De același autor
România seamănă cu un autocar plin de cetăţeni în vacanţă, lansat pe serpentine în bezna Muntenegrului, cu cei doi şoferi certându-se şi cu un ghid european care nu mai înţelege nici el cum a fost rupt contractul coabitării al cărui garant era.
Este mare maestru cel care înţelege azi mutările de pe tabla de şah a politicii româneşti. Noi, simplii cetăţeni, încă posesori ai unui preţios paşaport al Uniunii Europene, putem numai „analiza“ jocul de umbre proiectat pe ecranul TV. Dar această „analiză“ nu ne duce prea departe, cu atât mai mult cu cât o naturală sete de normalitate ne împiedică să vedem realitatea cu ochii cu care o văd liderii politici. Spre exemplu, într-o realitate a minimului bun-simţ, primul ministru nu se apucă să conteste legitimitatea şefului statului (care l-a şi numit de două ori) chiar de la capul mesei guvernului. În realitatea-realitate, asta iată că s-a întâmplat. Securea războiului a fost dezgropată exact la un an de la evenimentul pe care tânărul Victor ar fi trebuit să se grăbească să-l îngroape în negura memoriei. Astfel, luni întregi de construcţie a imaginii noului, mai curatului, mai responsabilului Ponta s-au dus pe apa Sâmbetei, deşi era miercuri. Şi ziua Americii! Ah, acum am înţeles! Asta a fost „Declaraţia de Independenţă“ a lui Ponta faţă de Băsescu! În acelaşi timp, prin reluarea poveştii suspendării, am asistat şi la o clasică întoarcere a criminalului la locul crimei. O crimă executată în aplauzele majorităţii. O majoritate în mare pericol de a fi dezamăgită, căreia în aceste zile i s-a reamintit câtă dreptate a avut ea şi cât de ticăloşi au fost, sunt şi vor fi toţi cei care nu au înţeles că majoritatea are totdeauna dreptate.
Preşedintele proaspăt redeclarat ilegitim de guvern, de partidele care alcătuiesc majoritatea parlamentară şi de majoritatea mediatică părea că se aşteaptă la această transformare a pactului de colaborare instituţională în hârtie de cornete. Sau în manifeste pentru Mişcarea cu sediul provizoriu în Bulevardul Geniului. De la catafalcul premierului-poet Radu Vasile, cel care şi în acea zi s-a încăpăţânat să depună o coroană de flori ca preşedinte al României i-a diagnosticat iresponsabilitatea cronică dezgropătorului de secure. În aceeaşi seară am aflat chiar că atacul Pontic nu era decât forma vizibilă a unor gesturi mai grave, cum a fost salba de întâlniri estice şi extrem-estice, organizată fără mandat de la titularul politicii externe. Deci premierul co-pilot circula fără carnet de reprezentant al României. Dar aşa totul devine coerent: mandatul, mai ales cel pentru vizita în China, era primit din partea unui preşedinte cu adevărat legitim, vechi admirator al „modelului chinez“. La câte mandate a avut veşnicul „preşedinte Iliescu“, e normal să-i dea unul şi succesorului său mai îndepărtat la conducerea Partidului.
În aceeaşi intervenţie-reacţie, victima suspendării ritualice a fluierat strident în biserica puterii USL, aducând aminte faptul că „cineva ar trebui să răspundă în faţa instanţei“ pentru ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Corect. Numai că în ţara în care o unealtă, Miron Cozma, face ani grei de închisoare, iar beneficiarul acţiunilor acestuia din 1990 şi 1991 (ca să mă limitez numai la aceste momente) aşteaptă liniştit funeraliile naţionale, e ca şi sigur că nu vom afla despre rezultatele anchetei evenimentelor din 2012 decât peste zeci de ani. Poate odată cu înfiinţarea unui CNSAS al postcomunismului românesc.
S-a dat deci liber la tentative de lovituri de stat şi de Constituţie. Ştim că nu ştim nimic din ce ni s-a întâmplat şi mai ales din ce ni se va întâmpla, dar ştim că ceva se va întâmpla. Poate că Ponta vrea să revină la forma antibăsistă care l-a consacrat, pentru a-l împinge pe Crin chiar în groapa de Constituţie pe care acesta şi-a săpat-o singur. Poate că preşedintele redevine liderul opoziţiei, utilizând groapa unde era securea pentru a turna acolo fundaţiile mult-anunţatului nou partid. Poate că o nouă suspendare le pare unora o soluţie pentru a aduce lumea la referendumul constituţional. Aici am avea ceva coerent: după trei suspendări ale preşedintelui ales direct, s-ar trece la regimul „parlamentar“, de fapt cu prim-ministru făcut cvasiinamovibil, aşa cum ar rezulta din introducerea „moţiunii de cenzură constructive“. Nu ştim de ce nu prea s-a vorbit despre această dimensiune a proaspătului proiect de Constituţie. E o nouă dovadă că tot ce e constructiv şi vine din partea USL e ignorat, şi în acest caz chiar e păcat. Nu de alta, dar abia aşa putem înţelege munca lui Antonescu de a face o Constituţie tocmai bună pentru primul ministru. Aşa, următorul preşedinte va fi numai aparent votat direct, de fapt ar putea fi ales la masa verde a USL. Astfel şi numai astfel Antonescu mai are o şansă. Deci, dacă USL rezistă, tentaţia de a organiza prezidenţialele mai devreme va exista şi ea. Dacă nu, concurenţa pentru electoratul USL va exacerba atacurile la adresa lui Traian Băsescu. În ambele cazuri, acesta rămâne paratrăsnetul de serviciu.
Între timp, de ceea ce ne era frică anul trecut se pare că nu vom scăpa: vigilenţa CSM scade ca şi cum ar fi luat pastile de piticism, iar competenţele DNA se restrâng direct proporţional cu sumele care pot fi cheltuite fără licitaţie.
Pe „stânga“ puterii, bilanţul e pozitiv, mai ales după ce banul public se va cheltui mai uşor, ca să facem creştere economică. Pe „dreapta“ opoziţiei, jocurile rămân cu sumă nulă. S-a deschis sezonul transferurilor sau, după caz, al schimbului de prizonieri. Cu Predoiu minus Preda, PDL nu intră confortabil în primăvara europeană, cu Papahagi minus Predoiu la „populari“ creşte riscul de CNCD. Departe de noua CDR. Pare că selecţionerul naţionalei populare şi-a pierdut inspiraţia sau cheful de joc anticorupţie, de vreme ce nu l-a licitat destul pe Cătălin (Predoiu), nu o seduce pe Monica şi, mai ales, l-a trimis pe Daniel (Morar) la Curte, unde se deprofesionalizează şi îşi pierde capitalul de simpatie. E greu de crezut că o să apară o carte „Eu votez CCR“. Aşa, cel mai talentat vârf al generaţiei sale e băgat în poartă. Totuşi, mai putem spera că-şi scoate mănuşile pentru a reveni pe drumul pe care pornise atât de bine. Şi asta nu e valabil numai pentru el, vârfuri mai sunt, dar sunt trimise în poartă din incompatibilitate Sistemică. La foamea care este, am avea nevoie de mai mulţi morari.
Concluzia de etapă este că în această vară România seamănă cu un autocar plin de cetăţeni în vacanţă, lansat pe serpentine în bezna Muntenegrului, cu cei doi şoferi certându-se şi cu un ghid european care nu mai înţelege nici el cum a fost rupt contractul coabitării al cărui garant era. Nu ştim dacă vom cădea în prăpastie, dar în clasament am căzut sigur, de când Croaţia a intrat în UE. Numai pentru alţii 2013 e cu noroc.
PS: Acesta este un text de politico-ficţiune. Orice legătură cu persoane şi evenimente reale este pur întâmplătoare (dacă nu e citit în cheie corectă). //