Postcomunism, anul 25. O elită politică la final de ciclu istoric

Alexandru Gussi 14.01.2014

De același autor

Principalul clivaj al următorului ciclu electoral va fi unul între clienţii actualei clase politice şi cei care vor să se descotorosească de aceasta.

Unul dintre simptomele scăderii calităţii pre­sei din România este înlocuirea in­for­maţiilor cu declaraţiile. Faptele ajung îne­cate în vorbe. În presa de calitate, faptele fac sistem pentru a deveni o ştire. În presa fără re­surse din vremea In­ter­netului, in­formaţia nu mai este cău­ta­tă, ea vine sub forma unor declaraţii fă­cute pentru a fi înghiţite de-a gata. Nu mai există o ideologie ofi­cială, dar acest sistem face ca evidenţele să fie în­glo­da­te în in­ter­pretări care trans­­formă al­bul în negru. Iar acest sistem al anti­informării va avea o influenţă decisivă asu­pra realităţilor elec­torale din următoarele luni.

Dintre cei care ne vor cere votul mulţi vor­besc, puţini fac ceva şi mai puţini îşi asu­mă ceea ce au făcut. Dar cum este greu să-i lu­ăm separat, ar trebui măcar să ve­dem ce au făcut împreună. La sfârşitul lui 2014, se va împlini un sfert de secol de când ac­tua­la clasă politică gestionează Ro­mânia. Ade­vărata temă a prezidenţialelor ar trebui să fie bilanţul democratizării, eu­ropenizării şi dezvoltării economice a Ro­mâniei în aceas­tă perioadă.

Românii au început de mult să dea un ver­dict şi nu au motive să se răzgândească. De la plecarea din ţară până la absenţa de la urne, trecând prin votul antisistem, exis­tă o majoritate a cetăţenilor români ca­re refuză explicit sau implicit legitimarea elitei politice postcomuniste. Până şi vo­tan­ţii au, în general, o părere mizerabilă des­pre cei pe care îi trimit în parlament. Valul favorabil lui Traian Bă­sescu din 2004, 2007 şi 2009, precum şi respingerea m­a­sivă a acestuia din 2012, sunt toate sim­p­tomele ace­leiaşi neîncrederi în în­tre­gul sis­tem politic. Mai mult, ru­pe­rea şi re­fa­cerea ma­jo­ri­tă­ţi­lor, suspendările, că­derile de guvern, toate fără pre­ce­dent înainte de 2007, sunt şi ele un efect al aces­tei ne­în­cre­deri cronice. Asta şi pen­tru că lipsa de în­cre­dere nu este unidirecţională. Nici mem­brii elitei politice nu au în­cre­de­re în ce­tă­ţeni, în partidele din care fac par­te, chiar în ţara pe care o con­duc. Con­turile, în­gri­ji­rile me­dicale şi educaţia co­pi­i­lor elitei sunt de mult „de­localizate“. Partidele po­li­ti­ce sunt reduse la funcţia lor primitivă de cucerire şi păstrare a puterii. Acestea nu au mij­loa­cele umane, nici in­telectuale şi nici inte­re­sul de a guverna bi­ne sau de a privi pe un ter­men mai lung de­cât cel al următorului mo­ment elec­to­ral. În aceste condiţii, par­ti­de­le româneşti nu mai au aproape nimic „po­litic“, se dis­ting de alte organizaţii eco­no­mi­ce numai prin mijloace, nu şi prin scopuri.

Aşa înţelegem de ce, din rândul oamenilor politici, nu apare o personalitate cha­ris­ma­tică, cineva care să propună în mod cre­di­bil o viziune, un proiect pe termen lung. În democraţii, astfel de personalităţi nu apar din întâmplare sau peste noapte, sunt rezultatul unei realităţi instituţionale. Sis­temul nostru de partide nu produce per­sonalităţi, mai degrabă le distruge.

Legitimarea acestui sistem a venit mult timp de la ideea că integrarea euro-atlan­tică era un proiect de ţară susţinut nu nu­mai de politicieni, ci şi de marea ma­jo­ritate a populaţiei. Este adevărat că izo­larea continuă a clasei politice faţă de so­cietate a fost bine mascată de acest interes comun. După 2007, am văzut că nu fusese vorba despre un adevărat proiect, ci era un obiectiv punctual. Pentru ca acesta să fie îndeplinit, totul s-a redus la aruncarea vălului formei euroentuziaste pe o formă instituţională temeinic neeuropeană. Re­voluţia din justiţie devine excepţia care con­firmă regula, o excepţie posibilă şi da­torită unei monitorizări externe greu de re­plicat în alte domenii şi în alt context.

În aceeaşi logică, recent propusul proiect prezidenţial de unire cu Republica Mol­dova este pe cât de legitim de a fi discutat, pe atât de limitat, fiind şi acesta un sub­sti­tut al unui veritabil proiect de ţară.

Adevărul este că un astfel de proiect pare iluzoriu într-o ţară în care minimele va­lori constituţionale nu au devenit con­sen­suale. În 2014, nu vom avea de ales între mai multe proiecte consistente, cel mult între biografii diferite. Dacă adăugăm la as­ta existenţa unui sistem mediatic captiv, interesul pentru soarta alegerilor din 2014 ar trebui să fie minim în afara sferei care depinde de resursele venite din zona po­litică. Peste noapte nu vor apărea niciun lider puternic, niciun program coerent, niciun partid politic demn de acest nume. Dar dacă aşteptările trebuie să fie scăzute la minimum, asta nu înseamnă că situaţia de azi va rămâne îngheţată.

Dacă deschiderea pieţei politice se amână, aceasta ar aduce numai o iluzorie sa­tis­fac­ţie celor care beneficiază de închiderea ei. Asta pentru că efectul legitimator al ale­­ge­rilor va deveni minim. Instabilităţii cro­ni­ce a sistemului politic actual i se poa­te adău­ga şi presiunea venită din so­cie­ta­te. For­ţele politice populiste nu vor fi eli­mi­nate prin oprirea OTV, aşa cum vocile ne­re­pre­zentate politic se vor regăsi în stra­dă. Cu ochii pe sondajele inerţiale, liderii po­­litici actuali se autoamăgesc şi se ba­zea­ză încă pe pasivitatea socială. Premierul Pon­ta de­vi­ne rizibil când îl apără pe Năs­tase în de­trimentul judecătorilor, ilu­zio­nându-se că nu va plăti un preţ politic im­portant. Con­damnările unor politicieni de frunte şi re­acţiile prietenilor acestora adân­­cesc şi mai mult deficitul de încre­de­re al întregii elite politice. Soluţia logică pentru partide ar fi să caute cu disperare oameni nepătaţi pe care măcar să-i pună în vi­tri­nă. Faptul că nici asta nu fac, pre­fe­rând să promoveze, cu câteva excepţii, ru­de şi clienţi, ne face să credem că au o pro­blemă până şi cu ins­tinctul de con­servare.

La intrarea în al 25-lea an de post­co­mu­nism, bilanţul actualei clase politice este atât de prost, încât putem bănui că prin­cipalul cli­vaj al următorului ciclu electoral nu va fi nici cel pro sau contra Traian Bă­sescu, nici stânga contra dreapta, ci va fi unul între clienţii actualei clase politice şi cei care vor să se descotorosească de aceasta. Ultimii vor fi din ce în ce mai mulţi, dar deo­cam­dată nimeni nu ştie să-i coalizeze. Ne aş­teaptă o perioadă plină de riscuri, dar şi de oportunităţi. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22