Posibile scenarii la jumătatea drumului între locale și parlamentare

Au trecut deja trei luni de la alegerile locale și mai sunt tot trei luni până la parlamentare. În perioada de după locale, majoritatea energiilor s-au consumat în lupta, de cele mai multe ori surdă, pentru clarificarea raportului de forțe din interiorul partidelor. Perioada care urmează va fi una complet diferită.

Alexandru Gussi 06.09.2016

De același autor

 

Este posibil ca lunile de precampanie și cam­pa­nie să fie mai intense decât cele care au pre­cedat prezidențialele din 2014. Motivele sunt mai multe: restrângerea numărului de par­lamentari, apariția unor par­ti­de noi, faptul că urmează trei ani fără alegeri și, în primul rând, faptul că rezultatul ră­mâ­ne deschis. Sigur, PSD por­nește drept favorit după vic­toria netă de la locale. În plus, PNL s-a dovedit prea slab pen­tru a organiza un congres clarificator și producător de leadership veritabil. Dar PNL poate spera să formeze o ma­joritate cu ajutorul președintelui Iohannis, chiar și în cazul în care pierde alegerile.

 

Mai există și ipoteza unei mari coaliții PSD-PNL, care circulă de mai mult timp. O astfel de soluție rămâne una de criză, dar este greu de crezut că structurile partidelor se vor mo­bi­liza în lupta electorală, dacă acesta este ori­zontul desenat de lideri.

 

Soluția de criză se poate însă impune nu nu­mai dacă apare o destabilizare economică sau geopolitică, ci și în măsura în care se va do­vedi dificilă realizarea unei coaliții guver­na­men­tale destul de solide. După ce în 2012 a exis­tat o majoritate strivitoare a USL, în 2016 o intrare concomitentă în parlament a PMP, USR, ALDE sau chiar PRU poate face ca va­rian­ta unei coaliții PSD-PNL să fie prima de luat în seamă.

 

Contextul public actual rămâne dominat de agen­da guvernării tehno­cra­te. Iar asta subliniază și mai mult situația specială în care se află scena politică: toate partidele sunt în opoziție, ni­ciunul nu va trebui să asume responsabilitatea guvernării. Eforturile pe care le face acum guvernul pentru a-și creș­te popularitatea precede o perioadă în care una dintre țintele campaniei electorale va fi chiar guvernul. Majoritatea actorilor po­li­tici vor ataca guvernarea tehnocrată, la pa­chet cu președintele Iohannis și bilanțul aces­tuia. Asta va pune în mare dificultate PNL, ca­re va fi obligat să asume faptul că, deși nu a avut reprezentanți în guvern, rămâne singurul partid care apără bilanțul guvernului.

 

Pentru a ieși din criza manifestațiilor de după Colectiv, sistemul politic a găsit soluția arti­fi­cială a guvernului de tehnocrați. Asta inițial a injectat speranță, încredere și oameni noi, dar doar atât cât să fie stabilizate lucrurile. So­­luția era artificială, pentru că îi transforma în decidenți, deci și responsabili, nu numai pe câțiva specialiști, ci o întreagă echipă gu­ver­na­mentală care nu avea niciun mandat po­litic clar, nici o susținere politică constantă. Dar cum natura își cere drepturile, campania elec­torală este inevitabil momentul ieșirii din aceas­tă artificialitate și cineva va plăti un preț.

 

Strategia PSD este clară de luni bune: vrea să înnegrească performanța tehnocraților pentru a idealiza bilanțul prim-ministeriatului PSD 2012-2015. Prin atacarea guvernării tehno­cra­te, partidul lui Dragnea țintește spre cel care a venit cu această soluție, președintele Iohan­nis. PSD e obligat să facă o campanie care va fi în primul rând anti-Iohannis, pentru ca vic­toria sa de la parlamentare să dovedească și existența unei majorități antiprezidențiale. Iar asta va limita puterea lui Iohannis de a aduce PNL la guvernare.

 

Scopul PNL nu este victoria cu orice preț, ci mă­car o înfrângere onorabilă, dublată însă de capacitatea de a construi o majoritate. Dintre formațiunile mici, în afară de UDMR, cel mai plauzibil partener ar fi noul USR, care de altfel și-a arătat deschiderea față de tehnocrați și probabil ar susține un ipotetic Guvern Cioloș 2. În rest, pare puțin probabil, chiar dacă nu im­posibil, ca Iohannis să sprijine venirea la gu­ver­nare a partidelor lui Băsescu, Tăriceanu sau Ponta (dacă acesta ar conduce PRU). În același timp, varianta coabitării trei ani cu un guvern PSD ar însemna sfârșitul prematur al man­datului președintelui Iohannis, coaliția PSD-PNL devenind în acest caz o alternativă preferabilă atât din punctul de vedere al șe­fului statului, cât și pentru PNL.

 

Dificultatea poziționării PNL, pe lângă tarele de fond, vine din faptul că efortul de a câș­ti­ga voturi va fi dublat de necesitatea de a apă­ra bilanțul tehnocraților, implicit al lui Io­han­nis, dar fără a beneficia de susținerea pre­zi­den­țială explicită. Iohannis își va putea even­tual trage gloanțele la momentul desemnării pri­mu­lui ministru, până atunci, PNL, minoritar și în parlament, are o singură armă ipotetică: in­fluențarea guvernării. Este deci posibil să ve­dem o din ce în ce mai evidentă con­ver­gen­ță între PNL și nucleul din jurul lui Cioloș. PNL poa­te spera să echilibreze raportul de forțe cu PSD numai dacă dublează costul apropierii de cu­plul Iohannis-Cioloș cu unele beneficii ale gu­vernării. Poate că stabilirea datei ale­ge­rilor pe 11 decembrie este un indiciu în acest sens.

 

O astfel de apropiere va duce probabil la re­tra­gerea explicită a sprijinului PSD pentru Exe­cutiv, eventual urmată de o moțiune de cen­zură cu șanse de succes. Acum, o criză guver­na­mentală aparent nu convine nimănui. To­tuși, în cultura politică românească nu există decât blatul politic sau varianta unei campanii pe viață și pe moarte. Iar în acest din urmă caz este posibil ca o criză preelectorală să du­că la evitarea unei mai periculoase crize post­electorale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22