să nu fie după chipul și asemănarea celei instalate în 2012, al cărei profil politico-moral îl vedem azi desenat de veștile proaste care ne vin constant dinspre Palatul Parlamentului.
Alternativa, care va deveni inevitabilă în lipsa unei reacții a PNL, va fi aceea a intrării într-o nouă perioadă de coabitare, de instabilitate și populism. Deocamdată, profilarea repetării amenințărilor pe care o nouă majoritate tip USL le aduce pentru statul de drept nu mai pare că poate provoca o mobilizare ca în 2014. Asta se întâmplă pentru că speranțele din 2014 au devenit în 2016 dezamăgiri pe măsură. Cineva trebuia să plătească eșecurile acestei perioade. Cum Iohannis mai are peste trei ani de mandat, cuplul Blaga-Gorghiu trebuia să facă un pas în spate. Evitarea unor schimbări, a unui congres a fost un nou semn de slăbiciune. Iar anunțuri ca acela al unei posibile alianțe electorale sau chiar fuziuni cu UNPR nu pot decât să agraveze situația.
Marele PNL a fost o construcție complicată, care nu e terminată și care se mai poate dovedi utopică. Cumulează multe sedii, dar mai ales multe datorii, inclusiv morale, față de diverse categorii de electorat. Moștenește o implantare locală remarcabilă și complementară între rămășițele partidului istoric și cele ale unei foste componente a FSN. Dar diversele moșteniri îl fac imobil, aproape inert, incapabil să fructifice dinamica socială și dorința de schimbare a unei părți a românilor. Nu e vorba în primul rând de lipsa de credibilitate, ci de dorința de a se afirma ca partid viu. Până acum, partidele noi au murit din lipsă de structuri, de resurse, de locuri în instituții strategice. PNL e ca și mort pentru că le are numai pe acestea.
Situația de la București a fost revelatoare pentru modul cum funcționează (și) azi PNL. Abandonarea Capitalei și unanimismul din forurile de decizie colectivă au arătat o inerție a culturii politice care îl apropie de PSD și un decalaj față de potențialii alegători care ar putea face diferența. Și care, ca la București, la toamnă pot vota alte liste. Degeaba „liderii liberali“ se consolează acum că sunt singura alternativă la partidul condus de Dragnea.
Adevărul este că atât vechiul PNL, cât și PDL, atunci când s-au reunit erau într-o gravă criză morală: într-un sfert de secol trădaseră cam tot ce se putea trăda: aliații, identitatea politică, electoratul, până și pe foștii lideri. Mulți am sperat că cei care pretind că reprezintă electoratul de centru-dreapta se vor reforma. Iată că nici la putere, nici în opoziție, nici prin scindări, nici prin fuziuni, nici cu un tătuc autoritar, nici fără el, reforma nu vine. Azi știm că degeaba îl așteptăm pe Godot. Godot nu vine, așteptarea este o capcană, e numele nonacțiunii. PNL pretinde acum monopolul electoratului anti-PSD. Dar nu demonstrează că vrea să-l reprezinte cu adevărat.